Skip to main content
Viterskalstugan i Hemavan

Storuman

Två på tur till topprestaurang

SE OCH UPPLEVA

Här finns det mycket att se och uppleva, oavsett om du stannar över dagen eller lite längre. Storuman är platsen där människor och vägar möts. Det är här du finner porten till fjällvärlden och nyckeln till Lapplands Hjärta. Vi ligger vackert inbäddade i hjärtat av trollska skogslandskap och vidunderliga fjällområden. Läs mer om vad som finns att se och göra i Storuman på storumanlapland.se.  

FISKE

Fisket är fantastiskt. I Storumans kommun finns mer än 2 400 sjöar och Umeå älven som ger oändliga möjligheter för fiske och friluftsliv. För den som väljer att ge sig ut själv eller anlita en professionell guide är utbudet av fiske stort och nära tillgängligt. Några av vattendragen hittar du inom 500m från järnvägsstationen.

UPPLEV FJÄLLVÄRLDEN

Ta bussen från Storuman till Hemavan Tärnaby för ett besök i vår fjällvärld. Här finns oändliga möjligheter till vandring, allt från kortare dagsturer till flera dagars vandringsupplevelser längs Kungsleden, som har sin södra startpunkt i Hemavan. Här finns också möjlighet att enkelt och smidigt ta sig upp på fjället med Hemavan Gondol. Slå dig ner en stund och njut av stillheten, vyerna över vattnet och fjällen. Ta in dofterna och ljuset. Ge dig tid att njuta – en liten stund eller länge. I området hittar du dessutom många fina fiskevatten, både i sjöar och strömmar.

DANSGALA OCH GRÄNSHANDELSMARKNAD

Storumandagarna med Dansgalan är sommarens stora hemvändarhelg i Storuman, och sker alltid helgen efter midsommar. Här finns något för både liten och stor! Du kan marknadsfynda, sitta ner och ta en matbit, åka karusell, lyssna på musik, delta i löpar- eller armbrytartävling. Kanske får du träffa Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten. På lördagen väntar Dansgalan med uppträdanden av aktuella artister. Sista helgen i juli är sommarens höjdpunkt i Hemavan Tärnaby. Då bryts lugnet, tystnaden och naturupplevelsen i Tärnaby mot mingel, musik, möten, marknadsstånd, myller, mat och hantverk. Och såklart dans på natursköna festplatsen Udden.

SM I SWAMPSOCCER

Om du gillar att spela eller titta på fotboll i lite annorlunda tappning och inte är rädd för lite gegga mellan tårna, så är Sveriges smutsigaste fotbollsturnering någonting för dig! Anmäl dig eller ditt lag till SM i swampsoccer, som spelas i början av juli. Turneringen startar fredag lunch och finalspelet är på lördag kväll. Som vanligt ser vi fram emot en helg med massor av folk och mycket skoj.

CYKLING

Både kring Storuman och kring Hemavan Tärnaby finns fina möjligheter till crosscountrycykling. Hyr en cykel på plats och utforska fjäll och skogar på egen hand.