Skip to main content
Fikastund på Frösön

Östersund

Uteservering i Östersund

STADSPULS OCH NATUR

Det är något speciellt med Östersund. Kontrasten mellan stad och fjäll är två av ingredienserna som gör staden unik och till en fantastisk destination. Vare sig du kommer för att uppleva stadens puls, lugnet i naturen, för maten eller evenemangen så kommer du att upptäcka att Östersund har massor att erbjuda. 

JAMTLI – EN RESA I TIDEN

På Jamtli vaknar historien till liv under sommarmånadernas Historieland när aktörer gestaltar livet från förr i de gamla gårdarna från 1785 till 1975. Med några få steg förflyttar du dig mellan olika århundraden och de människor som du möter är från en annan tid än vår egen. I succémiljön från 1975 finns temaparken ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Inne i museet, som håller öppet året runt, finns intressanta utställningar om bl a samernas liv, stenåldern och vikingatiden, med de 1000-åriga Överhogdalsbonaderna – Europas äldsta bildvävar som unik attraktion. På Jamtli hittar du även Nationalmuseum Jamtli. Årets utställning ”Ideal och verklighet – nordisk natur” handlar om hur den nordiska naturen skildrats i konst och konsthantverk från 1600-och framåt. I utställningen visas målningar, teckningar, foton och konsthantverk, alla från Nationalmuseums samlingar. Bland konstnärerna finns namn som Anna Boberg, Otto Hesselbom, Pehr Hilleström, Bruno Liljefors, Helmer Osslund men även mer nutida som Frida Fjellman, Kerstin Hörnlund, och Per B Sundberg.

SMAKLIG SPIS

I Östersund spelar maten en viktig roll. Staden är utsedd av UNESCO till ”Creative City of Gastronomy” bland annat tack vare de många småskaliga råvaruproducenterna. Här är det nära till god mat på stadens restauranger, eller varför inte köpa med dig något lokalproducerat gott från någon av stadens delikatessbutiker, som ett smakminne hem eller för en picknick nere vid Storsjöns strand. Det går också fint att uppleva en matvandring på egen hand.

PÅ EGNA ÄVENTYR

Här är det lätt att vara aktiv. Hyr en cykel hos Lagg och Hoj och ge dig ut till Frösön, en kulturell guldgruva med underbar utsikt över hela Storsjöbygden där flera av våra största sevärdheter väntar, såsom t ex Wilhelm Peterson-Bergers Sommarhagen och Frösö Kyrka. Vill man cykla lite längre är Teknikland och Locknekratern Meteoritcenter utmärkta mål med massor av historia och för de som vill ha lite mer fart finns möjlighet att cykla downhill i skidbackarna på Frösön.

Barnfamiljerna trivs bra i vattnet på Storsjöbadet eller bland utmaningarna på Klättercenter och Multi Challenge Äventyrshus. På Frösön finns en populär pumptrack-bana för de lite mindre barnen, ett utegym och badbryggor med hopptorn. På Turistcenter, Storgatan 27 delar vi gärna med oss av våra guldkorn, så besök oss gärna personligen eller via webben visitostersund.se.

SMÅBUTIKER OCH FORMSTARKT

 I Östersunds mysiga stadskärna ligger många små, unika butiker.  Här är det också lätt att ta del av formstarkt och unikt hantverk och få träffa de kreativa människorna bakom. Glashyttan Storsjöhyttan med galleri, verkstad och butik är ett kvalitetsstämpel Economusée. På Sofias Galleri går det att se livemåleri då hon har öppen ateljé i butiken. Frösö Handtryck, Sveriges äldsta handtryckeri har sin General Store på Storgatan. I stadens gränder finns flera hantverkskollektiv med butiker såsom Gaupa och Drejeriet. På Gaaltije sydsamiskt kulturcentrum hittar du unikt samiskt hantverk i den nyöppnade butiken. Följ med på en guidad stadsvandring under sommaren och ta del av stadens historia och arkitektur.

Vi rekommenderar...

Om du stannar ett dygn och vill ha gångavstånd till allt

  • Jamtli, där historia blir till underhållning.

  • Njut av en fika eller ett glas vin på någon av Östersunds mysiga innergårdar, Hamngatan 12, Norra Station eller Jazzköket.
  • Ett besök på glashyttan Storsjöhyttan.

  • Guidad stadsvandring.
     

Om du stannar tre dygn 

  • Jamtli, där historia blir till underhållning.

  • Sommarhagen, kompositören Wilhelm Peterson-Bergers vackra hem på Frösön. Fortsätt vidare till Frösö Kyrka och avsluta med en lunch på Golfkrogen, Stocke Titt eller Frösö Park med milsvid utsikt över Storsjön och fjällvärlden. Utsikten från Frösön är magisk och vi kan också tipsa två andra utsiktsplatser, med bra fika, Frösövallen och Frösötornet.
  • En tur ut till Verkö Slott. Njut av en härlig båtfärd över Storsjön, promenera runt ön och luncha på slottets magnifika solterass.

  • Vandra eller cykla på Frösön. På Frösön finns gott om fina stigar för både vandring och cykling. Vissa kvällar under sommaren kan man även cykla downhill i våra slalombackar.

Visit Östersund i sociala medier