Skip to main content
Strömmande vatten i Ljusdal

Ljusdal & Fågelsjö

Upplev och förundras av människorna och historierna i Ljusdals kommuns västra delar. Här fanns driftiga, beresta och företagsamma människor som gick emot tidens anda. Genom att de vågade gå mot strömmen och gå sin egen väg, finns idag unika historier bevarade, för dig som besökare att förtrollas av. Här, mitt i naturen, är du välkommen att ta del av vår kultur.

VÄRLDSARVET – FÅGELSJÖ GAMMELGÅRD

Med sin unika miljö är den inte bara en av kommunens höjdpunkter utan även en av sju Hälsingegårdar som är utsedd av UNESCO till världsarv. Gården har anor från 1600-talets finska svedjebrukare. Julen 1910 klev de sista ägarna ut i kylan, låste dörren och vandrade sedan över till det nybyggda Amerikahuset och lämnade alla inventarier kvar på ”Bortom Åa”, en gård intakt från början av 1800-talet. Under sommaren sker dagliga visningar av gården och i Amerikahuset finns ett café med hembakat bröd. På gården finns även en hantverksbutik.

HAMRA NATIONALPARK – STORT OCH OSTÖRT

En av Sveriges första nationalparker från 1909, omfattar idag cirka 1400 hektar och innehåller fem olika vandringsleder för dig som besökare, med utkikstorn, grillplatser och vindskydd. Hamras nationalpark är känd för sin skog med bland annat 400-åriga tallar, som aldrig brukats med yxa eller motorsåg. För dig som är äventyrslysten, ta chansen och upptäck stickmyggan, fjädermyggan och svidknott. 

UNDER JORD I LOOS

På gångbanor och trappor tar du dig ner i underjorden och förflyttas 250 år tillbaka i tiden i Loos Koboltgruva. Gruvan blev världsberömd då grundämnet nickel upptäcktes här av Axel Fredrik Cronstedt 1751. Här erbjuds du guidade visningar, utställning och butik.