Skip to main content

Vildmarkståget

Status:
Intresserad? Skicka din intresseanmälan till boka@inlandsbanan.se

Bild ångtåg Piteälvsbron foto David Larsson

En unik och exklusiv resa genom Sveriges vackra inland, från Stockholm via Abisko till Kiruna.

Upplev årstidens skiftningar med Vildmarkståget från huvudstaden till Kiruna i nordligaste norr, allt till det meditativa dunkandet från rälsen. Under färden stannar tåget och gör uppehåll för olika utvalda sevärdheter, god mat och unika upplevelser.  Resan sker i samarbete med Järnvägsmuseet i Gävle och är därför även en historisk tågupplevelse. Tåget består av deras gamla fina förstaklassvagnar i toppskick och restaurangvagn med vita dukar och riktigt porslin. Tåget dras av olika typer av lok på olika sträckor, bland annat ånglok. Du reser bekvämt och får på din väg mot det stundande midnattsljuset en härlig kombination av upplevelse och lugn och ro under hela resan.

Välkommen du också – den här resan vill du inte missa!

 

 

Tillval

+ Avbeställningsskydd 300 kr

+ Anslutningsresor med tåg (går även att boka direkt på SJ.se)

+ Extranatt Kiruna

Tillval Abisko 

 

Önskar ni deltaga i någon av nedanstående  aktiviteter anmäl er genom att fylla i "övrig upplysning" vid bokning.

+ Linbanan Nuolja T. o. R. 180 kr/pers.  2-3h. Obegränsat antal. Enkel resa med liften tar 30 min.

+ Guidad vandring på Nuolja, 285 kr/pers. 3h, max 16 pers. 

+ Guidad vandring på Kungsleden, 285 kr/pers. 3h max 16 pers. 

+ Guidad vandring längs Abisko kanjonen och stranden, 285 kr/pers. 3h, max 16 pers. 

 

Dagsprogram

 • Denna resa sker i samarbete med Järnvägsmuseet i Gävle. Olika typer av lok används på olika sträckor, el-lok, fossilfritt diesellok HVO och ånglok.

  Med reservation för ändringar.

 • Dag 1: tis 24 aug. Avgång 09.25: Stockholm-Östersund

  De gamla fina vagnarna skapar uppmärksamhet redan innan avfärd från Stockholms central. Första etappen går genom Gästrikland och Hälsingland upp mot Jämtland där vårt första stopp blir residensorten Östersund. Här väntar busstransfer till hotellet. Vi bor bekvämt på centralt beläget hotell och avnjuter en god middag tillsammans med nyfunna vänner. Efteråt föreslår vi en kvällspromenad vid Storsjöns strand eller ett besök på någon av stadens mysiga pubar.

  Stockholm-Östersund
 • Dag 2: ons 25 aug: Östersund-Arvidsjaur

  Skapade tåget uppmärksamhet redan igår så blir det ännu mer av det idag. Efter en god hotellfrukost tar vi oss till tåget som ska dra oss vidare norrut och in i Sveriges största landskap Lappland. Små pittoreska byar och mindre samhällen passeras under färden innan vi får ombord vår mat från prisbelönta Bergmans fisk & vilt utanför Vilhelmina. I Sorsele gör vi ett uppehåll och besöker Inlandsbanemuseet. Dagen avslutas i Arvidsjaur med övernattning på hotell Laponia.

  Östersund-Arvidsjaur
 • Dag 3: tors 26 aug: Arvidsjaur-Gällivare

  Efter frukost tar vi oss till tåget fortsätter resan upp till Polcirkeln där vi förevigar ögonblicket vid ett fotostopp. I Jokkmokk besöker vi Ájtte, svenskt fjäll- och samemuseum och vi får också ta del av en smakshow som är en verklig upplevelse, innan turen fortsätter in i världsarvet Laponia mot Inlandsbanans slutstation Gällivare. Vi bor på Grand Hotel Lapland mittemot järnvägsstationen, där finns takterass. Alldeles i närheten finns en fin gångstig längs med älven för den som vill ta en promenad och beskåda lågfjället Dundret.

  Arvidsjaur-Gällivare
 • Dag 4: fre 27 aug: Gällivare-Abisko-Kiruna

  På våning två i stationshuset i Gällivare finns en utställning. I utställningen får du följa med på både jakt, sarvslakt och bärplockning.
  Laponiaentré Jiellevárre finns på övre plan i resecentret på järnvägsstationen. Personalen på turistcenter kan berätta mer. Hos dem kan du även boka in guidningar. Idag passerar vi Malmfälten på vår väg mot fjällen och Abisko, och vi kör även förbi kända Lapporten.
  I Abisko har vi flera timmar till förfogande med vacker utsikt över Torneträsk. Vi bjuds på guidad tur på Naturum med föreläsning. Vi rekommenderar bekväma skor för en lättare vandring, kanske ner till Torneträsk. Det erbjuds även ett antal tilläggsaktiviteter i Abisko, se tillval. Efter stoppet i Abisko, bjuds det på finare middag på tåget som går vidare till Kiruna där vi bor på centralt beläget hotell.

  Gällivare-Abisko-Kiruna
 • Dag 5: lör 28 aug: Konsten att flytta en stad och Icehotel

  Vi fortsätter sedan till Icehotel 365 i Jukkasjärvi. Därefter får vi en guidad tur och där vi höra mer om det världsunika Icehotel som numera håller öppet året om med boende, isbar och butik. Dagen avslutas med gemensam middag i Kiruna innan individuell hemresa, om du inte väljer resealternativet med extranatt 28-29 augusti i Kiruna.

  Konsten att flytta en stad och Icehotel

Karta