Skip to main content

Kristinehamn

Fru Nordenfelt stadsvandring

Inlandsbanans sydligaste station

Vi är stolta över att presentera pärlan Kristinehamn där Inlandsbanan börjar eller slutar beroende på hur du reser. Här kan du spendera en eller flera dagar i småstaden vid Vänerhavet innan du åker vidare genom Sveriges inland. Promenera på den charmiga Trädgårdsgatan med anor från 1600-talet eller njut av Vänerns vatten som har Europas största insjöskärgård med tusentals öar, kobbar och skär. Här lockar äventyr för både stora och små året runt. Kliv ombord på en turbåt från centrum och res ut i Kristinehamns skärgård: öluffa, ta en tur med det historiska fartyget Christine af Bro eller åk båt till Karlstad.

Är du den mer aktive besökaren med kultur- och naturintresse kan du vandra den historiska Järnleden med anor från Gustav Vasas tid. Tre populära familjeaktiviteter är att åka pirattur för att hitta kapten Enögas skatt, slå rekordtid i Sannabadets vattenrutschkana eller känna farten i en dubbelgokart på Värmlands Gokartcenter.

Utbudet av konst och kultur är stort. Besök gärna Picassoskulpturen vid Vänerns vackra strand, känn doften av de 400 pelargonerna i Niklasdams Pelargonmuseum eller besök "Lev vackert"-butiken som har över 128 000 följare i sociala medier (!). Sedan får du inte missa att besöka den spännande utställningen på Kristinehamns konstmuseum eller gå på en guidad stadsvandring.

Välkommen att upptäcka en plats som knyter ihop historia och nutid, där berömdheter som drottning Kristina, Gustaf Fröding och Picasso satt sina avtryck.

Glittrande Vänerhav

Välkommen till livet vid det glittrande Vänerhavet. Vid horisonten ligger 22 000 öar och skär och väntar på att bli utforskade, din ryggsäck är packad, flytvästen är på och det är dags att ge sig av. Doppa fötterna, gå på upptäcktsfärd, bada, grilla, fiska och tälta. Ta chansen att öluffa genom Värnens skärgård.

Kristinehamns konstmuseum

Här kan du se ett mångsidigt utbud med nationell och internationell konst. Utställningarna visar konst av såväl traditionell karaktär som nyare tekniker. Du kan njuta av god mat och härliga bakverk vid Vänerns strand på Panncentralen Italienskt möte. Du kan hyra cykel och cykla längs Vänerviken för att komma hit eller ta dig hit med bussen. Här hittar du det som är på gång på Kristinehamns konstmuseum.

Krukmakeri hemjord

Mysigt krukmakeri och butik i gammal miljö. Hos Krukmakarmästaren kan du även ta en fika, njuta av ekologisk hantverksmässig glass eller andra bakverk. Här hittar du Krukmakeriet Hemjord.

Historisk stadsvandring i Järnets stad

Under 1700- och 1800-talen var Kristinehamn lika viktiga för världsekonomin som Wall Street i New York är idag. Då sattes nämligen världsmarknadspriset på järn i just Kristinehamn.

Följ med fru Nordenfeldt på en stadsvandring genom de centrala delarna av Kristinehamn där det fortfarande finns många spår från den tid då järnet var en huvudsyssla. Bra och bekväma skor rekommenderas.

Picassoskulpturen

Vid Vänerns vackra strand står den 15 meter höga Picassoskulpturen. Området med båtliv, serveringar och strandpromenad är Kristinehamns mest välbesökta. Skulpturen står 7 km från centrum och det är vackert att promenera, cykla eller åka båt till skulpturen. Naturligtvis kan du även åka bil eller buss hit.