Skip to main content

Jokkmokk

Sjö med fjäll i Jokkmokk

Jokkmokk är en alldeles särskild plats belägen norr om polcirkeln, mitt i Swedish Lapland. Sommartid kan du uppleva midnattssolen och om vintern råder polarnätter med chans att se det magiska norrskenet.
Den pittoreska lilla tågstationen ligger i hjärtat av Jokkmokk. När du hoppar av Inlandsbanetåget så har du nära till det mysiga centrumet där du har möjlighet att shoppa fint hantverk och äta vällagad mat med lokal anknytning.

BUTIKER VI REKOMMENDERAR: 

SÁMI DUODJI - SAMESLÖJDSTIFTELSEN - Saluför sameslöjd och genuint samiskt konsthantverk

HANTVERKSBUTIKEN - Lokalt hantverk för alla sinnen i en trevlig lokal. Här finns ätbara lokala råvaror samt hantverk, smycken och souvenirer från Jokkmokk och dess närområde

JOKKMOKKS TENN – producent och försäljare av föremål och smycken av tenn, silver och guld. De tecken och ornamenteringar som finns på föremålen har sina rötter i den samiska mytologin och religionen.

STOORSTÅLKA - Samisk designbutik

 C/O GERD - Tillverkare och försäljare av ekologiska hud- och skönhetsprodukter med råvaror från Lappland. Flera av deras produkter har vunnit priser.

GAMLA APOTEKET - Gamla apoteket är en gammal byggnad från 1901 där nu Kulturföreningen håller till och säljer lokal konst, hantverk och delikatesser samt har olika slags utställningar under året.

MAT & KULTUR

Våra fantastiska matkreatörer serverar lokala råvaror av hög kvalitet. Här har du chansen att smaka på renkött, vilt, bär, örter och fisk som kommer direkt från våra skogar och fjäll. Du kan även göra ett studiebesök på det lilla gårdsmejeriet i Skabram som gör ost och yoghurt på mjölk från fjällkor.

Restauranger där du kan få en måltid komponerad av lokala råvaror är bland andra Restaurang Ájtte, Viddernas café och Hotel Akerlund.

Vill du uppleva någonting annorlunda så är Eva Gunnares smakföreställning någonting du bör boka in. Långa ljusa sommardygn ger örter och växter unika egenskaper och smaker vilket du får ta del av när du lyssnar till Evas sång och berättande i kombination med smakupplevelser i särklass. Smakföreställningen ingår i paketresan Taste of Lapland.

Vill du ta en kopp norrbottniskt rostat kaffe eller äta en lättare lunch ligger Café Gasskas lämpligt till vid Piraks Torg. Där ligger även många av tidigare nämnda butiker.

Traditionell matkultur med samisk anknytning i kombination med nytänkande och inspiration från internationellt kök var vad som gav Jokkmokk utmärkelsen Årets Matlandethuvudstad 2014.

ÁJTTE, SVENSKT FJÄLL OCH SAMEMUSEUM

Ájtte är huvudmuseum för samisk kultur i Sverige. Här får du följa med på en resa i tid och rum. Lyssna på berättelser om nåjden, samernas shaman och de mystiska och kraftfulla spåtrummorna. Titta på de vackra och färgglada dräkterna och den stora silversamlingen. Varför var björnen så helig för samerna och varför fick man inte nämna den vid sitt rätta namn? Museishopen är också något utöver det vanliga, fylld med spännande saker både för stora och små och presenter till andra och dig själv. 

Intill Talvatissjön, några hundra meter bort från museet finner du Ájttes fjällträdgård – den enda fjällbotaniska trädgården norr om polcirkeln. På en förhållandevis liten yta bjuds här fjälltoppar, sydbranter och den flora och fauna som huserar i den verkliga fjällvärlden. Trädgården är handikappanpassad. 

FÖR BARNEN
Att besöka Ájttemuseet är en av många lämpliga utflykter för er som reser med barn. Här finns ett barnrum som heter Blåbärsbacken där kan fantasin få spelrum bland kåtor, marknadsstånd och djur. Här finns även en interaktiv utställning med quiz, helikoptersimulator och karaoke. En annan plats där barnen är extra välkomna är campingen Arctic camp Jokkmokk. Här finns ett fritt utomhusbad och ett fantasifullt lekland.

VACKRA VIDDER
Som resenär med Inlandsbanekort åker ni kostnadsfritt med våra fjällbussar till Ritsem och Kvikkjokk vilket möjliggör vandringar och utflykter i och kring världsarvet Laponia. I Laponia ingår de fyra stora nationalparkerna; Sarek, Padjelanta, Stora Sjöfallet och Muddus.

Vi rekommenderar…

…OM DU STANNAR ETT DYGN:

 • I det mysiga centrumet i Jokkmokk finns ett imponerande utbud av samiskt hantverk. Frossa bland utställningar på museet Ájtte, kvalitetssäkrad slöjd i Sámi Duodjis butik, och besök den spännande klädbutiken Stoorstålka. 
   
 • Ta en välförtjänt paus på någon av våra trevliga restauranger eller caféer.Blir du trött av shopping och intryck så kan du återhämta dig genom ett besök på Fjällträdgården. Här, några hundra meter från museet och längs den brusande Kvarnbäcken, kan den vetgirige lära sig mycket om fjällnaturen och floran. Eller varför inte bara ströva omkring i sakta mak längs de anlagda stigarna och njuta av fägringen.
   
 • Från Fjällträdgården är det sedan endast två kilometers vandring upp till toppen på utsiktsberget Storknabben som blir det perfekta avslutet på kvällen. Ta med en fikakorg och njut av midnattssolen och de vackra vidderna över Jokkmokk med omnejd.

…OM DU STANNAR TRE DYGN:
 

 • Någon dag bör ni ägna åt shopping och sevärdheter såsom besök på Jokkmokks Tenn och Ájtte museum för att få en känsla av den starka kultur och hantverkstraditionen som finns här.
   
 • För att få hela bilden av Jokkmokk önskar vi er ett besök i den fjällvärld som vi är så stolta över. De vackra vidderna i väster som ruvar på stora natur- och kulturvärden. Det finns två alternativ vad gäller vägval för att nå världsarvet Laponia. Den ena leder er till fjällbyn Kvikkjokk och den andra går längre norrut via Stora Sjöfallet till Ritsem. Från vägarna utgår vandringsleder för både kortare och längre turer och det finns flera platser där ni kan stanna till för att äta eller övernatta. För den som vill finns ett stort utbud av aktiviteter. Besök en huskykennel, gå en guidad stadsvandring, var med på en smakföreställning eller hyr kanot.