Skip to main content

Inlandsbanan | Fjällvandring

Har du tänkt på att du kan ta tåget till din vandring?

Det fantastiska med vandring i Sverige är att det alltid finns mer att upptäcka. Du kan vandra på karga fjälltoppar, längs vackra skogsstigar, bland åkrar och ängar eller nära stadens puls. Den snabbaste vägen är inte alltid den bästa om man vill ut på upptäcksfärd.

Väster om Inlandsbanan löper den svenska fjällkedjan parallellet, ända från Treriksröset i norr till Dalarna i söder. Där ligger flera stora vandringsområden som du på ett enkelt sätt kan nå med buss från någon av Inlandsbanans stationer. I fjällvärlden väntar hisnande landskap och hundratals mil med markerade vandringsleder. Gör din egen tur mellan några fjällstugor, följ med en grupp på vandring med en guide som förhöjer upplevelsen, eller utgå från en fjällstation och gör kortare dagsturer. Även i Inlandsbanans närområde finns varierande vandring för stora och små. 

På den här sidan hoppas vi kunna inspierera dig till ditt vandringsäventyr!

Kungsleden

Kungen av vandringsleder

Från Hemavan i söder till Abisko i norr går Kungsleden, som anses vara en av världens bästa och mest kända vandringsleder. Leden är över 400 kilometer lång och dess historia går tillbaka till början av 1900-talet då den skapades av Svenska Turistföreningen. Sedan dess har den vandrats av mängder av människor från hela världen.

Leden går genom Lapplands fjällkedja i ett varierat landskap och den skiftar dramatiskt längs vägen, från mellanalpin terräng till längre ner genom fjällbjörkskogar. Vandringen längs Kungsleden tar dig förbi sjöar som kantas av grönskande fjällhedar, förbi mäktiga bergstoppar och små fjällbyar. 

Längs hela sträckan bedrivs renskötsel vilket gör att man måste vandra med hänsyn. Kungsleden är välmarkerad och över strida vattendrag finns broar där det annars skulle vara svårt att ta sig över. Kungsleden går genom inte mindre än fyra nationalparker;

  • Abisko
  • Stora Sjöfallet
  • Sarek
  • Pieljekaise

Längs leden finns STF:s fjällstugor med ett avstånd på 10-20 kilometer. Mellan Kvikkjokk och Ammarnäs finns det inga STF-stugor, men det finns annat boende i begränsad omfattning.

Kungsleden startas eller avslutas vanligen i Abisko, Vakkotavare, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs eller Hemavan. En del väljer att utgå från Nikkaluokta, men då tar det två dagar att nå själva Kungsleden.

Läs mer: STF:s guide till Kungsleden

 

Kebnekaise

Sveriges högsta berg

Att bestiga Kebnekaise är många människors dröm, men det är också en stor utmaning och ett verkligt äventyr. Från Kebnekaise fjällstation finns det två vägar till toppen, och ska du genomföra bestigningen på egen hand utan guide så ska du ta den Västra leden. 

Den Västra leden är lång och fysiskt krävande och går i brant och mycket stenig terräng. Den är 18 kilometer tur och retur och har en total stigning på 1800 höjdmeter. Detta gör att den upplevs betydligt längre och tuffare än om man enbart utgick från distansen. Etappen brukar ta någonstans runt 10-14 timmar, men det beror såklart helt på din kondition. Vädret spelar också en viktig roll för hur lång tid det tar eftersom den går i högalpin terräng där man är extra utsatt för vädrets makter.

Delar av leden är markerad med rödmålade stenar och små rösen, men på många ställen är leden att betrakta som omarkerad. Detta gäller särskilt vid dålig sikt eller snö. Den bristfälliga markeringen samt den högalpina terrängen gör detta till en riktig utmaning. Tidigare erfarenhet av fjällen samt kunskap i att navigera med karta och kompass är ett måste för att kunna genomföra turen på ett säkert sätt. Väl uppe får du belöningen i form av milsvidd utsikt och en välförtjänt bock på din bucket-list.  

Läs mer: STF:s guide till Kebnekaise

Blogginlägg om Inlandsbanan till Kebnekaise: Till fjälls med tåg längs räls

Jämtlandstriangeln

Välkänd och omtyckt klassiker

Jämtlandstriangeln går från fjällstation till fjällstation, vilket innebär att det räcker med lättare packning och den passar både vana vandrare och nybörjare. När du kommer fram till fjällstationen kan du välja mellan att äta på restaurangen eller att nyttja självhushållet. Där finns även små butiker som säljer proviant.

I folkmun kallas leden Triangeln och den är en av de riktiga klassikerna. Leden utgår från Storulvåns fjällstation och efter en god frukost ör du fylld av energi inför dagens vandring. Det mäktiga Sylmassivet agerar fond under nästan hela första dagen. Väl framme på Sylarna fjällstation kan det vara skönt att slappna av i bastun innan middagen. Restaurangen serverar ekologisk och närproducerad mat om du vill lyxa till det lite extra. Dag 2 går du mot Blåhammaren, först i böljande andskap, och sista biten består av en lång utförslöpa. Belöningen för dagem är Blåhammarens berömda fruktsoppa, och på kvällen deras lite senare deras omtalade middag. Den sista etappen dag 3 tar dig tillbaka till Storulvån. Leden är lättvandrad, ömsom platt, ömsom lite utför. Samtliga fjällstationer erbjuder bekvämt boende, i dubbelrum eller flerbäddsrum. Kom ihåg att förboka i god tid om du vill äta på restaurangera då de är populära.

Läs mer: STF:s guide till Jämtlandstriangeln