Skip to main content
Solnedgång över Lapplandsfjällen

Gällivare

En sjö vid Lapplandsfjällen

Den arktiska småstaden 100 kilometer norr om polcirkeln är en pärla värld att utforska både en och tio gånger. Här finns ett stort urval av boenden, restauranger och aktiviteter för alla smaker, från landsbygd, till centrum, till fjäll.

UPPLEV VÄRLDSARVET LAPONIA

Laponia är ett världsarv för både natur och kultur. Här kan du uppleva de marker som samerna har levt och verkat i under årtusenden. I området finns spår av människor så långt tillbaka som 7000 år. Naturen är slående vacker, tystnaden är bedövande och stillheten mäktig. Laponias storslagna omgivningar sträcker sig från djupa barrskogar till hisnande fjäll. Det 9400 kvadratkilometer stora området inhyser fyra nationalparker och två naturreservat. När du är där ute, passa på att besöka naturum Laponia. Här berättas om lite av det som har gjort att det här stora området har utsetts till världsarv. Om du inte har möjlighet att ta dig ut, besök Laponiaentrén på övre plan i tågstation, som visar en del av den stora utställningen på naturum.

GRUVVERKSAMHETER I GÄLLIVARE

Gällivare är hem till två gruvor: koppargruvan Aitik och järnmalmsgruvan LKAB. Dagbrottet i Aitik öppnade 1968 och är i dag en av Europas största koppargruvor, som förutom koppar också tar fram silver och guld. Här finns några av världens största maskiner i arbete, som bergstruckar som väger 570 ton lastade där bara hjulet är 4 meter i diameter. LKAB påbörjade gruvbrytningen i Malmberget redan i slutet av 1800-talet och är i dag världens näst största järnmalmsgruva under jord. Här finns ett milsvitt vägnät ner till huvudnivån 1250 meter under jord. I LKAB finns några av världens mest högteknologiska maskiner, många utvecklade av LKAB själva.

SOMMARENS TUFFASTE TÄVLINGAR

Utmana dig själv i sommar eller titta på när andra gör det. Sommaren i Gällivare är fullspäckad med olika tävlingar. Vad sägs om Dundret Extreme Running, det ultimata kraftprovet för alla löpningsintresserade med distans från 2 – 22 km och en stigning på 700 höjdmeter. Eller Midnattssolsloppet på 8 km, Terrängstafett genom Soutujärvibygden, Rallarmarschen mellan Gällivare och Porjus eller den första upplagan av Laponia Triathlon 67N, ett fulldistans triathlon under midnattssol. Utmana dig i sommar!

DUNDRET – FJÄLLET MITT I STAN 

Bara några kilometer från Gällivare centrum står fjället som sommar som vinter är en samlingsplats för aktiviteter. Här finns utmärkta leder för vandring och cykling. För att komma till toppen kan du vandra, ta bil eller följa med guidad topp tur med nya Gällivare. Den naturintresserade kan beskåda många av fjällens fåglar och växter. Med sina 823 meter över havet är Dundret den ultimata utsiktsplatsen för att beskåda midnattssolens ljus under en hel månads tid. 

 

Vi rekommenderar...

OM DU STANNAR ETT DYGN:

NATURUM LAPONIA I STORA SJÖFALLET. Buss 93 från Gällivare till Stora Sjöfallet. Naturum Laponia är en plats för att berätta. Det kan vara berättelser om fjällen på andra sidan sjön eller om hur renarna söker sig dit varje vår. På naturum Laponia berättas om lite av det som har gjort att det här stora området har utsetts till världsarv. Utställning och café.

  • MIDNATTSSOL PÅ LÅGFJÄLLET DUNDRET
    Upptäck det vackra fjället Dundret under midnattssolen i Gällivare. 

    Fram till 10 juli kan ni beskåda midnattssolen 823 meter över havet från Dundret naturreservat, cirka 20 minuter taxiresa från centrala Gällivare. Utöver midnattssolen har ni även vacker utsikt över Gällivare, vid klart väder kan ni se 1/11-del av Sveriges yta och toppen av Kebnekaise. Efter 10 juli är det fortfarande väldigt ljust ute under kvällar och nätter. Klicka här för mer information.

  • VANDRA ELLER CYKLA I EGEN TAKT. Gällivare har gott om fina vandringsleder och stigar runt om i samhället. Starta vid Centralskolan i centrum på Gällivare museum och börja din vandring längs Kulturstigen. Du kan sedan vika av och gå mot Sandviken var du kan bada, grilla eller bara njuta av utsikten över vattnet och fjället. Fortsätt mot Andra sidan och följ Dundretleden upp till Himlatorget på Dundret. Vill du fortsätta kan du gå ner igen och fortsätta längs Kulturstigen mot Hembygdsområdet och se några av de äldsta bevarade byggnaderna.

OM DU STANNAR TRE DYGN:

  • VÄRLDSARVET LAPONIA. Buss 93 till Stora Sjöfallet. Bo bekvämt och ät gott på Stora Sjöfallets fjällanläggning eller Saltoluokta Fjällstation och gå på dagsturer i världsarvet. Besök naturum Laponia som berättar om lite av det som har gjort att det här stora området har utsetts till världsarv.

  • GRAND HOTEL LAPLAND. Hotell mitt emot tågstationen med faciliteter med allt från café till bowling till nattklubb till frisör. Bastu, relax och spa och på taket finns pool, bar och jacuzzi. Nära centrum och nära till aktiviteter som tur med häst och vagn, minigolf, vandrings- och fisketurer och mycket mer.

 

GUIDADE TURER / SOMMAR 2023 

Gruvtur till LKAB Malmberget - Läs mer
Midnattssolstur - Läs mer
Samhällsomvandlingstur - Läs mer