Skip to main content

Kristinehamn

Fru Nordenfelt stadsvandring

Inlandsbanans sydligaste station

Vi är stolta över att presentera pärlan Kristinehamn där Inlandsbanan börjar eller slutar beroende på hur du reser. Här kan du spendera en eller flera dagar i småstaden vid Vänerhavet innan du åker vidare genom Sveriges inland. Promenera på den charmiga Trädgårdsgatan med anor från 1600-talet eller njut av Vänerns vatten som har Europas största insjöskärgård med tusentals öar, kobbar och skär. Här lockar äventyr för både stora och små året runt. Kliv ombord på en turbåt från centrum och res ut i Kristinehamns skärgård: öluffa, ta en tur med det historiska fartyget Christine af Bro eller åk båt till Karlstad.

Är du den mer aktive besökaren med kultur- och naturintresse kan du vandra den historiska Järnleden med anor från Gustav Vasas tid. Tre populära familjeaktiviteter är att åka pirattur för att hitta kapten Enögas skatt, slå rekordtid i Sannabadets vattenrutschkana eller känna farten i en dubbelgokart på Värmlands Gokartcenter.

Utbudet av konst och kultur är stort. Besök gärna Picassoskulpturen vid Vänerns vackra strand, känn doften av de 400 pelargonerna i Niklasdams Pelargonmuseum eller besök "Lev vackert"-butiken som har över 128 000 följare i sociala medier (!). Sedan får du inte missa att besöka den spännande utställningen på Kristinehamns konstmuseum eller gå på en guidad stadsvandring.

Välkommen att upptäcka en plats som knyter ihop historia och nutid, där berömdheter som drottning Kristina, Gustaf Fröding och Picasso satt sina avtryck.


Glittrande Vänerhav

Välkommen till livet vid det glittrande Vänerhavet. Vid horisonten ligger 22 000 öar och skär och väntar på att bli utforskade, din ryggsäck är packad, flytvästen är på och det är dags att ge sig av. Doppa fötterna, gå på upptäcktsfärd, bada, grilla, fiska och tälta. Ta chansen att öluffa genom Värnens skärgård.

Kristinehamns konstmuseum

I den fasta utställningen visas värmländsk konst. I sommarens utställning visas keramikern Lisa Larsons hela bredd. Här upplever du hennes kreativa process utifrån mer än sju decenniers arbete med en stark kärlek till leran som material.

Hitta hit: 3 km från centrum. Du når hit med buss, cykel längs Vänerleden eller promenad längs Järnleden. Italiensk restaurang med hemgjord glass och pizza eller pasta finns i museum-lokalen.


Picassoskulpturen

Kristinehamns mest besökta plats. Vid Vänerns strand står en av världens högsta Picassoskulpturer. Här finns en skyltutställning, utkiksplats, naturstig, caféer, restauranger, strandpromenad och vacker vy över Vänern.

Hitta hit: 7 km från centrum. Du når hit med buss, cykel eller promenad längs Vänerleden. Längs strandpromenaden finns flera restauranger med olika smaker, glasscaféer, Sjökrog, kayakomat, båtturer, båtuthyrning, cykeluthyrning, kajakuthyrning, utsiktsplatser mm.


Historisk stadsvandring

Följ med Regina Nordenfeldt på en stadsvandring tillbaka till storhetstiden, de 150 åren då världsmarknadspriset på järn bestämdes här.

Hitta hit: Utgår från turistbyrån. Fasta turer är de flesta måndagar och torsdagar men det är viktigt att boka enligt ovan länk.


Kristinehamns historiska


Här finns bland annat en film som berättar om hur järnet fraktades till Kristinehamn och hur hästtransporten så småningom blev första delen av Inlandsbanan. I sommar kommer även en utställning om brud och bröllop visas.

Hitta hit: Museet finns i kvarteret Vågen som ligger centralt i Kristinehamn med närhet till butiker, restauranger och caféer.
Tips: Spana även in den gamla järnvågen och föreställ dig hur det såg ut när järnet lastades på alla skeppen.


Aktiviteter

Unik shopping
I småstaden Kristinehamn finns inte många kedjor utan de flesta butiker är unika för Kristinehamn. Som ex Lev Vackert butiken som ligger i Kristinehamns äldsta trähus och har 143K följare på instagram. Eller som Retrovågen som både har en loppis men även säljer lokalproducerad mat. Eller som Krukmakeri hemjord, där du både kan se krukmakarmästaren själv arbeta men även också dricka kaffe och äta ekologiskt fika från hennes porslin.

Nära centrum och Kristinehamns järnvägsstation.


Kristinehamns skärgård
Längs Vålösundsvägen går strandpromenad till Picassoskulpturen och Vänerns strand.

Hitta hit: Sträckan från centrum ut till Picassoskulpturen är 7 km. Strandpromenaden är ca 3 km lång.


Jacquelines naturstig
Nära Picassoskulpturen finns naturstigen som är ca 2,5 km. Den går en rundslinga via skogen, längs de nybyggda strandvillorna, förbi Fyrparken till Södra udden där det är fantastiskt utsikt över horisonten.  

7 km från centrum.


Tre öars led
Ta båten från Vålösundsbryggan (till Vålön). Härifrån kan du vandra på den certifierade Värmlandsleden.

Hitta hit: 7 km från centrum och över Vålösundet med båt.


Kayakomat
Lättillgänglig kajakuthyrning i skärgården. Ge dig ut med kajak och paddla dig fram mellan/bakom öarna eller i Vålösundet. Förslag finns på turer oavsett vindförhållanden.

Hitta hit: 4 km från centrum, vid Kapurja – längs strandpromenaden till Picassoskulpturen.


Våg
Boka och hämta båten med mobilen. Du kommer ut på Vänern och får en annan upplevelse att ta med dig från din resa på inlandsbanan.

Hitta hit: 4 km från centrum, vid Kapurja – längs strandpromenaden till Picassoskulpturen.


 

Unikt med orten

Finaste promenadstråket
I centrum finns flera platser men framförallt i de gamla järnkvarteren: kvarteret Vågen (Södra Hamngatan, Hovslagaregatan, Stadsparken, Norra Hamngatan). Längs vackra Trädgårdsgatan eller följa promenadturen: Tinnar och torn. Ett annat tips är vägen till Picassoskulpturen och gå längs strandpromenaden längs med Varnumsviken ut till Vänern.

 

Vad kan man göra när butikerna är stängda

Skyltar – gamla stan
Stadsvandring på egen hand. Följ de nio skyltarna och få en inblick i miljöer och händelser som varit viktiga för Kristinehamns utveckling. Vandringen tar ca 45 min. Pappersguide finns.

Quest
Följ med på en tidsresa tillbaka till första halvan av 1800-talet, en händelserik tid i Kristinehamns historia. Med hjälp av åtta skyltar och femton frågor får du lära dig mer om den tid då Kristinehamn var centrum för Bergslagens järn och träexport.

 

Missa inte

Båttur på Vänern
Lisa Larson utställning Kristinehamns konstmuseum
Världens största Picassoskulptur
På egen hand – Egna promenader
Lokalproducerad mat
Historisk stadsvandring