Skip to main content

Hällefors & Grythyttan

DESSA ORTER HITTAR DU I HJÄRTAT AV DET TROLSKA BERGSLAGEN.

GRYTHYTTAN

Kliv av här och du får möjligheten att besöka en liten charmig by som lockar till kulinariska upplevelser utöver det vanliga. Från stationen är det gångavstånd upp till Grythyttans fina torg där kyrkan och gästgivaregården, båda med anor från 1600-talet, sätter stämningen i byn.

Börja ditt besök på Måltidens Hus där kockar och serveringspersonal utbildas till de främsta i landet. I huset finns också en härlig lunchrestaurang och en fin butik. Läs mer 

På andra sidan älven ligger Grythytte Qwarn som är öppen dagligen med galleri, sommarcafé och gårdsbutik.  Ett stenkast bort ligger Herrgården i Grythyttan där du endera kan övernatta på herrgården eller på vandrarhemmet i annexet bredvid.

Grythyttans Gästgivaregård är vida känd i Sverige då Carl-Jan Granqvist på 1970-talet räddade den från rivning och förvandlade den till en av Sveriges bästa. Idag ägs gästgivaregården av familjen Spendrup som förvaltar den väl. Här erbjuds mat och boende i toppklass så vill du ha en upplevelse som du sent glömmer, boka en vistelse här.

14 km söder om Grythyttan ligger Loka Brunn, hälsokällan i Bergslagen. Unna dig några hälsobringande dagar på denna historiska plats.

Cornelis i Grythyttan, belägen på torget är en restaurang och ett museum i samma lokal. Här finns minnen av Cornelis samlade och hans musik ljuder i högtalarna. Strax intill ligger konditoriet Guldkringlan och Neerings glass- och choklad.

HÄLLEFORS

I Hällefors kan du besöka Sveriges äldsta folkpark Krokbornsparken, lägenheter inredda i 50-talsstil och tre konstbesmyckade bostadsområden där Millesparken domineras av statyer av Carl Milles, Polstjärnan av svenska konstnärer och Mästarnas park av gamla mästare.

Är du intresserad av outdooraktiviteter och naturupplevelser är Hällefors platsen att stanna till på. Naturreservatet Knuthöjdsmossen ligger på promenadavstånd från stationen och väl på plats följer man spångarna runt mossen som har ett rikt fågelliv. Här kan man bl a se smålom, storspov, enkelbeckasin och tranor.

Vill du uppleva vildmarken på närmare håll och övernatta ett par nätter i vindskydd kan du välja att vandra Silverleden. Start och mål vid Hurtigtorpet i Hällefors. Leden är ca 65 km i sin helhet och ganska krävande att vandra.

På Svartälvens vatten, som slingrar sig genom Hällefors, paddlar du ljudlöst fram genom vildmarken.  Kanoter och transport till valfri startplats ordnar Hällefors kanotcenter som ligger centralt intill älven. Där finns också cyklar att hyra och det går bra att övernatta på vandrarhemmet.

Vill du utmana dig själv så finns en äventyrsbana i parken vid Hellefors Herrgård. Det finns 3 banor med totalt 24 övningar och höjden är från 3 till 14 meter.

Du kan även övernatta på Hellefors Herrgård, här ingår alltid kvällsmat i priset och miljön är hemtrevlig och gemytlig.

SIKFORS

Norr om Hällefors ligger den lilla byn Sikfors. Här kan du bo och trivas på Sikfors Herrgård, en pärla vid sjön Sörälgens kant. Tillbringa ett dygn eller två på denna härliga plats, du kommer inte att bli besviken.

I Sikfors ligger även Sörälgens camping där det finns stugor att hyra om du inte har tältet med dig.
 

För mer information kontakta gärna turistbyrån i Hällefors