Skip to main content

Jokkmokk

Kommunen där Jokkmokk är huvudort är större än Skåne, Blekinge och Halland tillsammans. Det ger kanske en bild av vilka avstånd det finns och hur gott om plats vi har.
Jokkmokk är en alldeles särskild plats belägen norr om polcirkeln.  Sommartid kan du uppleva midnattssolen och vintertid har du chans att se det magiska norrskenet. Jokkmokk är mest känd för sin traditionsrika marknad som har funnits sedan tidigt 1600-tal. Denna fantastiska vinterfest pågår under 3 intensiva dygn med start den första torsdagen i februari.
Den lilla tågstationen ligger ett stenkast från centrum och du har nära till det mesta; shopping, sevärdheter, naturen och möjlighet att äta god mat med lokal anknytning.

Butiker

Sámi Duodji, Sameslöjdstiftelsen – saluför sameslöjd och genuint samiskt konsthantverk.

Hantverksbutiken – säljer lokalt hantverk och slöjd men även sylt, hembakat bröd och mycket mer från Jokkmokk och dess närområde.

Jokkmokks Tenn – producent och försäljare av föremål och smycken av tenn, silver och guld. De tecken och ornamenteringar som finns på föremålen har sina rötter i den samiska mytologin och religionen.

Stoorstålka – Samisk designbutik med vackra, smarta och praktiska produkter inspirerade av vårt samiska arv.

Gamla Apoteket – Gamla Apoteket är en byggnad från 1901 där Kulturföreningen Gamla Apoteket håller till och säljer lokal konst, hantverk, slöjd och delikatesser. Utställningar.

Fjällriket - en present- och designbutik med rötterna och hjärtat i norr.

Pirak Decor & Design, KVIKK, Jokkmokks Blommor och Wästfelts Foto & Presenter är andra butiker med spännande utbud. Fråga på Jokkmokks Infocenter, de kan ge fler tips!

Mat

I Jokkmokk finns råvaror av hög kvalitet. Här finns renkött och annat vilt samt bär, örter och fisk som kommer direkt från våra skogar och fjäll.

Hos Sápmi Ren & Vilt kan du köpa med dig en bit torkat renkött eller något annat gott.

Det finns även färskt fruset ren- och älgkött samt fisk och souvenirer.

Restauranger som bland annat serverar lokal mat är Krog Lokal, D-Corner och Restaurang Ájtte. Det är heller inte ovanligt att kunna beställa renskav på pizzan eller souvas till pastan.

 

Kultur

I Jokkmokk är den samiska kulturen högst närvarande. Här finns Samernas utbildningscentrum och Sameslöjdstiftelsen, Sámi Duodji. Missa inte ett besök på Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum som är huvudmuseum för den samiska kulturen i Sverige.
Lyssna på berättelser om den samiska religionen och dess myter. Se de vackra dräkterna och silverkammaren samt flertalet andra utställningar. Lär dig varför björnen var så helig för samerna och varför man inte fick nämna den vid sitt rätta namn. Följ med på en resa genom Sápmi. Museishopen är något utöver det vanliga, fylld med spännande saker för både stora och små och presenter till andra och dig själv.

Intill sjön Talvatis, några hundra meter från muséet, finner du Fjällträdgården, en del av Ájtte och den enda botaniska trädgården norr om polcirkeln. På en förhållandevis liten yta bjuds här fjälltoppar, sydbranter och den flora och fauna som huserar i den verkliga fjällvärlden.

 

För barnen

Barnen uppskattar ett besök på Ájtte. Här finns ett barnrum som heter Blåbärsbacken där fantasin kan få fritt spelrum bland kåtor, marknadsstånd och djur. Här finns även en interaktiv utställning med quiz, helikoptersimulator och karaoke.En annan plats där barnen är särskilt välkomna är campingen Arctic Camp Jokkmokk. Här finns utomhusbad, ett fantasifullt lekland, äventyrsgolf och en BMX-bana.

 

Skogar, sjöar och fjäll

En stor del av kommunens yta, 19 474 kvadratkilometer, består av skogar, fjäll och sjöar.
Om du tar bussen till Kvikkjokk så kan du vandra och göra utflykter kring världsarvet Laponia, i vilket bland annat nationalparkerna Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallet ingår. Om du däremot vill vandra i nationalparkerna krävs en helt annan planering och tidsåtgång.

 

Vi rekommenderar

Om du stannar ett dygn

 • I Jokkmokks mysiga centrum finns ett imponerande utbud av slöjd och hantverk men också design och roliga prylar. Ájtte och Fjällträdgården är ett måste.
 • Ta en promenad runt Talvatis eller välj något av de många stigar som finns runt Jokkmokk, bland andra Kaitumleden, Getbergsområdet eller Kvarnbäcksleden. En promenad upp till Storknabbens topp en vacker natt belönas med en fantastisk utsikt i midnattssolens sken.
 • Fiska. Du får fiska gratis i Luleälven förbi Jokkmokk och vidare nedströms Arctic Camp Jokkmokk. Med fiskekort kan du även fiska i Talvatis i centrala Jokkmokk medan det är fritt för ungdomar under 18 år samt sjuk- och ålderspensionärer.

Om du stannar tre dygn

  • En av dagarna bör du ägna åt shopping, sevärdheter och promenader i Jokkmokk.
  • Vi vill även att du upplever vår fantastiska natur. En fin tur är att ta bussen eller hyrbil till Kvikkjokk. Ta med dryck och fika och ge dig ut på en dagstur i området. Härifrån är det också möjligt att flyga helikopter eller att boka en båttur i Kvikkjokks vackra deltaområde.
  • Med hyrbil når du lätt Muttos/Muddus nationalpark där en vandring till Muddusfallet (7 km enkel väg) är en trevlig dagstur.

  Det finns olika bokningsbara paket som kanotturer, forsfärder och vandring men du kan även hyra kanot eller cykel och ge dig ut på egen hand.

  Jokkmokks Infocenter hjälper dig gärna med tips och råd. Varmt välkommen!