Skip to main content
Flygbild över Arjeplog

Arjeplog

Mimmikåtan framför Arjeplogs kyrka

Arjeplog är en vild, vänlig och vacker plats i västra Swedish Lapland

Här finns fjällkedjan och gränsen mot Norge, och polcirkeln skär rakt genom kommunen. Den fjällnära skärgården har gott om plats för både vila och energigivande aktivitet. I de tre älvarna och 8 727 sjöarna rinner vatten så klart och rent att du tryggt kan dricka det var i Arjeplog du än befinner dig. Ljuset från midnattssolen gör dagarna långa. Stillheten, men också äventyret, väntar bakom hörnet för dig att upptäcka. Utsikten över Sveriges djupaste sjö, Hornavan, dukas upp för dig direkt när du kommer hit.

De lättillgängliga spångarna över Arjeplogsströmmarnas fiskrika vatten når du med en kort promenad. Till utsikten från Galtispoudas topp når du med bil på några minuter. Och åker du helikopter ut i fjällen finns det omtyckta anläggningar som ser till att du aldrig har långt till bekvämlighet, trots att du hittat dig en helt egen värld långt ifrån vägarna.

Det har funnits liv i Arjeplog i 10 000 år. Från stenålderns fångstkulturer till 2000-talets högteknologiska fordonsindustri har arjeplogarna tagit till sig av ny teknik, förfinat den och funnit vägar in i framtiden. Silvermuseets samlingar är fulla av spår av forna livsmönster, människorna och deras historier lever kvar. Nu är Arjeplog hela världens centrum för vintertester av bilar och det märks året om - stämningen är internationell, gästfriheten stor och utbudet av boende nästan oändligt. Arjeplog präglas av ett säreget värdskap och av värme mellan människor.

Oavsett om du kommer hit för att fiska öring i en glasklar fjällsjö, uppleva den samiska kulturen, vandra nya stigar eller för att bo i en stuga omgiven av skönhet och tystnad, lovar vi att du kommer mötas av välkomnande människor och riktigt varm service.

Kulinariska upplevelser som bör stå på din ”bucket list” är älgburgaren i Vuoggatjålme och att äta renkött eller färskfångad röding på Nåidde i Vuonatjviken. Värdshuset i Bäverholmen är ytterligare en restaurang som serverar lokala specialiteter som ripa och öring.

Välkommen att dela vår vilda, vackra vardag i sommar!


Vi rekommenderar


Om du stannar ett dygn i Arjeplog

Silvermuseet Här finns stora samlingar och dokumentation om livet i Arjeplog genom tiderna. Ta chansen att lära dig mer om Sveriges urfolk och förlora dig i spännande historier från förr och nu. Guidade turer finns tillgängliga på Silvermuseet och Doktorsgården. Silvermuseet skänktes till Arjeplog av den kände provinsialläkaren och författaren Einar Wallquist, vars fascination för den samiska kulturen över tiden vuxit till en imponerande samling av samiskt silver och konsthantverk. På museet bedrivs banbrytande forskning inom bland annat arkeologi, och bildspelet om livet i Arjeplog genom tiderna är ett måste för alla besökare. Silvermuseet står värd för många olika utställningar, bland annat den största samlingen av samiskt silver i världen. Souvenirbutik och turistbyrå finns i samma byggnad. 

Arjeplogs Kyrka Guidad tur kan ordnas på förfrågan via turistinformationen. Det finns också en självguidad tur av den historiska mötesplatsen bakom Kyrkströmgården. Kontakta turistinformationen för mer information om detta.  

Tundra slöjd & hantverk Här finns bland annat vackra handgjorda knivar, smycken och andra hantverk (ring på om det är stängt).   

Arjeplog Vilt & Kafé På torget, precis bredvid Silvermuseet, ligger Arjeplog Vilt & Kafé, och där kan du uppleva kaffe på ett sätt du aldrig gjort förut. Beställ Kaffetåren och du får en kopp rykande hett kaffe på ett fat med torrkött, kaffekött, rentunga och kaffeost. Torrköttet är magert, salt och rökt. Kaffeköttet är stekt och precis lagom fett för att lämna några pärlor på ytan av det svarta kaffet. Rentungan är fet, mör och smälter mot gommen. Osten är färsk och ugnsstekt, konsistensen gnisslar mjukt mellan tänderna. Samtliga ingredienser kan både avnjutas i kaféet och köpas med hem från den omgivande butiken. Förutom ren, älg, röding och öring finns samiska tennsmycken, lika vackra som funktionella knivar och allehanda souvenirer att minnas Arjeplog med. Och smaken av kaffet glömmer du aldrig. 


För den aktive
Du kan hyra kanot/kajak från GK’s fiske eller på Kraja Camping. Aktivitetsföretaget Experience Arjeplog hyr ut mountainbikecyklar och elcyklar och erbjuder även guidade vandringar och fisketurer på förfrågan.  

Vårt vandringstips 
Vaukarundan. Det är ca 8 km runt. Det finns bra fiskeställen och en rastplats där du kan elda. Rundan är tillrättalagd för rörelsehindrade med breda spångar.  


Om du stannar tre dygn i Arjeplogs kommun 

Varför ska du stiga av tåget just här?  Stig av Inlandsbanan i Arvidsjaur och ta bussen till Arjeplog eller hyr en bil i Arvidsjaur och ta väg 95 västerut i riktning mot Bodö. 1 timmes bilresa. Arjeplog är känt för sin vackra natur, vi har vatten överallt. Vi kallar det fjällnära skärgård.  Med bil kan du åka upp på Galtispuoda utsiktplats 800 möh som är en av de vackraste utsiktplasterna i norra Sverige. Vill du lära dig mer om vår samiska kultur och historia och nybyggarna som slog sig ner här så är Silvermuseet ett måste. Deras samlingar av samiska silverkragar är unik. Arjeplog med sina nästan 9000 sjöar och 3 älvar inbjuder naturligtvis också till fiske vart du än vänder dig.  

 

Dag 1 

Galtispuoda utkiksplats Galtispuoda är det berg som ligger närmast Arjeplogs tätort, 15 km från centrum. Du kan åka bil hela vägen till toppen och klara dagar ser du ända till Norge i väster och Sarek i norr. Underbar panoramavy av Arjeplogs glittrande vatten. 

 
Båtsuoj samecenter Lär dig om den samiska kulturen. På samecentret i Båtsuoj kan du bo hos en samisk familj, träffa renarna, lära dig mer om samernas bakgrund och livsstil. Att sitta på renskinn i en kåta, dricka kokkaffe och äta torkat renkött samtidigt som den muntliga berättartraditionen sveper dig med är en upplevelse för alla sinnen. Ta en kortare guidad tur eller delta i sysslorna under en hel dag. Om du sover över i kåtan ingår en frukostkorg som väntar på dig när du vaknar. Fri tillgång till båt och fiske ingår. Övernattning på något av våra hotell eller campingen eller vandrarhem i Arjeplogs centrum. Du tar dig till aktiviteterna med hyrbil. Båda utflykterna ingår i paketresan Norrlands Själ. 
 

Dag 2 

Vandring på Kungsleden från Jäkkvik: Fjällvandrare som vill ta en paus från livet i tält har goda möjligheter att göra det längs Kungsleden där fjällstugorna finns på behagligt dagsavstånd från varandra. Vandrarhemmet på Kyrkans fjällgård i Jäkkvik och Jäkkvik Fjällcenter erbjuder möjligheter att övernatta med närhet till service. I Jäkkvik rekommenderar vi också ett besökpå kapellet och att uppsöka Lars Levi Laestadius minnessten. I nationalparken Pieljekaise finns det raststuga med övernattning– nyckeln lånar du från livsmedelsbutiken i Jäkkvik. Hit tar du dig med hyrbil eller buss. Läs mer

Kombinera helikopter, vandring och lunch: Flyg och vandringsupplevelse med helikoptertur till toppen på ett närliggande berg, 6 km vandring ned till Bäverholmens restaurang i väglöst land för middag med lokala delikatesser. Båttur tillbaka till Adolfström och din stuga. Bokas minst en dag i förväg med reservation för dåligt flygväder. Planera ditt äventyr med Fjällflygarna. Bo i en stuga i den fantastiskt vackra Laisdalen (Gautosjö & Adolfström har flera stugbyar och campingar. I Adolfström Här finns bland annat Adolfström Handelsbod med ett sortiment av vintage-produkter som i sig är väl värt ett besök). Du tar dig dit med hyrbil eller buss. 

 
Dag 3 

Polcirkeln- upplev midnattssolen: Polcirkeln är gränsen för den äkta midnattssolen, det vill säga hur långt bort från Nordpolen du kan vara och fortfarande se solen ovanför horisonten dygnet runt på midsommarsolståndet. Att korsa Polcirkeln är ett måste på din bucket list, och ingen annanstans i världen är det så enkelt som i Arjeplog. Åker du västerut i riktning mot Norge efter den vackra vägen Silvervägen så kommer du till Polcirkeln. Ett stopp i Vuoggatjålme för en lunch eller middag är att rekommendera. Boka gärna på förhand. Här finns även möjlighet för ett lyft upp med helikopter upp på fjället och vandring ner på egen hand. Bo i någon av de vackra stugorna i Vuoggatjålme eller Sandvikens Fjällgård. Du tar dig till Polcirkeln med hyrbil eller buss. 


 Se andra tips på aktiviteter och boenden eller fisketips på Arjeploglapland.se