Skip to main content

Orsa

Familj solar på badstrand

I Orsa färdas du genom fyra växtzoner, från mjukt, böljande utsikts- och kulturlandskap vid Orsasjön och Siljan till djup vildmark med myrar och berg i den norra delen. Här finns vackra vyer, berg, sjöar, fantastiska stränder, bad och mängder av leder och stigar för vandring, cykling och löpning. För dig som älskar friluftsliv, fiske och jakt är möjligheterna oändliga. Och för kultur- och musikälskaren är Orsa sommartid ett eldorado, med den glada gatumusik-festivalen Orsayran och musikupplevelsen "Så mycket Orsa" på folkparken Skeer.

ORSA GRÖNKLITT

I Orsa Grönklitt kan hela familjen njuta av en aktiv sommar. Mängder av vandringsleder bjuder in till härliga turer. Höghöjdsbanan är ett kittlande äventyr! Här finns också mängder av annat kul att hitta på, som t ex cykling, padel, discgolf, fiske och vattenaktiviteter som kanot, kajak och SUP. För dom mindre barnen bjuder Blåbäret Bärra på mycket skoj.

I närliggande fäboden Fryksås kan man njuta av vidunderlig utsikt över Orsasjön. Här finns flera trevliga hotell och boendemöjligheter, mysiga restauranger och caféer i rustik miljö.

”DALARNAS RIVIERA”

En kilometer från järnvägsstationen ligger Orsa camping. Här finns en lång sandstrand, vackert inramad av Orsasjön och blånande berg, kallad Dalarnas Riviera. Förutom att bada kan du hyra trampbåtar, kanoter och roddbåtar. Vill du bada mindre långgrunt kan du vandra ut till ”Ångbåtsudden”, en mycket vacker plats. Här finns också en strandrestaurang med vacker vy över sjön och bergen.

Strax intill stranden hittar du det inhängande poolområdet med härliga bassänger och vattenrutschbanor för både barn och vuxna. I närheten har du också minigolfbana och studsmattor. Välkommen till badparadiset i Orsa!

MUSIK OCH KULTUR

Orsayran är en berömd gatumusikfestival och firar i år 40 år.b Hundratals musiker bestyckade med allt ifrån fiol till bastuba invaderar Orsas gator och restauranger under vissa onsdagar på sommaren. Spela, dansa, umgås och njut av en opretentiös fest med musik och möten i fokus!

På folkparken Skeer fortsätter musikupplevelsen med "Så mycket Orsa". Här bjuds konserter med varierat program och många populära artister, som exempelvis Bo Kaspers Orkeseter, Arvingarna och E-type. Med en fantastisk utsikt över Orsasjön och bergen är Skeer en av Sveriges vackraste folkparker.