Skip to main content

Norr till söder

Inlandsbanan tar dig med på ett äventyr där du får upptäcka den svenska naturens skiftningar från Gällivare i Norr till Mora i söder.


Upplev det svenska inlandet på ett sätt du inte gjort förut – med tåg från norr till söder. Inlandsbanan tar dig till unik kulturmiljö med nedslag på våra guldkornsplatser längs vägen. Under resan med fem övernattningar får du uppleva Gällivare, Jokkmokk, Vilhelmina, Östersund och Mora. Under resan stannar vi förstås till vid Polcirkeln. I paketet ingår också ett besök på Ájtte i Jokkmokk, samt entré till Jamtli i Östersund.
Vi reser genom djurrika landskap där även våra fyra rovdjur lever: björn, varg, lodjur och järv. Det är skygga djur, men ser inte du dem så kan du vara säker på att de i alla fall noterar tåget. Du kommer troligtvis att få se renar och har du tur kanske också skogens konung älgen. Björn, rovfåglar och ugglor skymtas också ibland.


Med på din resa finns tågvärdarna

De hjälper dig tillrätta, tar upp dina mat- och fikabeställningar och löser i möjligaste mån mer praktiska önskemål. Tågvärdarna är kunniga och berättar om platser, sevärdheter och naturen när ni färdas längs banan och landskapet. De följer inte med till boende eller aktiviteter, men finns däremot alltid tillgängliga ombord på Inlandsbanans tåg.

Observera att detta inte är en gruppresa med en reseguide, även om flera resenärer kan ha valt samma avresedatum och därför kommer att resa tillsammans.

Att ta sig till Gällivare

Med tåg eller flyg är det enkelt och smidigt att resa till Gällivare.
Vi hjälper dig gärna att boka tåg i anslutning till din resa. Gällivare tågstation är belägen alldeles bredvid hotellet som ingår i din resa. Vi rekommenderar att du reser upp med nattåget så att du får en heldag i Gällivare innan din resa söderut tar sin början. Om du vill boka anslutningståg på egen hand gör du det enklast via sj.se  

Gällivare har också dagliga flygförbindelser med Stockholm-Arlanda och flygplatsen ligger endast 10–15 minuter från centrala Gällivare. 

I paketet ingår

 • Resa på Inlandsbanan inklusive platsreservationer
 • 5 nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum med WC/dusch inklusive frukost
 • Entré till Ájtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk
 • Entré till Jamtli historieland och museum i Östersund

  Tillval

+  Avbeställningsskydd / 300 kr per person (giltigt mot läkarintyg)
+  Extranatt på hotell före och efter paketresan - kontakta oss i så fall innan du genomför din bokning. 
+  Anslutningsresor med tåg (kan även bokas direkt på SJ.se)

 

Att ta sig vidare från Mora

Du ankommer till Mora Station på resans sista dag vid lunchtid. Om du vill stanna kvar och utforska Mora kan vi hjälpa dig att lägga till en hotellnatt här. Det finns många sätt att ta sig vidare från Mora kollektivt - via tåg, buss och till och med båt eller flyg. Vi hjälper dig gärna att boka ditt anslutningståg hem. Om du på egen hand vill boka din hemresa görs det enklast på SJs hemsida

Dagsprogram

 • Med reservation för ändringar.

  Banarbeten kan göra att delar av resan ersätts med buss.

 • Dag 1: Ankomstdag Gällivare

  Välkommen till Gällivare och starten på din paketresa med Inlandsbanan. Beroende på när du kommer till Gällivare kanske du hinner uppleva den rika kulturen och vackra naturen. Vi rekommenderar en vandring på lågfjället Dundret där du kan njuta av vidunderlig utsikt och även uppleva midnattssolen under ca en månads tid från början av juni.

  Ankomstdag Gällivare
 • Dag 2: Gällivare - Jokkmokk

  Efter en tidig frukost på hotellet avgår Inlandsbanan mot Jokkmokk, dit det är ca 1,5 timmes färd. I Jokkmokk finns massor att se och uppleva. Besök Jokkmokks Tenn och se hur ett fantastiskt hantverk går till och ta en promenad till de båda kyrkorna, var och en med sin spännande historia. Inträde till fjäll- och samemuseet Ájtte ingår i paketet. På väg mellan järnvägsstationen och hotellet kan du fynda samiskt hantverk och fina souvenirer.

  Gällivare - Jokkmokk
 • Dag 3: Jokkmokk - Vilhelmina

  På morgonen går tåget som ska ta dig genom Lappland ner till Vilhelmina. Alldeles söder om Jokkmokk korsar du Polcirkeln där vi gör ett stopp.

  Jokkmokk - Vilhelmina
 • Dag 4: Vilhelmina - Östersund

  I Vilhelmina hinner du både med besök på hembygdsmuseet och Vilhelmina Kyrkstad innan tåget mot Östersund avgår. Nu lämnar du Lappland för att på kvällen anlända till Jämtlands residensstad vid Storsjöns strand, Östersund. I Östersund bor du i två nätter.

  Vilhelmina - Östersund
 • Dag 5: Heldag Östersund

  Östersund brukar marknadsföras som vinterstaden, men är en minst lika bra sommarstad med stort utbud. Du kan promenera till Jamtli och möta människor och miljöer från flera tidsepoker, inträdet ingår i paketet. Jamtli består av ett innemuseum med utställningar, ett friluftsmuseum med historiska hus och gårdar samt Nationalmuseum Jamtli. Sen kan du upptäcka staden på egen hand och kanske spana efter det mytomspunna Storsjöodjuret. Det finns massor av mysiga restauranger och kaféer när det börjar kurra i magen.

  Heldag Östersund
 • Dag 6: Östersund - Mora

  Efter en god frukost på hotellet går du ombord på Inlandsbanan för den sista och avslutande etappen på resan, den ner till Mora. Färden går genom Härjedalen. Här kommer du riktigt nära vildmarken och åker genom björntäta skogar innan du vid lunchtid kommer fram till Mora vid Siljans strand.

  Östersund - Mora

Datum och priser

StartdatumAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
7/8Norr till söderFå platser9 295:-Boka
10/8Norr till söderFå platser9 295:-Boka
14/8Norr till söderLediga platser9 295:-Boka
15/8Norr till söderLediga platser9 295:-Boka
20/8Norr till söderFå platser9 295:-Boka

Karta

Hotell

Hotell Östersund
När du bor på Hotell Östersund möts du av personlig omtanke, sköna sängar, utsökta måltider och elegant, stilren design vart man än ser. Det är helt enkelt en perfekt plats för avkoppling. Här finner...
Hotell Wilhelmina, Vilhelmina
Nyrenoverade dubbelrum, nybyggd relax, biljardrum m m. Förstklassig mat o dryck i resturang, a´la carte, lunchbuffé, bar o pub. Avstånd till Inlandsbanan: 500 meter Adress: Volgsjövägen 16, 912 34 Vil...
Hotel Jokkmokk, Jokkmokk
Hotel Jokkmokk Med sina 75 rum och 120 bäddar ligger Hotel Jokkmokk beläget mitt i centralorten Jokkmok med kort gångavstånd till butiker, fjäll och samemuseum, fjällträdgård och övriga sevärdheter. B...
Grand Hotel Lapland, Gällivare
Centralt, förstklassigt aktivitetshotell! Vi erbjuder spa med relaxavdelning, pool och jacuzzi på taket med en fantastisk utsikt, Gym, Bowling. Mitt emot hotellet ligger turistbyrån och tågstation, pe...