Skip to main content
Flygbild över Arjeplog

Arjeplog

Mimmikåtan framför Arjeplogs kyrka

Arjeplog

Arjeplog är en vild, vänlig och vacker plats i västra Swedish Lapland. Här finns fjällkedjan och gränsen mot Norge, och polcirkeln skär rakt genom kommunen. Den fjällnära skärgården har gott om plats för både vila och energigivande aktivitet. I de tre älvarna och 8 727 sjöarna rinner vatten så klart och rent att du tryggt kan dricka det var i Arjeplog du än befinner dig. Ljuset från midnattssolen gör dagarna långa. Stillheten, men också äventyret, väntar bakom hörnet för dig att upptäcka. Utsikten över Sveriges djupaste sjö, Hornavan, dukas upp för dig direkt när du kommer hit.

De lättillgängliga spångarna över Arjeplogsströmmarnas fiskrika vatten når du med en kort promenad. Till utsikten från Galtispoudas topp når du med bil på några minuter. Och åker du helikopter ut i fjällen finns det omtyckta anläggningar som ser till att du aldrig har långt till bekvämlighet, trots att du hittat dig en helt egen värld långt ifrån vägarna.

Det har funnits liv i Arjeplog i 10 000 år. Från stenålderns fångstkulturer till 2000-talets högteknologiska fordonsindustri har arjeplogarna tagit till sig av ny teknik, förfinat den och funnit vägar in i framtiden. Silvermuseets samlingar är fulla av spår av forna livsmönster, människorna och deras historier lever kvar. Nu är Arjeplog hela världens centrum för vintertester av bilar och det märks året om - stämningen är internationell, gästfriheten stor och utbudet av boende nästan oändligt. Arjeplog präglas av ett säreget värdskap och av värme mellan människor.

Oavsett om du kommer hit för att fiska öring i en glasklar fjällsjö, uppleva den samiska kulturen, vandra nya stigar eller för att bo i en stuga omgiven av skönhet och tystnad, lovar vi att du kommer mötas av välkomnande människor och riktigt varm service.

Kulinariska upplevelser som bör stå på din ”bucket list” är älgburgaren i Vuoggatjålme och att äta renkött eller färskfångad röding på Nåidde i Vuonatjviken. Värdshuset i Bäverholmen är ytterligare en restaurang som serverar lokala specialiteter som ripa och öring.

Välkommen att dela vår vilda, vackra vardag i sommar!

Vi rekommenderar...

om du stannar ett dygn i Arjeplog:

 • Silvermuseet. Här finns stora samlingar och dokumentation om livet i Arjeplog genom tiderna. Ta chansen att lära dig mer om Sveriges urfolk och förlora dig i spännande historier från förr och nu. Silvermuseet skänktes till Arjeplog av den kände provinsialläkaren och författaren Einar Wallquist, vars fascination för den samiska kulturen över tiden vuxit till en imponerande samling av samiskt silver och konsthantverk. På museet bedrivs banbrytande forskning inom bland annat arkeologi, och bildspelet om livet i Arjeplog genom tiderna är ett måste för alla besökare. Silvermuseet står värd för många olika utställningar,bland annat den största samlingen av samiskt silver i världen. Souvenirbutik och turistbyrå finns i samma byggnad.
 • Tundra slöjd & hantverk. Här finns bland annat vackra handgjorda knivar, smycken och andra hantverk. (Ring på om det är stängt). Läs mer.
 • Arjeplog Vilt & Kafé. På torget, precis bredvid Silvermuseet, ligger Arjeplog Vilt & Kafé, och där kan du uppleva kaffe på ett sätt du aldrig gjort förut. Beställ Kaffetåren och du får en kopp rykande hett kaffe på ett fat med torrkött, kaffekött, rentunga och kaffeost. Torrköttet är magert, salt och rökt. Kaffeköttet är stekt och precis lagom fett för att lämna några pärlor på ytan av det svarta kaffet. Rentungan är fet, mör och smälter mot gommen. Osten är färsk och ungsstekt, konsistensen gnisslar mjukt mellan tänderna. Samtliga ingredienser kan både avnjutas i kaféet och köpas med hem från den omgivande butiken. Förutom ren, älg, röding och öring finns samiska tennsmycken, lika vackra som funktionella knivar och allehanda souvenirer att minnas Arjeplog med. Och smaken av kaffet glömmer du aldrig.

om du stannar tre dygn i Arjeplogs kommun: 

Dag 1

 • Galtispouda utkiksplats. Galtispuoda är det berg som ligger närmast Arjeplogs tätort, 15 km från centrum. Du kan åka bil hela vägen till toppen och klara dagar ser du ända till Norge i väster och Sarek i norr. Underbar panoramavy av Arjeplogs glittrande vatten.

 • Båtsuoj samecenter. Lär dig om den samiska kulturen på samecentret i Båtsuoj kan du bo hos en samisk familj, träffa renarna, lära dig mer om samernas bakgrund och livsstil. Att sitta på renskinn i en kåta, dricka kokkaffe och äta torkat renkött samtidigt som den muntliga berättartraditionen sveper dig med är en upplevelse för alla sinnen. Ta en kortare guidad tur eller delta i sysslorna under en hel dag. Om du sover över i kåtan ingår en frukostkorg som väntar på dig när du vaknar. Fri tillgång till båt och fiske ingår.

         Övernattning på något av våra hotell eller campingen eller vandrarhem i Arjeplogs centrum.
         Du tar dig till aktiviterna med hyrbil. Båda utflykterna ingår i paketresan
Taste of Lappland

Dag 2

 • Vandring på kungsleden från Jäckvik: Fjällvandrare som vill ta en paus från livet i tält har goda möjligheter att göra det längs Kungsleden där fjällstugorna finns på behagligt dagsavstånd från varandra. Vandrarhemmet på Kyrkans fjällgård i Jäckvik erbjuder möjligheter att övernatta med närhet till service.
  I nationalparken Pieljekaise finns det raststuga med övernattning –nyckeln lånar du från livsmedelsbutiken i Jäckvik.
  Hit tar du dig med hyrbil eller buss.
  Läs mer om Kyrkans fjällgård.

 • ...Eller kombinera helikopter , vandring och lunch: Flyg och vandringsupplevelse med helikoptertur till toppen på ett närliggande berg, 6 km vandring ned till Bäverholmens restaurang i väglöst land för middag med lokala delikatesser. Båttur tillbaka till Adolfström och din stuga. Bokas minst en dag i förväg med reservation för dåligt flygväder. Planera ditt äventyr med fjällflygarna.

  Bo i en stuga i den fantastiskt vackra Laisdalen (Gautosjö & Adolfström har flera stugbyar och campingar). Du tar dig dit med hyrbil eller buss.

Dag 3

 • Polcirkeln- upplev midnattssolen: Polcirkeln är gränsen för den äkta midnattssolen, det vill säga hur långt bort från Nordpolen du kan vara och fortfarande se solen ovanför horisonten dygnet runt på midsommarsolståndet. Att korsa polcirkeln är ett måste på din bucket list, och ingen annanstans i världen är det så enkelt som i Arjeplog. Väg 95 i riktning mot Norge korsar du Polcirkeln.
  Bo i någon av de vackra stugorna i Vuoggatjålme eller Sandvikens Fjällgård.
  Du tar dig till Polcirkeln med h
  yrbil eller buss.