Skip to main content

Östersund

Tre kvinnor shoppar i Östersund

AKTIVITETER OCH EVENEMANG ÅRET OM

Östersund  - staden vid Storsjöns strand är fylld med aktiviteter och evenemang året om. Med ett välförvaltat gastronomiskt arv, nationella evenemang, kulturella sevärdheter och en storslagen natur sommar som vinter är staden väl värd ett besök. 

 

JAMTLI – EN RESA I TIDEN

På prisbelönta Jamtli vaknar historien till liv under sommarmånaderna när aktörer gestaltar livet från förr i de gamla gårdarna. Följ med på någon av de tre dagliga historievandringarna eller upptäck miljöerna i din egen takt. Med några få steg förflyttas du mellan 1785, 1895, 1942, 1956 och 1975. I succémiljön från 1975 finns temaparken ”Fem myror är fler än fyra elefanter” med föreställningar varje dag. Inne i museet, som håller öppet året runt, finns intressanta utställningar om bl a samernas liv, vikingatiden och stenåldern, med de 1000-åriga Överhogdalsbonaderna som unik attraktion. 2018 invigdes Nationalmuseum Jamtli, en ny arena för konst- och designupplevelser. Ta chansen och upplev några av konstvärldens celebriteter. Sommarens utställning visar nordiska konstnärer kring sekelskiftet.

SMAKLIG SPIS

I Östersund spelar maten en viktig roll. Staden är utsedd av UNSESCO till ”Creative City of Gastronomy” bland annat tack vare de många småskaliga råvaruproducenterna. Här är det nära till god mat på stans restauranger, eller varför inte köpa med dig något lokalproducerat gott från någon av stans delikatessbutiker, som ett smakminne hem eller för en picknick nere vid Storsjön strand.

PÅ EGNA ÄVENTYR

Här är det lätt att vara aktiv. Hyr en cykel och ge dig ut till Frösön, en kulturell guldgruva med underbar utsikt över hela Storsjöbygden där flera av våra största sevärdheter väntar, såsom t ex Wilhelm Peterson-Bergers Sommarhagen och Frösö Kyrka. Vill man cykla lite längre är Teknikland och Locknekratern Meteoritcenter utmärkta mål med massor av historia. Barnfamiljerna trivs bra i vattnen på Storsjöbadet eller bland utmaningarna på Djungelhuset och Multi Challenge. Stora som små trivs i Surfbukten, en bra utgångspunkt för vattenaktiviteter men också för att njuta en glass i solen. På Visit Östersund delar vi gärna med oss av våra guldkorn, så besök oss gärna personligen eller via webben.

UNIKT OCH FORMSTARKT

När svenska folket skulle utse Sveriges bästa cityhandel 2018 knep Östersund förstaplatsen. Här är det lätt att ta del av formstarkt och unikt hantverk och få träffa de kreativa människorna bakom. Glashyttan Storsjöhyttan med galleri, verkstad och butik samt Frösö Handtryck, Sveriges äldsta handtryckeri, är båda kvalitetsstämplade Economuséer. I stadens gränder finns flera hantverkskollektiv med butiker såsom Gaupa och Drejeriet. Missa heller inte ett besök på Galleri Lux. Följ med på en guidad stadsvandring under sommaren och ta del av stans historia och arkitektur. Boka via www.visitostersund.se

Vi rekommenderar...

Om du stannar ett dygn och vill ha gångavstånd till allt

  • Jamtli, där historia blir till underhållning.

  • Testa den hemmagjorda glassen på Wedemarks eller lokalrostat kaffe på Norra Staion.

  • Ett besök på glashyttan Storsjöhyttan.

  • Guidad stadsvandring.
     

Om du stannar tre dygn 

  • Jamtli, där historia blir till underhållning.

  • Sommarhagen, kompositören Wilhelm Peterson-Bergers vackra hem på Frösön. Fortsätt vidare till Frösö Kyrka och avsluta med en lunch/fika på Golfkrogen, Stocke Titt eller Frösö Park med milsvid utsikt över Storsjön och fjällvärlden. Och missa inte ett besök i fabriksbutiken Frösö Handtryck, strax intill.

  • En tur ut till Verkö Slott. Njut av en härlig båtfärd över Storsjön, promenera runt ön och luncha på slottets magnifika solterass.

  • Vandra eller cykla på Frösön. På Frösön finns gott om fina stigar för både vandring och cykling. Vissa kvällar under sommaren kan man även cykla downhill i våra slalombackar.

Visit Östersund i sociala medier