Skip to main content
Inlandsbanan utanför Ulriksfors

Vansbro

Ett stopp i Vansbro har mycket att erbjuda

Vansbro är en pärla i det vackra Dalarna. Landskapet korsas av två älvar – Vanån och Västerdalälven. Här hittar du en fantastisk natur, generösa fiskevatten, vandringsleder, skidspår, cykelleder, skoterleder och allt som behövs för ett aktivt friluftsliv. Kulturutbudet i Vansbro är stort och under året arrangeras flera stora evenemang väl värda att besöka här. Konserter, föreläsningar, teater och andra arrangemang avlöser varandra.

Simma Vansbro

Vansbrosimningen ingår i En Svensk Klassiker och är Sveriges största öppet vatten-tävling. Det är en vecka med olika tävlingar, öppet-vatten simmningar, triathlon och swimrun. det är en simmarfest mitt i sommaren som lockar gamla som unga och har omkring 14 000 deltagare. Sedan 2022 arrangeras också vintersimmet. 

Upplev kulturen i Vansbrobygden

Midsommar är förstås precis som i övriga Dalarna en stor och traditionell helg. Efter midsommar spelas också Ingmarsspelen, Rune Lindströms klassiska sommarspel baserad på Selma Lagerlöfs Jerusalem, på den vackra utescenen i Nås. Sommaren fortsätter med många evenemang, bland annat Pepes Cup i slutet av juni och Vansbrosimningen i början av juli. När augustimörkret sänker sig över Busjön i Äppelbo är det dags för Trollbröllopsensemblen att göra entré. Dramatik, romantik och komik i ett av landets äldsta bygdespel.

Shopping och fika

Här finns butiker, simhall och gym, biograf, bibliotek samt flera restauranger och ett av Sveriges populäraste konditorier!

Kanske lyckas du pricka in en bra teaterföreställning eller konsert på den fina teatern. Du kan också välja att bara njuta av de fina, historiska byggnaderna längs Järnvägsgatan. Vill du stanna längre rekommenderas friluftsliv som fiske, dressinåkning, golf eller vandring. I lokstallet hittar du en del av Gunde Svans fantastiska prissamling.