Skip to main content

Jokkmokk

Sjö med fjäll i Jokkmokk

Kommunen där Jokkmokk är huvudort är större än Skåne, Blekinge och Halland tillsammans. Det ger kanske en bild av vilka avstånd det är och hur gott om plats vi har.

Jokkmokk är en alldeles särskild plats belägen norr om polcirkeln.  Sommartid kan du uppleva midnattssolen och vintertid har du chans att se det magiska norrskenet. Jokkmokk är mest känd för sin traditionsrika marknad som har funnits sedan tidigt 1600-tal. Första torsdagen i februari varje år drar den igång i centrala Jokkmokk, förutom 2021 då den var digital.

Den lilla tågstationen ligger ett stenkast från centrum och du har nära till det mesta, shopping, sevärdheter, naturen och möjlighet att äta god mat med lokal anknytning.

Butiker vi rekommenderar

Sámi Duodji, Sameslöjdstiftelsen – saluför sameslöjd och genuint samiskt konsthantverk

Hantverksbutiken – säljer lokalt hantverk; textil- och skinnslöjd, glas, keramik, garn, knivar, kosor, hornslöjd, sylt, hembakat bröd och mycket mer från Jokkmokk och dess närområde.

Jokkmokks Tenn – producent och försäljare av föremål och smycken av tenn, silver och guld. De tecken och ornamenteringar som finns på föremålen har sina rötter i den samiska mytologin och religionen.

STOORSTÅLKA – Samisk designbutik.

Gamla Apoteket – Gamla apoteket är en byggnad från 1901 där Kulturföreningen Gamla Apoteket nu håller till och säljer lokal konst, hantverk och delikatesser. De har även olika utställningar under året.

Det finns många fler butiker med spännande sortiment. Fråga på Jokkmokks Infocenter.

Mat

I Jokkmokk har vi bra tillgång på råvaror av hög kvalitet. Här har du chansen att kunna smaka på renkött och annat vilt, bär, örter och fisk som kommer direkt från våra skogar och fjäll.

Om du vill uppleva något annorlunda så är Eva Gunnares ”vilda” smakguidningar i området någonting du bör boka in. Långa ljusa sommardygn ger örter och växter unika egenskaper och smaker vilket du får ta del av när du följer med på en tur i Jokkmokks natur och blir bjuden på smakupplevelser i särklass.

Hos Sápmi Ren & Vilt kan du köpa med dig en bit ”torrkött” eller något annat gott förädlat renkött. Det finns även färskt fruset ren- och älgkött samt fisk och souvenirer.

Restauranger där du kan äta lokal mat är bland andra Krog Lokal och Restaurang Ájtte. Det är heller inte ovanligt att du kan välja renskav på pizzan eller souvas till pastan på någon lokal pizzeria.

Kultur

I Jokkmokk är den samiska kulturen högst närvarande. Här finns exempelvis Samernas utbildningscentrum och Sameslöjdstiftelsen, Sámi Duodji. Missa inte ett besök på Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum. Ájtte är huvudmuseum för samisk kultur i Sverige.
Lyssna på berättelser om den samiska religionen och dess myter. Se de vackra dräkterna och silverkammaren samt flertalet andra utställningar Lär dig varför björnen var så helig för samerna och varför man inte fick nämna den vid sitt rätta namn. Följ med på en resa genom Sápmi, sameland.
Museishopen är något utöver det vanliga, fylld med spännande saker för både stora och små och presenter till andra och dig själv.

Intill Talvatissjön, några hundra meter från muséet finner du Fjällträdgården – den enda botaniska trädgården norr om polcirkeln. På en förhållandevis liten yta bjuds här fjälltoppar, sydbranter och den flora och fauna som huserar i den verkliga fjällvärlden. Trädgården är handikappanpassad.


För barnen

Även barnen uppskattar ett besök på Ájtte. Här finns ett barnrum som heter Blåbärsbacken där fantasin kan få fritt spelrum bland kåtor, marknadsstånd och djur. Här finns även en interaktiv utställning med quiz, helikoptersimulator och karaoke.

En annan plats där barnen är särskilt välkomna är campingen Arctic Camp Jokkmokk. Här finns utomhusbad, ett fantasifullt lekland, äventyrsgolf och en BMX-bana.
 

Skogar, sjöar och fjäll

En stor del av kommunens yta, 19 474 kvadratkilometer, består av skogar, fjäll och sjöar.

Om du tar bussen till Kvikkjokk så kan du vandra och göra utflykter kring världsarvet Laponia, i vilket bland annat nationalparkerna Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallet ingår. Om du däremot vill vandra i nationalparkerna krävs en helt annan planering och tidsåtgång.
 

Vi rekommenderar

Om du stannar ett dygn

  • I Jokkmokks mysiga centrum finns ett imponerande utbud av slöjd och hantverk men också design och roliga prylar. Ájtte och Fjällträdgården är ett måste.
  • Ta en promenad runt Talvatis eller välj något av de många stigar som finns runt Jokkmokk, bland andra Kaitumleden, Getbergsområdet eller Kvanbäcksleden. En promenad upp till Storknabbens topp en vacker natt belönas med en fantastisk utsikt i midnattssolens sken.
  • Fiska. Du får fiska gratis i Luleälven förbi Jokkmokk ned mot Arctic Camp Jokkmokk. Med fiskekort kan du även fiska i Talvatissjön i centrala Jokkmokk medan det är fritt för ungdomar under 18 år samt sjuk- och ålderspensionärer.

 Om du stannar tre dygn:

  • En av dagarna bör du ägna åt shopping, sevärdheter och promenader i Jokkmokk.
  • Vi vill även att du upplever vår fantastiska natur. En fin tur är att ta bussen eller hyrbil till Kvikkjokk. Ta med dryck och fika och ge dig ut på en dagstur i området. Härifrån är det också möjligt att flyga helikopter eller att boka en båttur i Kvikkjokks vackra deltaområde.
  • Med hyrbil når du lätt Muddus nationalpark där en vandring till Muddusfallet (7 km enkel väg) är en trevlig dagstur.
  • Det finns olika bokningsbara paket, till exempel kanotturer, forsfärder och vandring med Laponia Adventures men du kan även hyra kanot eller cykel och ge dig ut på egen hand.

Jokkmokks Infocenter hjälper dig gärna med tips och råd. Varmt välkommen!