Skip to main content

Dorotea

VÄLKOMMEN TILL LAPPLANDS SYDPORT

Dorotea är den sydligaste kommunen i Lappland och här får du en försmak av allt som Lappland har att erbjuda: fantastisk fjällvärld, djupa skogar, vidsträckta myrmarker och en stor artrikedom av såväl djur som växter. Med en areal på 2 949 kvadratkilometer är Dorotea till ytan en av Sveriges största kommuner. Här finns mycket att se och göra oavsett om du är intresserad av naturupplevelser, fiske, historia, konst och kultur eller bara vill ta det lugnt och strosa i butiker, gå på konditori och äta gott.

Huvudorten Dorotea ligger vid Bergvattensjön och i centrum finns ett trevligt utbud av butiker och restauranger. Från konditoriet kan du beundra den vackra biblioteksbyggnaden samtidigt som du avnjuter goda bakverk.

Runt Bergvattensjön går ett ca 3 km långt promenadstråk med ett flertal mysiga grillplatser. Ovanför sjön finns utsiktsberget Prästhällan som bjuder på vackra vyer över området. Promenaden hit går genom trolsk natur med dramatiska klipphällar och pulsen höjs lite under den bitvis branta stigningen upp mot toppen.

I Bergvattensjön kan du sedan ta ett svalkande dopp eller kanske koppla av en stund med ett fiskespö.

Kliv av tåget vid campingen Doro Camps charmerande hållplats eller fortsätt till tågstationen varifrån du har en kort promenad till centrum av Dorotea. I anslutning till tågstationen ligger busstationen och här hittar du direktbussar med olika destinationer, bland annat till Borgafjälls fascinerande fjällvärld.

DOROTEA KYRKA

Ovanför centrum tronar Dorotea kyrka som byggdes 1934 efter att den tidigare kyrkan brunnit ner. Arkitekten var Evert Milles och i kyrkan finns två skulpturer av hans bror, den kände skulptören Carl Milles. Den ena skulpturen föreställer ängeln Gabriel och den andra föreställer aposteln Paulus.  

I det lilla kapellet vid sidan av kyrkan återfinns skulpturgruppen Nattvarden, med Jesus och hans lärjungar återgivna i naturlig storlek, skapad av Björn Martinius.

HEMBYGDSGÅRDEN KULLERBACKEN

Från kyrkan fortsätter vägen fram till Kullerbackens hembygdsmuseum. På midsommarafton samlas många Doroteabor här för att fira tillsammans.

Promenera mellan de olika byggnaderna, den äldsta från senare delen av 1700-talet, och fascineras över hur människor levde förr i tiden. I några av husen finns intressanta utställningar med kläder och föremål från olika yrken och samhällsklasser. Bagarstugan är flitigt använd och härifrån kan du känna doften av nybakat tunnbröd. Sommartid finns servering av nygräddade våfflor med hjortronsylt.

 

 

SVERIGES ENDA HUSVAGNSMUSEUM

I utkanten av Dorotea, längs E45:an norrut, ligger husvagnstillverkaren SoliferPolars fabrik där Polarvagnen tillverkas. Polarvagnen, som har en isbjörn som symbol, är speciellt utvecklad och framtagen för att klara av det tuffa vinterklimatet och allt arbete görs för hand. Företaget Polar grundades år 1964 och flyttade till Dorotea år 1968.

Mitt emot fabriken återfinns Sveriges, kanske världens, enda husvagnsmuseum där du kan följa Polarvagnens utveckling från 60-talet och framåt. Här är nostalgikänslan hög för alla er som någon gång varit på resa med husvagn. Runt husvagnarna är tidsenliga miljöer uppbyggda som bland annat inkluderar träningsoveraller och campingbord. 

Upptäck omgivningarna

Stanna några dagar och ta dig tid att upptäcka Dorotea och byarna runt omkring. Med en hyrbil tar du dig enkelt runt och kan besöka sevärdheter, naturreservat och sjöar som erbjuder både fina badplatser och goda fiskemöjligheter.

I några av byarna finns enklare boenden och matbutik. Passa även på att stanna vid de små, trevliga hantverks- och gårdsbutiker som finns i kommunen.

Biluthyrning finns hos OKQ8 och MyWay som både ligger längs väg E45 nära Dorotea centrum.

 

Missa heller inte en tur till ”vägens ände” och Borgafjälls storslagna natur, med höga fjäll som omger den långsträckta Borgasjön nere i dalen. Att blicka upp mot den majestätiska Borgahällan, med sin 800 meter höga klippvägg, är en upplevelse för livet. Eller varför inte följa vandringsleden upp på toppen för att kunna njuta av utsikten över fjällvärldens oändlighet!

Borgafjäll är beläget ca 10 mil från Dorotea och här finns ett flertal fina vandringsleder, cykelled, fjällsnorkling, fina fiskevatten och möjlighet att hyra båt samt paddla kanot. Här hittar du ett flertal mysiga boendealternativ med god mat och högklassig service.

 

Byn kan också stoltsera med arkitektur i världsklass. Arkitekten Ralph Erskine ritade på sent 40- och tidigt 50-tal såväl kapellet i Avasjö som hotell Borgafjäll. I sin design visade han sin förkärlek för naturen och hotellet är utformat så att det smälter in bland de omgivande fjälltopparna.

 

Läs mer om vad som finns att uppleva och göra på Dorotea kommuns hemsida.

 

ÄVENTYR I NATUREN

Inom Dorotea kommun finns naturupplevelser för såväl nybörjaren som den mer äventyrlige besökaren. Besök något av våra 17 naturreservat som erbjuder olika typer av natur samt vandringar av varierande längd och svårighetsgrad.

 

Hyr en kanot hos Doro Camp i Dorotea och utforska Bergvattenån, en fin kanotled genom orörd natur med endast ett fåtal lyft vilket gör att den passar även den ovana paddlaren. Ån rinner genom flera mindre sjöar där du kan fiska och bada och på flera ställen finns fina tält- och rastplatser. Hela leden är ca 50 km lång men kan enkelt avbrytas på ett flertal ställen beroende på om du vill göra en dagstur eller övernatta i naturen.

 

Cykla längs fina skogsvägar och spana efter djur och fåglar av olika slag. Du kan också åka på viltsafari och tillbringa natten i ett björngömsle! Kanske får du se ett av Sveriges mäktigast djur på nära håll!

FISKE

Den fiskeintresserade kan välja mellan 16 fiskevårdsområden och rikligt med olika fiskarter i allt från lugna tjärnar till strömmande forsar, stillaflytande åar och sjöar i olika storlekar. Hit lockas såväl fiske-entusiasten som den som bara vill meta en stund i lugn och ro. Läs mer om fiske på www.sodralappland.nu

VINTER

Planera för äventyr i snön! Vintertid är Dorotea och Borgafjäll ett mecka för skoteråkare och här finns fina skoterleder och stora områden för friåkning. Snöskotrar finns att hyra hos uthyrare i Borgafjäll och ledpass kan köpas av skoterklubbarna. Du kan också ta med din egen skoter.

Borgafjäll bjuder förutom skoterkörning även på härliga slalombackar som lockar skidåkare i alla åldrar. Det är dessutom en av Sveriges bästa och mest snösäkra skiddestinationer när det gäller offpiståkning. En dag med catskiing tar dig upp på Klöverfjället varifrån du sedan kan njuta av härlig pudersnö på vägen ner. All utrustning finns att hyra på plats.

UNIKA KONSTVERK

Färdas längs Konstvägen Sju älvar och njut av spännande konstverk ute i naturen. Vägen sträcker sig 35 mil från Holmsund till Borgafjäll, från kusten i öster till fjällvärlden i väster, passerar sju olika älvar och bjuder på vacker natur av olika slag. I Dorotea kommun hittar du fyra av de totalt 13 konstverk som återfinns längs konstvägen och som är placerade så att de skapar en unik stämning mellan konst och natur.