Skip to main content
Överhogdalstapeten

Härjedalen

Myskoxe i snön

Tips på sevärdheter och aktiviteter på ditt stopp i Sveg

 • Beskåda världens största träbjörn: Björnen är Härjedalens landskapsdjur och sedan 2005 också ett landmärke för Sveg. Här kan du beskåda den gigantiska björnen som är 13 meter hög och väger 80 ton. Den är byggd av 60 cm långa plankbitar till ett självbärande skal som invändigt består av tre plan med ca 70 m² golvyta. Björnen är placerad vid korsningen Vallarvägen/Ljusnegatan på gångavstånd från Svegs tågstation.
 • Avnjut en fika på Café Cineast: Att kliva in på Café Cineast är som att göra en tidsresa tillbaka till 50-talet och till filmens magiska värld. Café Cineast är en installation och väl värt ett besök på ditt stopp i Sveg. Fantastiska bakverk och luncher i en underbar filmisk miljö belägen i centrum. 
 • Besök Mankellutställningen: I Ljushallen i Medborgarhuset i Sveg finns en mindre utställning om bygdens son, författaren Henning Mankells liv och författarskap.
 • Bada och relaxa på Svegsbadet: Svegs badhus har ett äventyrsbad som gjort för ett aktivts stopp på din resa. Här finns 25-metersbassäng med fem banor, en äventyrsdel med klättervägg och vattenfall, vattenrutschkana, barnområde, bubbelpool, bastu, massage samt cafeteria. Badhuset ligger i centrala Sveg på ett behagligt gångavstånd när du har klivit av tåget.
 • Flanera runt bland historiska byggnader på Gammelgården i Sveg:
  Köp med en fika från Café Cineast och slå dig ned bland björkarna på Hembygdsgården och friluftsmuseét i Sveg. Här vittnar hus och utställningar om den Härjedalska kulturen. Du hittar evenemang och öppettider vid Gammelgårdens Facebook sida.
 • Shoppa i den mysiga inredningsbutiken Sextifyra kvadrat: Sextifyra kvadrat är butiken med det lilla extra. Kliv in och hitta inredningsdetaljer, kläder och prylar som är noga utvalt för dig och ditt hem. Sextifyra kvadrat hittar du alldeles invid torget i centrala Sveg.
 • Cityfiske i Sveg: Ljusnan som rinner genom Sveg inbjuder till ett fint fiske för hela familjen. Hyr båt och ta dig ut på vattnet eller fiska från land. I juni 2018 gick startskottet för projektet Cityfiske med utplanteringar av öring. Dessutom bjuder Ljusnan på fint gäddfiske och inspelningsplatserna för programmet “Fiskedestination”. Läs mer om cityfiske på webbplatsen här.
 • Vandra längs Sommarstigen: Mellan Ytterberg och Sveg ringlar sig den 7 km långa Sommarstigen, med start vid Strömgatan i centrala Sveg. Sommarstigen användes förr i tiden främst för att ta sig till kyrkan och för att införskaffa föda för dagen. Idag används den för rogivande promenader och det går även att ta en paus vid Solnhåns rastplats. Vid myren Kyrkfloen finns chans att se både fåglar, björn och hjortron.
 • Vandra från Vålvall vid Sätervålen: Hyr en bil och ta dig till Linsell cirka 3 mil från Sveg. Här finns en markerad vandringsled på 5,4 km som tar dig genom orörd natur upp på en topp 900 meter över havet. Du bjuds på Svegsbygdens kanske bästa utsikt och ser hela vägen till Sveg, Funäsfjället, Vemdalsfjället, Sonfjället och Lofsdalen. För frågor om leden och vandringstips besök Linsells vandringsförening.
 • Hyra bil: Kontakta Sixt: 0680-10968 eller maila sveg@sixt.se.

Läs mer om livet i Härjedalen och vad som finns att se och göra på visitsveg.com och härligahärjedalen.se

Mer att upptäcka i Härliga Härjedalen

Stanna gärna i Sveg och gör utflykter till intressanta platser runt om i vackra Härjedalen. Som Inlandsbaneresnär kan du ta dig vidare med buss eller hyrbil. Ladda ned appen "Freelway" där du enkelt kan kombinera din fortsatta resa i Härjedalen. Du hittar appen på Appstore eller Google Play. 

 • Högen i Lillhärdal är en av landets få fullständigt bevarade fyrbyggda gårdar. Hembygdsföreningen anordnar varje år en hembygdsfest som äger rum andra veckan i juli.
 • Älvros Hembygdsgård håller servering öppen fredag-söndag, försäljning av hemslöjd och en fotoutställning ”Älvros förr och nu”. Det finns en nyuppförd fäbodvall inom gångavstånd.
 • Remsgården Glissjöbergsremmet var redan när den byggdes på 1700-talet en sevärdhet.
 • Överhogdals Forngård med permanent utställning om Överhogdalsbonaden.
 • Myskoxcentrum i Tännäs: Träffa ett urtidsdjur – här och nu. 1971 invandrade fem myskoxar från Norge till Sverige och blev grunden till vår nuvarande stam i Härjedalsfjällen. I Myskoxcentrum i Tännäs i västra Härjedalen vistas myskoxar i sin naturliga miljö.
 • Härjedalens fjällmuseum i Funäsdalen är ett museum för hela familjen där enastående samlingar visas i vackra och roliga utställningar. Fjällmuseum är för alla om fjällbönder, samer och bruksarbetare.
 • Sonfjällets nationalpark: Fjället och skogarna är kända som ett av Skandinaviens björnrikaste område. Sonfjället är ett område med sällsynt välbevarade geologiska formar som skapades av inlandsisens avsmältning.
 • Fiske-eldoradot Härliga Härjedalen: Spännande ädelfiske finns i våra lättåtkomliga sjöar, tjärnar och strömmar. Här finns fiskemöjligheter för hela familjen.

 

Härliga Härjedalen

 • Härjedalen är Sveriges högst belägna landskap och till ytan en av landets största kommuner. Naturen är enastående både sommar och vinter. Här hittar du stora variationer från det djupa skogslandet i öster med glittrande sjöar, älvar och åar till de fria, vida fjällmassiven i väster.
 • Många besökare uttrycker en känsla om att vilja stanna kvar i Härjedalen när semestern är över. Här finns onekligen en livscykel som rullar lite långsammare. Vill du också lämna ekorrhjulet? Ta kontakt med kommunens inflyttarservice och hör vilka möjligheter det finns till jobb och boende. Du når inflyttarservice via e-post: flyttahit@herjedalen.se eller via kommunens växel: 0680-161 00
 • Inlandsbanan går genom centralorten Sveg. Stanna gärna till och upptäck, upplev och överraskas av Härliga Härjedalen.