Skip to main content

Norrlands själ

Status:
Nu har vi stängt för säsongen - är du intresserad av att resa med oss nästa sommar? Kontakta oss gärna på boka@inlandsbanan.se

Resan för dig som fascineras av Norrland, naturen och är nyfiken på samisk kultur

Öppna dina sinnen och res norrut längs med Inlandsbanan upp genom Sveriges inland till midnattssolens och samernas land, Sápmi. Här möter du människorna, hantverken och historien. Du får lyssna till berättelser om kärleken till renen, det hårda livet och urgamla traditioner som fortfarande lever kvar och formar framtiden.

I Östersund ingår ett guidat besök på det samiska museet Gaaltije. Resan går sedan vidare norrut mot nästa kulturella höjdpunkt - ett besök på Båtsuoj Samecenter. Dagen efter står en guidad tur till Silvermuséet och kyrkan i Arjeplog på schemat. Sist men inte minst inkluderar den här resan också entré till Ájtte Fjäll- och samemuseum i Jokkmokk. Paketresan avslutas i Gällivare. Om du reser i början av sommaren har du här chans att uppleva midnattssol.

Vill ni inte att resan ska ta slut redan här? Vi tipsar er då att ni lägger till en extranatt i Gällivare och därifrån tar en dagstur för att uppleva Naturum i Stora Sjöfallet. Kontakta oss i så fall innan ni genomför er bokning.   

 

Programmet i korthet
Dag 1: Ankomstdag Mora 
Dag 2: Mora-Östersund
Dag 3: Heldag i Östersund. Guidat besök på Gaaltije
Dag 4: Östersund-Slagnäs-Arjeplog. Besök på Båtsuoj Samecenter 
Dag 5: Arjeplog-Jokkmokk. Guidad tur i Arjeplog till kyrkan och Silvermuseét inklusive lunch
Dag 6: Heldag i Jokkmokk (entré till Ájtte ingår). Kvällståg Jokkmokk-Gällivare
Dag 7: Hotellfrukosten i Gällivare markerar resans avslut.  

 

Med på din resa längs med Inlandsbanan finns tågvärdarna
De hjälper dig tillrätta, tar upp dina mat- och fikabeställningar och löser i möjligaste mån mer praktiska önskemål. Tågvärdarna är kunniga och berättar också om platser, sevärdheter och naturen när ni färdas längsmed banan och landskapet. De följer inte med till boende eller aktiviteter, men finns däremot alltid tillgängliga ombord på Inlandsbanans tåg.

I paketet ingår

 • 6 övernattningar på mellanklasshotell, del i dubbelrum med dusch/WC inklusive frukost
 • Resa på Inlandsbanan inklusive platsbiljetter
 • Transfer Slagnäs-Båtsuoj-Arjeplog-Arvidsjaur
 • Guidat besök på Gaaltije i Östersund
 • Besök på Båtsuoj Samecenter 
 • Guidad tur i Arjeplog med besök på Silvermuseet och kyrkan inklusive lunch
 • Entré till Áttje - svenskt fjäll och samemuseum i Jokkmokk 

Tillval

+  Avbeställningsskydd / 300 kr per person (giltigt mot läkarintyg)
+  Extranatt på hotell före och efter paketresan - kontakta oss i så fall innan du genomför din bokning. 
+  Anslutningsresor med tåg (kan även bokas direkt på SJ.se)

 

Dagsprogram

 • Med reservation för ändringar.

 • Dag 1: Ankomstdag Mora

  Välkommen till Mora. Hit reser du på egen hand. Det är valfri ankomsttid eftersom resan börjar med en övernattning på hotell. Passa på att ta en kvällspromenad längs vackra Siljan eller strosa längsmed gågatan i stan.

  Ankomstdag Mora
 • Dag 2: Mora-Östersund

  Idag hinner du förslagsvis med ett besök på Zorngården och Zornmuséet (inträde tillkommer) eller Vasaloppsmuseet i hjärtat av Mora. På eftermiddagen tar Inlandsbanan dig norrut via Härjedalen. Här kommer du riktigt nära vildmarken då tåget passerar björntäta skogar. På kvällen ankommer ni till Jämtlands residensstad Östersund.

  Mora-Östersund
 • Dag 3: Heldag i Östersund

  Nu väntar en heldag av upplevelser i Östersund. på förmiddagen väntar en guidad tur på det samiska museet Gaaltije. Vi kan också varmt rekommendera ett besök på Jamtli på eftermiddagen (entré tillkommer) och hantverksbutiken Gaupa.

 • Dag 4: Inlandsbanan och Båtsuoj samecenter

  Resan fortsätter norrut. Tåget passerar främst varierande skogslandskap. Banan går nu in i Sveriges största landskap, Lapland. I Slagnäs fortsätter resan med transfer till Båtsuoj Samecenter. Här öppnas en dörr för det samiska livet. Från Båtsuoj åker ni vidare till Arjeplog, som till invånarantalet är en av Sveriges minsta kommuner.

  Inlandsbanan och Båtsuoj samecenter
 • Dag 5: Arjeplog och Silvermuséet

  Dagen börjar till fots i Arjeplogs centrum med besök till kyrkan och Silvermuseet, där samernas silver glimmar i Silversalens blå valv. Ni bjuds på lunch som intas i centrala Arjeplog (meddela ev. allergier i samband med bokning). På eftermiddagen går transfern tillbaka till Inlandsbanan och Arvidsjaur. Där sker byte till Inlandsbanan och strax innan tåget ankommer till Jokkmokk passerar du Polcirkeln – gränsen för midnattssolens land.

  Arjeplog och Silvermuséet
 • Dag 6: Ájtte i Jokkmokk och Inlandsbanan till Gällivare

  Du har en heldag för att besöka sevärdheter i Jokkmokk. Vi rekommenderar varmt ett besök på Ájtte – Svenskt Fjäll och samemuseum, entrén ingår i paketet. Vi rekommenderar också Jokkmokks Fjällträdgård som ligger alldeles intill. Där kan du studera fjällvärldens flora. Jokkmokks Tenn är också en uppskattad sevärdhet, gå dit och njut av alla vackra hantverk i tenn, silver och guld. På kvällen går resan med Inlandsbanan vidare genom Laponia, till Inlandsbanans nordligaste station: Gällivare.

  Ájtte i Jokkmokk och Inlandsbanan till Gällivare
 • Dag 7: Reseavslut i Gällivare

  Efter en god frukost på hotellet avslutas paketresans upplägg och ni tar er hemåt eller reser vidare på egen hand.

Karta

Hotell

Dubbelsäng med fåtöljer och bord i ett rum på Mora Hotell

Mora Hotell & Spa

Fyrstjärnigt anrikt stadshotell mitt i Mora med utsikt mot Siljan. Bar, spa med gym bastu, pool och bubbelpool. I restaurangen serveras en meny med inriktning på vilt med lokal anknytning. Sommartid s...
Frukost med kaffe och frukt,fil och bröd på Hotell Östersund

Hotell Östersund

När du bor på Hotell Östersund möts du av personlig omtanke, sköna sängar, utsökta måltider och elegant, stilren design vart man än ser. Det är helt enkelt en perfekt plats för avkoppling. Här finner...
Utsidan av Hotell Lyktan i Arjeplog

Hotell Lyktan, Arjeplog

Trevligt hotell i centrala Arjeplog. 200 m till Silvermuseet. Stor frukostbuffé, kök för självhushåll för vandrarhemsgäster finns Avstånd till järnvägsstation: 86 km Arvidsjaur, gratis buss vid uppvis...
Sjön Talvatis och kåta i förgrunden till Hotell Jokkmokk

Hotel Jokkmokk, Jokkmokk

Hotel Jokkmokk Med sina 75 rum och 120 bäddar ligger Hotel Jokkmokk beläget mitt i centralorten Jokkmok med kort gångavstånd till butiker, fjäll och samemuseum, fjällträdgård och övriga sevärdheter. B...
Fasaden av Quality Hotel Lapland

Grand Hotel Lapland, Gällivare

Centralt, förstklassigt aktivitetshotell! Vi erbjuder spa med relaxavdelning, pool och jacuzzi på taket med en fantastisk utsikt, Gym, Bowling. Mitt emot hotellet ligger turistbyrån och tågstation, pe...