Skip to main content
Viterskalstugan i Hemavan

Storuman

Två på tur till topprestaurang

Upptäck och utforska Storuman

I Storuman finns mycket att se och uppleva, oavsett om du stannar över dagen eller längre. Här möts två Europavägar och inlandsbanan som kom till oss år 1923. Vår plats ligger vackert inbäddad av skogar och många små och större sjöar. Fjällen ser du från vår fantastiska utsiktsplats och vill du uppleva dom närmare så finns de inom en timmes räckhåll. Hos oss kliver du av tåget mitt i centrum med närhet till både aktiviteter, restauranger och naturen bakom hörnet med gångavstånd till hotell och camping.


Vandra

En promenad i Storumans närområde ger dig möjlighet att upptäcka platser från inlandsbanans tillblivelse såsom järnvägsstationen och andra historiska byggnader. I närheten av stationen finns det som en gång byggdes till ett vackert järnvägshotell och idag fungerar som ortens K-minnesmärkta bibliotek med den vackra tidsenliga interiören bevarad. Vid badsjön, som ligger ca 500 meter från järnvägsstationen i anslutningen till Storumans Camping, finns möjlighet till aktiviteter för alla. En promenad runt sjön (ca 1,2 km) för att prova på discgolf är en aktivitet för både barn och vuxna, tennis, boule, beachvolleyboll, minigolf, bad och lek med mera.

Vill du ta en längre promenad följer du den vackra stranden längs sjön Storuman ut mot vår egna lilla skärgård - Luspholmarna. Att vandra i Storuman ger dig möjlighet att njuta av skog och natur med utmärkta vandringsleder och stigar nära centrum. Du kan ta dig ut i skog och mark på kortare halvdagsturer och även lite längre dagsturer.


Fiska

Fisket är fantastiskt. I Storumans kommun finns mer än 2 400 sjöar. Umeå älv som flyter centralt förbi i närheten av Storumans samhälle ger många möjligheter för fiske och friluftsliv. Det finns även andra tätortsnära sjöar och skogstjärnar i skogarna runt Storuman med möjlighet att ge sig ut själv eller anlita en professionell guide som gör fisket stort, nära och tillgängligt.

Känslan av spöet i handen med kroken i vattnet och invänta hugget från öringen eller den fina abborren är både spännande och rofyllt. Några av vattendragen hittar du inom 500 m från järnvägsstationen som ligger centralt i Storuman.


Cykla

Både i Storumans centrala delar och i närområdet samt runt Hemavan Tärnaby finns fina möjligheter till cross country cykling. Hyr en cykel på plats och utforska fjäll och skogar på egen hand eller ta med din egen cykel ochutforska närområdet i vår vackra natur.

Utmana dig själv och trampa uppför Utsiktsbacken, där Björn Ferry brukade staka sig upp på rullskidor, avsluta sen turen med utsiktstornet där du ser över sjön Storuman - en lagom utmaning för den som vill utmana sig lite. Det finns även fina utflyktsmål för den som vill ägna sig åt lite lugnare cykelturer till exempel hembygdsgården mot Luspholmarna eller Stensele kyrka, Sveriges största träkyrka.


Upplev fjällvärlden

Ta bussen från Storuman till Hemavan Tärnaby för ett besök i vår fjällvärld. Bara bussturen är en upplevelse i sig när du färdas genom flera av kommunens små byar och ser hur landskapet förändras från skog till fjäll. Här finns oändliga möjligheter till vandring, allt från kortare dagsturer till flera dagars vandringsupplevelser längs Kungsleden, som har sin södra startpunkt i Hemavan.

Här finns också möjlighet att enkelt och smidigt ta sig upp på fjället med Hemavan Gondol. Slå dig ner en stund och njut av stillheten, vyerna över vattnet och fjällen. Ta in dofterna och ljuset. Ge dig tid att njuta – en liten stund eller länge. I området hittar du många olika typer av boende, restauranger, fina fiskevatten, samiskt centrum och butiker med lokala hantverk.

Vi rekommenderar


För dig som stannar ett dygn

Besök Storumans bibliotek och första hotell, ”Järnvägshotellet” som firade 100-årsjubileum 2023. Biblioteket ligger mittemot tågstationen. Det finns möjlighet att boka en guidad tur. Du kan också med hjälp av skriftlig information gå runt själv och ta del av husets historia. Öppet alla veckor i sommar förutom v. 29 och 30.

Besök Storumans centrum. Ta den guidade turen Storuman från Förr som tar ca 1,5 h. Det finns möjlighet att boka guidad tur alt. gå turen på egen hand. Turen finns på svenska och engelska. Gå till turistinformationen för att starta turen. Turistinformationen ligger ca 400 m från tågstationen. I Storumans centrum hittar du också:
Cafe Lapland Deli med café, delibuktik och motormuseum.
Beas Blommor & ting med visningsträdgård.
Utrustad.se en sport- och friluftsbutik med ett fantastiskt sortiment. 
Fiskehörnan här finns allt för den stora fiskeentusiasten och affären ligger endast 500m från tågstationen.

Bada! Närmaste sjön ligger 400 meter från tågstationen. Ett fint område där också Storumans Camping finns.

Fota Storumans staty av Vildmannen. Finns ca 400 meter från tågstationen.

För den aktive: På Storumans Camping kan du hyra trampbåtar, SUP brädor, kanoter, kajaker,elcyklar och fatbikes. Här kan du också spela minigolf, tennis och discgolf.

Ät med en vy: Boka in en god middag på Hotell Toppen och njut av deras terras med fin utsikt. Hotellet ligger ca 400m från busstationen.

Hyr en cykel* och upplev Storuman från sadeln

Ta en fika på Utsikten Café Storuman som ligger ca 2 km från tågstationen. Du kan gå upp men en elcykel kan också vara till fin hjälp då det är mycket uppför.

Cykla till Storumans Hembygdsgård som ligger ca 3 km från tågstationen. På vägen ut passerar du en jättefin hängbro och vacker natur. Hembygdsgården har café, bagarstuga samt museum. Det finns också en fin badstrand intill Hembygdsgården.

Ta en tur till Stensele och besök Beas Handelsträdgård med café samt Stensele Kyrka, en av Sveriges största träkyrkor. Stensele ligger ca 5 km från tågstationen. Det finns gång och cykelbana hela vägen.

*Cykel finns att hyra på hotell Toppen. Elcykel finns att hyra på Storumans Camping.


För dig som stannar lite längre

Hyr en bil eller cykel för att ta dig ut i omgivningarna. Det finns lokala företag som hyr ut.

Vandra: Här finns fantastiska möjligheter till vandring, se vår Friluftskarta.

Upplev grannbyarna: Vi har många byar som erbjuder unika upplevelser och lokal kultur. Det går bra att bo i Storuman och göra utflykter till de olika byarna. Se vår broschyr: Välkommen till Storuman.

Åk till fjälls. Det går bra att ta bussen upp till Tärnaby och Hemavan och tillbaka igen. Bara resan dit är en upplevelse i sig. Du åker från skogslandet och succesivt kommer fjällvärlden närmare och närmare. Väl på plats går det bra att vandra upp på fjället direkt från byarna. Det finns sommaröppna restauranger som erbjuder lokal mat. I Tärnaby finns Aejljes samiskt kulturcentrum. I Hemavan finns Naturum.

För dig som vill prova på fiskelyckan rekommenderar vi Storuman. Det finns bra fiskevatten i centrum och guldkorn runt omkring. Se fiskekartan för området.  Det finns möjlighet att hyra fiskeutrustning hos Storumans Camping.

Alla broschyrer och kartor hittar du på storumanlapland.se . Det finns också fysiska exemplar att hämta hos turistinformationen.

För den som älskar att bada i klara fina vatten har vi fantastiska badplatser där du många gånger får vara helt själv. Se broschyren Välkommen till Storuman.


Boendealternativ i Storuman med omnejd

 • Hotell, 2 stycken
 • Camping
 • AIRBNBs
 • Lägenhetshotell
 • Vandrarhem
 • Hostel

 

Restauranger och caféer

 • Restaurang 3:an
 • Restaurang Ruccola
 • Hotell Toppen
 • Lapland Deli
 • Café Utsikten
 • Frasses
 • Röbrogrillen
 • Café Hembygdsgården Storuman