Skip to main content

Resan för dig som vill uppleva Norrland, Inlandet och är nyfiken på samisk kultur

Välkommen till midnattssolens och samernas land, Sápmi. Här får du lära om människorna, den lokala maten, samiska hantverk och smycken. 

Resan börjar i Gällivare i hjärtat av Lapland och med berg och naturreservat alldeles runt knuten. Tåget tar dig sedan via tre UNESCO världsarv ner till Jokkmokk. I Jokkmok ingår ett besök på Ájtte - Svenskt fjäll- och Samemuseum.  Dagen därpå fortsätter resan söderut längs med Inlandsbanan mot nästa kulturella höjdpunkt - Båtsuoj Samecenter utanför Slagnäs. En transfer tar er efter besöket till Arjeplog, där ni dag 2 får ett guidat besök av kyrkan vid Hornavans strand och Silvermuseet som har världens största samling samiskt silver i sitt slag. Tåget tar er vidare söderut, via pittoreska stopp som exempelvis Sorsele Inlandsbanemuseum, till Östersund där ni får en heldag. En guidad båttur på Storsjön med M/S Thomée är inkluderad i resan. Resan avslutas på sista dagen vid lunchtid i Mora där vi varmt rekommenderar att du på egen hand fortsätter att utforska hjärtat av Dalarna. 

 

 

Med på din resa längs med Inlandsbanan finns tågvärdarna
De hjälper dig tillrätta, tar upp dina mat- och fikabeställningar och löser i möjligaste mån mer praktiska önskemål. Tågvärdarna är kunniga och berättar också om platser, sevärdheter och naturen när ni färdas längsmed banan och landskapet. De följer inte med till boende eller aktiviteter, men finns däremot alltid tillgängliga ombord på Inlandsbanans tåg.

Att ta sig till Gällivare

Med tåg eller flyg är det enkelt och smidigt att resa till Gällivare.
Vi hjälper dig gärna att boka tåg i anslutning till din resa. Gällivare tågstation är belägen alldeles bredvid hotellet som ingår i din resa. Vi rekommenderar att du reser upp med nattåget så att du får en heldag i Gällivare innan din resa söderut tar sin början. Om du vill boka anslutningståg på egen hand gör du det enklast via sj.se  

Gällivare har också dagliga flygförbindelser med Stockholm-Arlanda och flygplatsen ligger endast 10–15 minuter från centrala Gällivare. 

I paketet ingår

 • 5 övernattningar på mellanklasshotell, del i dubbelrum med dusch/WC inklusive frukost
 • Resa på Inlandsbanan Gällivare-Mora inklusive platsbiljetter
 • Entré till Áttje- Svenskt fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk 
 • Besök på Båtsuoj Samecenter 
 • Guidad tur i Arjeplog med besök på Silvermuseet och kyrkan inklusive lunch
 • Transfer Slagnäs-Båtsuoj-Arjeplog-Slagnäs
 • Guidad båttur på M/S Thomée i Östersund

Tillval

+  Avbeställningsskydd / 300 kr per person (giltigt mot läkarintyg)
+  Extranatt på hotell före och efter paketresan - kontakta oss i så fall innan du genomför din bokning. 
+  Anslutningsresor med tåg (kan även bokas direkt på SJ.se)

 

Att ta sig vidare från Mora

Du ankommer till Mora Station på resans sista dag vid lunchtid. Om du vill stanna kvar och utforska Mora kan vi hjälpa dig att lägga till en hotellnatt här. Det finns många sätt att ta sig vidare från Mora kollektivt - via tåg, buss och till och med båt eller flyg. Vi hjälper dig gärna att boka ditt anslutningståg hem. Om du på egen hand vill boka din hemresa görs det enklast på SJs hemsida

Dagsprogram

 • Med reservation för ändringar.

 • Dag 1: Ankomstdag Gällivare

  Välkommen till Gällivare och midnattssolens land. Hit reser du på egen hand. Det är valfri ankomsttid eftersom resan börjar med en övernattning på hotell, vi rekommenderar att du är här en heldag för få att uppleva Gällivares närområde. Passa på att ta dig till lågfjället Dundret där du på en bra dag kan se 1/11 av Sveriges yta. Härifrån kan du också se Kebnekaisemassivet i nordväst. En annan populär aktivitet är att ta bussen för dagsutflykt till Stora Sjöfallet. Hotellet ni bor på har en härlig takterass med pool och jacuzzi där ni kan njuta av den ljusa sommarkvällen.

  Ankomstdag Gällivare
 • Dag 2: Gällivare-Jokkmokk

  På tågresan Gällivare-Jokkmokk passerar du följande UNESCO Världsarv: naturreservaten Stubbá och Sjávnja och nationalparken Muddus. Njut av de vackra omgivningarna du passerar.

  Jokkmokk som är beläget strax norr om Polcirkeln är Laplands kulturella centrum. Här finns mycket att göra! Entré till Ájtte - Svenskt fjäll- och Samemuseum ingår i resan. Vi rekommenderar också varmt ett besök till fjällträdgården belägen vid Talvatissjön. En annan favorit är Jokkmokks Tenn som tillverkar handgjorda samiska smycken med inspiration från norr.

  Gällivare-Jokkmokk
 • Dag 3: Jokkmokk-Slagnäs, Båtsuoj Samecenter, Arjeplog

  På tågresan söderut (ca 4,5 timmar) passerar ni Polcirkeln och Moskosels Rallarmuseum. I Arvidsjaur finns möjlighet att köpa lunch innan ni kliver av i Slagnäs. I Slagnäs väntar transfern som tar er till Båtsuoj Samecenter, där ni under ett guidat besök får lära om livet som skogssame. En transfer tar er sedan vidare till Arjeplog, som med sin fjällnära skärgård är en miljö utan motstycke. Passa på att ta en kvällspromenad längs med Hornavan.

  Jokkmokk-Slagnäs, Båtsuoj Samecenter, Arjeplog
 • Dag 4: Rundtur i Arjeplog och Arjeplog-Slagnäs-Östersund

  Dagen börjar till fots i Arjeplogs centrum med besök till kyrkan och Silvermuseet, där samernas silver glimmar i Silversalens blå valv. Ni bjuds på lunch som intas i centrala Arjeplog (meddela ev. allergier i samband med bokning). Efter lunch går transfern tillbaka till Inlandsbanan och Slagnäs. Där sker byte till Inlandsbanan som tar er till Östersund (ca 7 timmar). Under tågresans gång blir det ett stopp på Sorseles Inlandsbanemuseum och ett middagsstopp på prisbelönta Bergmans Fisk & Vilt i Vilhelmina. På kvällen ankommer ni till Östersund - huvudstaden av republiken Jämtland.

  Rundtur i Arjeplog och Arjeplog-Slagnäs-Östersund
 • Dag 5: Heldag i Östersund

  Östersund, som ligger vackert beläget vid Storsjön och med de blånande bergen i bakgrunden är en fantastisk sommarstad. Vi rekommenderar varmt ett besök på Jamtli och dess Historieland. Varje dag levandegörs de kulturhistoriska miljöerna med rollspel, shower och roliga upptåg. Eller varför inte hyra en cykel och ta dig till vackra Frösön där du kan promenera på lokalbornas favoritstig på Bynäset. Inkluderat i resan är en guidad båttur på M/S Thomée.

  Heldag i Östersund
 • Dag 6: Östersund-Mora

  På resans sista dag tar tåget dig genom älg- och björntäta skogar till Mora, Dalarnas hjärta, vackert beläget vid Siljans Strand. Ni är framme vid lunchtid. Förutom ett dopp i det blå rekommenderar vi varmt ett guidat besök på Zorngården (måste bokas i förväg) och likaså ett besök på Nusnäs Dalahästtillverkning.

  Östersund-Mora

Datum och priser

StartdatumAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
28/7Norrlands Själ från GällivareLediga platser11 995:-Boka
6/8Norrlands Själ från Gällivare Lediga platser11 995:-Boka

Karta

Hotell

Hotell Östersund
När du bor på Hotell Östersund möts du av personlig omtanke, sköna sängar, utsökta måltider och elegant, stilren design vart man än ser. Det är helt enkelt en perfekt plats för avkoppling. Här finner...
Utsidan av Hotell Lyktan i Arjeplog
Hotell Lyktan, Arjeplog
Trevligt hotell i centrala Arjeplog. 200 m till Silvermuseet. Stor frukostbuffé, kök för självhushåll för vandrarhemsgäster finns Avstånd till järnvägsstation: 86 km Arvidsjaur, gratis buss vid uppvis...
Hotel Jokkmokk, Jokkmokk
Hotel Jokkmokk Med sina 75 rum och 120 bäddar ligger Hotel Jokkmokk beläget mitt i centralorten Jokkmok med kort gångavstånd till butiker, fjäll och samemuseum, fjällträdgård och övriga sevärdheter. B...
Grand Hotel Lapland, Gällivare
Centralt, förstklassigt aktivitetshotell! Vi erbjuder spa med relaxavdelning, pool och jacuzzi på taket med en fantastisk utsikt, Gym, Bowling. Mitt emot hotellet ligger turistbyrån och tågstation, pe...