Skip to main content

Berg

Barn leker med getter

I Bergs kommun finner du en fantastisk blandning av genuin fjällbygd, skogsbygder och landskapet kring Storsjön. De mest kända turistområdena är Ljungdalsfjällen, Gräftåvallen i Bydalsfjällen och Klövsjö-Storhogna i Destination Vemdalen. 
Inlandsbanan har stationer i Röjan, Åsarna, Svenstavik och Hackås. 

För dig som är fiskeintresserad finns fina vatten med bra och varierat fiske, bland annat Ljungan. På fiskaiberg.se hittar du mer information om fiske. 

Storsjöodjurets södra hemvist

I Svenstaviks centrum, på promenadavstånd från tågstationen, ligger Storsjöodjurscenter de bibliotekets nya lokaler.  Det finns också en interaktiv central för storsjöodjursspaning. Endast här kan du följa sökandet med de högteknologiska kamerorna och se rörliga bilder på en digital skärm. Du kan lyssna och läsa om människors iakttagelser och berättelser om Storsjöodjuret i en utställning samt titta på hur konstnärer och hantverkare har arbetat med Storsjöodjuret som inspirationskälla. 
Som besökare kan du också skapa ditt eget Storsjöodjur och se det röra sig på en visningsskärm. Där finns också Storsjöodjuret Birgers egen hörna med myskuddar och Birgerböcker. 

Sevärda platser och besöksmål

På en till två mils avstånd från Svenstavik finns flera sevärda platser: 

På Hoverberget kan du utforska Sveriges största klyftgrotta och vandra längs upprustade leder. På toppen går det att spana efter Storsjöodjuret och den storslagna utsikten sträcker sig till de norska fjällen. Under vissa dager om året går det att besöka Hoverbergsgrottan. Det går att köra upp på Hoverberget där det finns en utsiktstorn.  

Hovermo café- och gårdsmuseum är en guldgruva för tekniskt intresserade, men alla erbjuds en fantastisk nostalgikänsla när man upplever vad som skapats och samlats här under fyra generationer. 

Hos Wikners i Persåsen står naturen, konsten och hantverket i centrum. Bland utställningarna finns nordiskt hantverk, konstutställningar och givetvis möbler, nytto- och prydnadsföremål. 

Mat och vyer i Klövsjö

Från tågstationen i Åsarna kan du ta en 15 minuters bussresa till den jämtländska fjällvärlden! 

Klövsjö ligger uppseendeväckande vackert och det är lätt att förstå att byn har utsetts till Sveriges vackraste. Det här är även ett himmelrike för den som gillar närproducerad mat. 

Klövsjö Stenugnsbageri bakar surdegsbröd och gör tårtor och praliner som kan avnjutas på det egna kaféet. 

På Klövsjö Gårdsbryggeri med den tillhörande restaurangen Humleliret tillverkas öl i olika varianter. Gillar du hemmagjorda chokladpraliner och tårtor gjorda från grunden så rekommenderas varmt ett besök på Natcake - Tårt- & Chokladverkstan i Klövsjö. Handgjorda tårtor och godsaker. Bakverk bakade på mestadels ekologiskt och lokala råvaror, från grunden. 

Hackås

Passa på att besöka Hackås kyrka, en mycket intressant medeltidskyrka med väggmålningar av högt historiskt värde. Kyrkan passeras av pilgrimsleden JämtNorgevägen. Idag finns här ett pilgrimscenter, ångbåtsmuseum och kafé. 

I Östnårbuan kan du uppleva en fäbod med djur och servering. 

Guld, bad och natur

Åsarna är en vacker plats att besöka med ett bra utbud av boende och matställen. Begreppet Guldbyn har etablerats genom de många framgångar som skidåkare i Åsarna IK rönt under åren. Åsarna skicenter erbjuder mat och boende.  

Helt nybyggda Åsarna Skicenter öppnar upp veckan efter midsommar 2024.  

I Rätan finns vackra sandstränder, ett tempererat utomhusbad och vandringsleder genom skog och längs vattendrag. Kring Röjan och Rätan finns även Sandnäsgrottan, Hammaredes historiska skogsmiljö och Klövsjö-Vemdalens golfbana i Utanbergsvallarna, allt omringat av en fantastisk natur. Bortom golfbanan ligger Storhogna som är en bra utgångspunkt för lättillgänglig fjällvandring, bland annat till underbara vattenfall. 

Storhogna

Storhogna Högfjällshotell & Spa är idylliskt beläget i hjärtat av destination Vemdalen, omgiven av fjäll 755 meter över havet. Här kan du uppleva en harmonisk kombination av avkoppling och äventyr i en naturskön miljö. Njut av deras prisbelönta SPA, god mat och umgänge i naturskön miljö. Direkt utanför dörren väntar aktiviteter året runt. Under vintern kan du glida nedför skidbackarna eller utforska längdspåren, medan sommaren bjuder på en sagolika värld av vandringsleder. Varje kväll kan du avnjuta en smakfull 3-rättersmiddag, noga komponerad av vårt kreativa kök, i den vackra Vinterträdgården.

Släpp vardagens stress och bekymmer och unna dig en stunds avkoppling som gäst. Ta ett dopp i poolen, njut av bubbelpoolens värmande omfamning eller svep in dig i bastuns lugnande värme. För de som föredrar en mer aktiv avslappning finns en wellnessal där du kan träna på egen hand. Dessutom är vissa av rummen välkomnande även för våra fyrfota vänner. Eller är du kanske ute efter att boka en konferens eller ett möte? Med fjällen som arena för äventyr och upplevelser ger en konferens eller ett möte på Storhogna Högfjällshotell & Spa sammanhållning, energi och kreativitet. Här erbjuds det bästa ur två världar – en fjällvärld rik på möjligheter som ger skärpa och kreativitet och en spavärld med njutning och avkoppling.