Skip to main content

Dorotea

VÄLKOMMEN TILL LAPPLANDS SYDPORT

Dorotea är inkörsporten till landskapet Lappland och här får du en försmak av allt som Lappland har att erbjuda: fantastisk fjällvärld, djupa skogar, vidsträckta myrmarker och en stor artrikedom av såväl djur som växter.

Huvudorten Dorotea ligger vid Bergvattensjön och i centrum finns ett trevligt utbud av butiker och restauranger. Från konditoriet kan du beundra den vackra biblioteksbyggnaden samtidigt som du avnjuter goda bakverk.

Runt Bergvattensjön går en ca 3 km lång promenadstig med ett flertal mysiga rastplatser.

Öster om sjön ligger utsiktsberget Prästhällan som bjuder på vackra vyer över området. Promenaden hit går genom trolsk natur med dramatiska klipphällar och pulsen höjs lite under den bitvis branta stigningen upp mot toppen. Ta sedan ett svalkande dopp i Bergvattensjön eller koppla av med en stunds fiske.

Kliv av tåget vid campingen Doro Camp Lapland eller fortsätt till tågstationen varifrån du har en kort promenad till centrum av Dorotea. I anslutning till tågstationen ligger busstationen och härifrån har du bland annat bussanslutning till Borgafjälls storslagna fjällvärld.

Dorotea kyrka och skulpturen nattvarden

Dorotea kyrka är vackert belägen ovanför centrum. Den ritades av arkitekten Evert Milles och stod klar år 1934 efter att den gamla kyrkan brunnit ner. Inne i kyrkan finns två skulpturer av den kände skulptören Carl Milles. Den ena föreställer ängeln Gabriel och den andra föreställer aposteln Paulus.

I det lilla gravkapellet vid sidan av kyrkan finner du skulpturgruppen Nattvarden, med Jesus och hans lärjungar återgivna i naturlig storlek, skapad av Björn Martinius.

Hembyggdsgården kullerbacken

Från kyrkan fortsätter vägen fram till Kullerbackens hembygdsmuseum. Promenera mellan de olika byggnaderna, den äldsta från senare delen av 1700-talet, och fascineras över hur människor levde förr i tiden. I några av husen finns intressanta utställningar med kläder och föremål från olika yrken och samhällsklasser. Bagarstugan är flitigt använd och härifrån kan du känna doften av nybakat tunnbröd.

 

 

Sveriges enda husvagnsmuséum

I utkanten av Dorotea, längs E45:an norrut, ligger husvagnstillverkaren SoliferPolars fabrik där Polarvagnen tillverkas. Mitt emot fabriken återfinns Sveriges, kanske världens, enda husvagnsmuseum där du kan följa Polarvagnens utveckling från 60-talet och framåt. Här är nostalgikänslan hög för alla er som någon gång varit på resa med husvagn. Runt husvagnarna är tidsenliga miljöer uppbyggda med bland annat hopfällbara campingbord och matchande träningsoveraller.

Upptäck omgivningarna

Stanna några dagar och ta dig tid att upptäcka Dorotea och byarna runt omkring. Med en hyrbil tar du dig enkelt runt och kan besöka sevärdheter, naturreservat och sjöar som erbjuder både fina badplatser och goda fiskemöjligheter. Biluthyrning finns hos OKQ8 och MyWay som båda ligger nära Dorotea centrum.

Besök Borgafjäll

Missa inte en tur till Borgafjälls vackra natur vid “vägens ände”. Beundra – och bestig – den majestätiska Borgahällan som med sin 700 meter höga klippvägg är ett av Borgafjälls mest fascinerande landmärken. Utsikten från toppen är oslagbar! Andra härliga vandringar tar dig upp till Klöverfjället eller till något av de tre samevisten som finns i området. Hösten 2021 invigdes den nya vandrings- och skidleden Lapplandsleden. Här får du uppleva 19 mil av orörd och storslagen fjällvärld. Leden går från Borgafjäll till Hemavan där den ansluter till Kungsleden.

Borgafjäll är beläget ca 10 mil från Dorotea och förutom vackra vandringsleder finns även fjällsnorkling, kanot- och SUP-paddling, fina fiskevatten och möjlighet att hyra båt. Dessutom kan du njuta av fantastiskt god mat och mysiga boenden.

Byn kan även stoltsera med arkitektur i världsklass. Arkitekten Ralph Erskine ritade på sent 40- och tidigt 50-tal såväl kapellet i Avasjö som Hotell Borgafjäll. I sin design visade han sin förkärlek för naturen och hotellet är utformat så att det smälter in bland de omgivande fjälltopparna.

Naturupplevelser i närområdet

I Lapplands Sydport finns härliga utflyktsmål som passar perfekt för en dagsutflykt. Vandra till två vackra vattenfall i området Bäcka i Ormsjö och leta orkidéer vid Månsbergets naturreservat. Upplev vildmarken i Stenbithöjdens naturreservat i de södra delarna av kommunen och besök stenformationen Vittertrappan vid Granåsen. Skåda fåglar, plocka hjortron och njut av de vidsträckta vidderna på Blaikfjället och Gitsfjället.

Paddla kanot i vänlig vildmark

Björnlandsleden är en ca 50 km lång kanotled som bjuder på ett härligt äventyr i orörd natur. Paddla hela sträckan eller gör en dagstur längs Bergvattenån. Området är rikt på bäver och kanske ser du även större djur som älg och björn.

Fiske

Du som är fiskeintresserad kan välja mellan 16 fiskevårdsområden och rikligt med olika fiskarter i allt från lugna tjärnar till strömmande forsar, stillaflytande åar och sjöar i olika storlekar. Hit lockas såväl fiske-entusiasten som den som bara vill meta en stund i lugn och ro. Läs mer om fiske på www.sodralappland.nu

Unika konstverk

Res längs Konstvägen Sju älvar och njut av spännande konstverk ute i naturen. Vägen sträcker sig från Holmsund vid kusten i öster till Borgafjälls storslagna fjällvärld i väst. Under den 35 mil långa resan passerar du sju älvar och får uppleva hela spektrat av Västerbottens varierade natur. I Dorotea kommun hittar du fyra av de totalt 13 konstverk som återfinns längs konstvägen.