Skip to main content

Inlandsbanan och Hurtigruten

Välj det bästa av två världar! Kombinera den svenska vildmarken med en av världens vackraste kryssningsresor, Hurtigruten.

Denna resa förenar två länders historiska och unika färdleder -här andas du fjälluft och havsbris på samma gång.

På väg norrut reser du med tåg på Inlandsbanan genom orörd natur och världsarvet Laponia med fjäll, sjöar och forsande vatten. Du färdas genom samiskt kulturlandskap, bebott sedan istiden.

Här ges smakprov på goda mattraditioner och vackert hantverk. När du sedan vänder söderut tar anrika Hurtigruten med dig genom de norska fjordarnas sagolika rike ner till Trondheim.

Program

DAG 1 - DALARNAS PÄRLA MORA

Paketresan börjar med en övernattning i Mora, dit du reser på egen hand. I Mora finns kultur och utflyktsmål för alla. Du hinner förslagsvis med ett besök på Zorngården, Vasaloppsmuseet eller ta ett dopp i Siljan.

DAG 2 - STORSTUPET PÅ VÄG TILL ÖSTERSUND

Idag tar du plats på tåget för första etappen på Inlandsbanan. Storstupet och Helvetesfallet är två gamla flottningsställen där tåget saktar in så att du kan se naturens eget skådespel. Resan avslutas i Östersund där kanske en promenad längs Storsjön kan locka.

DAG 3 - ÖSTERSUND - ARVIDSJAUR

Från Östersund går färden norrut mot Lappland, Sveriges största landskap. Du passerar djupa skogar, forsande vatten och ser fjällen i fjärran. Det här är också renens land, så bli inte förvånad om du ser såväl renar som älgar och björnar längs spåret. I Arvidsjaur rekommenderas ett besök i Lappstaden.

DAG 4 - VÄRLDSARV OCH MIDNATTSLJUS

Förmiddagen är fri för egna aktiviteter. På väg norrut passeras sedan Polcirkeln och du färdas genom världsarvet Laponia där det finns fjäll, sjöar, deltaland, urskogar och ett antal glaciärer. Detta är ett samiskt kulturlandskap, bebott sedan istiden, med ett rikt växt- och djurliv. Efter ankomst till Gällivare på kvällen rekommenderar vi en promenad i midnattsljuset.

DAG 5 - ÖVER FJÄLLET TILL HAVET

Resan fortsätter med tåg eller buss förbi Kiruna, staden de flyttar, vidare mot Abisko nationalpark med Kebnekaise. Snart når du Riksgränsen och efter en naturskön tur är du framme i Narvik. Från Narvik blir det landsvägsbuss till hamnstaden Harstad, porten till vackra Lofoten.

DAG 6 - HURTIGRUTEN OCH LOFOTEN

På morgonen går du ombord på Hurtigruten som i drygt 100 år trafikerat den norska kusten. Båten går in vänder i Trollfjorden där du kommer att förundras över det spektakulära natursceneriet och angör på kvällen Svolvaer, huvudorten på Lofoten. Passa på att gå iland och se dig omkring.

DAG 7 - HURTIGRUTEN OCH DE SYV SÖSTRE

Den här dagen reser du längs Helgelandskusten som bjuder på mer än 1000 öar där de små fiskelägena avlöser varandra. Polcirkeln passeras på väg söderut på morgonen och du ser bland annat ”De Syv Söstre”, sju vackra fjälltoppar som är 1000 meter höga.

DAG 8 - TRONDHEIM OCH TILLBAKA TILL SVERIGE

När du vaknar är du i Trondheim. Här kan du passa på att besöka den mäktiga Nidarosdomen och fiskehamnen Ravnkloa innan tåget mot Östersund avgår på eftermiddagen.

DAG 9- ÖSTERSUND - MORA

Efter frukost på hotellet tar Inlandsbanan dig tillbaka till Mora.

 

Här är ett filmklipp från Hurtigruten, samma sträcka som på vår paketresa:

Hurtigruten Summer (öppnas i nytt fönster)

I priset ingår

  • Fossilfri resa med Inlandsbanan Mora -Gällivare - Mora, inkl. Inlandsbanekort och platsreservation
  • Övernattningar på mellanklasshotell, del i dubbelrum m dusch/wc inkl frukost
  • Inträde till Zorngården eller Zornmuséet i Mora
  • Guidad tur i Gällivare
  • Tåg eller buss Gällivare - Narvik
  • Transport Narvik–Harstad
  • Hurtigruten Harstad–Trondheim, 2 nätter (del i ospecificerad hytt inkl. frukost)
  • Tåg Trondheim–Östersund

TILLVAL

+ Helpension Hurtigruten 2300 kr per person

+ Utsideshytt (ospec.) på Hurtigruten 1400 kr per person

+ Avbeställningsskydd 300 kr per person