Skip to main content

Ombord på tåget

På Inlandsbanan möts du av en trivsam miljö och en god stämning.

Du träffar människor från världens alla hörn och får troligtvis både nya vänner och minnen för livet. Det är också här du kan finna ro, läsa en bra bok eller umgås med familjen eller ditt resesällskap.

Toaletter finns ombord på tåget. Under sommaren stannar tåget för matpauser längs banan och du kan också köpa fika ombord på tåget. Du kan handla med betalkort och swish på tåget.

Det kan även vara bra att känna till att man inte kan gå mellan vagnarna på tåget.

Sommartid har vi mer tid och tar det lugnare. Tidtabellen är luftigare och tåget stannar både för mat och sevärdheter längs vägen.

Mat & fika

UNDER RESAN KOMMER TÅGET ATT STANNA FÖR MAT- OCH FIKAPAUSER, DESSUTOM GÅR DET ATT KÖPA SNACKS OCH FIKA OMBORD.

Du får i god tid göra din beställning på tåget, så när du väl kommer fram är det färdigt att hämta eller sätta sig till bords. Maten är tillagad på plats och många restauranger baserar sitt utbud på äkta mathantverk med lokalproducerade råvaror. En chans att prova nya smaker och utforska det svenska inlandets specialiteter.

Du betalar direkt till matleverantören. I menyn står det också om maten serveras på restaurang eller om du hämtar din rätt. I det senare fallet kan du välja att äta utomhus, men du får gärna ta med maten ombord om du vill. I tidtabellen ser du var, när och hur länge vi stannar.

Från vår ombordmeny kan du köpa fika och snacks under resans gång.

Vi vill att du som åker med Inlandsbanan ska kunna äta gott och schysst fika, därför är flera av produkterna vi säljer ekologiska.

Tågvärdar

MED PÅ RESAN KOMMER VÅRA ENGAGERADE TÅGVÄRDAR ATT FINNAS TILLHANDS.

De hjälper dig tillrätta, tar upp dina mat- och fikabeställningar och löser i möjligaste mån mer praktiska önskemål. Tågvärdarna är kunniga och berättar också om platser, sevärdheter och naturen längs banan. De följer inte med till boende eller aktiviteter, men finns däremot alltid tillgängliga ombord på tåget.

Sevärdheter

INLANDET ÄR ETT FYRVERKERI AV UNDERSKÖNA NATURUPPLEVELSER, SMAKRIK MATKULTUR, HISTORISKA PLATSER OCH MÖJLIGHET TILL SPÄNNANDE AKTIVITETER.

Det finns några saker eller företeelser som förknippas lite extra med Inlandsbanan.

Geografiska polcirkeln - gränsen till midnattssolens land
Polcirkeln passerar du strax söder om Jokkmokk. Här gör tåget ett kort stopp. Norr om polcirkeln kan du mellan ungefär 5 juni–6 juli se midnattssolen. Under större delen av sommaren kan du också njuta av midnattsljuset, det blir med andra ord aldrig mörkt på natten. 

Storstupet
Strax norr om Orsa passeras det mäktiga Storstupet som man ser när tåget kör över den den 35 m höga bron över Ämån. Den mellersta delen av vattendraget är en djup kanjondal som skapades under den senaste istidens avsmältningsskede. 

Vilda djur längs banan är en vanlig syn. Vi reser genom djurrika landskap där även våra fyra rovdjur lever: björn, varg, lodjur och järv. Det är skygga djur, men man kan få en glimt. Du kommer troligtvis att få se renar, älgar och med lite tur ovanliga rovfåglar och ugglor.

Den unika samekulturen möter du också i midnattssolens rike. Urgamla traditioner som fortfarande lever kvar och kan upplevas genom konsten, maten, renskötseln och den äkta vardagen hos nutidens samer. Polarskenet är ett ljusfenomen som du har störst chans att uppleva i närheten av någon av jordens poler.

 

Museistopp

INLANDSBANAN HAR EN LÅNG OCH INTRESSANT HISTORIA.

Du kan se delar av den på två fina museer som vi besöker på vägen mellan Östersund och Gällivare:

På Inlandsbanemuseet i Sorsele i den gamla järnvägsstationen förflyttas du hundra år tillbaka i tiden. Det var då Inlandsbanan började byggas och här får du veta varför och hur det gick till. Här möter du några av de personer som passerat revy under Inlandsbanans 100-åriga historia, allt från generalstabschefer och rallare till småbrukare och demonstranter.

Vid Moskosels Rallarmuseum, som är inrymt i den gamla stationsbyggnaden, får du ta del av rallarnas arbete och sociala liv. Här kan du även äta Norrlandspalt eller ta en fika. Du kan också titta på och köpa lokalt hantverk, innan färden går vidare. Har du tur finns trubadur på plats.

Internet

PÅ TÅGET HAR DU FRITT INTERNET, MED TRÅDLÖS UPPKOPPLING.

Då blir det enkelt för dig att hålla kontakten med nära och kära, boka boende eller någon rolig aktivitet under resan, eller varför inte kvällens middag?

Hjärtsäker zon

PÅ TÅGEN OCH I INLANDSBANANS LOKALER FINNS HJÄRTSTARTARE.

När någon drabbas av plötsligt hjärtstopp är det bråttom om livet ska kunna räddas. Våra tågvärdar är därför utbildade i hjärt-lungräddning i kombination med hjärtstartare. Inlandsbanan är certifierade enligt den svenska standarden Hjärtsäker zon – användning av hjärtstartare i offentliga och andra miljöer utanför sjukvården.

En Hjärtsäker zon betyder att:

  • Vi har installerat hjärtstartare/AED

  • Vi har god beredskap och larmrutiner för omhändertagande av hjärtstopp

  • Vi kan starta hjärt-lungräddning omedelbart och behandla med hjärtstartare inom tre minuter

  • Vi är registrerade i Hjärtstartarregistret

  • Vi har systematiskt underhåll av vår utrustning

  • Vi har varje år underhåll av vår kompetens