Skip to main content

Orsa

Moreus spelar gitarr vid vattnet

I Orsa färdas du genom fyra klimatzoner, från mjukt, böjande utsikts- och kulturlandskap vid Orsasjön och Siljan till karg vildmark med myrar och berg i den norra delen.

Här finns vackra vyer, fantastiska stränder och bad. Här hittar du också en av Europas mest intressanta djurparker, unik med sina stora hägn för björnar, vargar och större kattdjur. För musikälskare är Orsa sommartid ett eldorado, med den galna gatumusikantfestivalen Orsayran som crescendo.


”DALARNAS RIVIERA”

En kilometer från järnvägsstationen ligger Orsa camping, kallad Dalarnas Riviera. Det är en lång sandstrand, vackert inramad av Orsasjön och blånande berg. Här kan du hyra trampbåtar, kanoter och roddbåtar. Vill du bada mindre långgrunt kan du vandra ut till ”Ångbåtsudden”, en mycket vacker plats. Här spelar man in TV-showen ”Moraeus med mera” och här finns en strandrestaurang med vacker vy över sjön och bergen.

Strax intill stranden hittar du Orsa Simbad med härliga bassänger för både barn och vuxna. I närheten har du också minigolfbana och en toppmodern bowlinghall med tolv banor och McGregors Sportbar. Välkommen till badparadiset i Orsa!

BJÖRNAR OCH ANDRA ROVDJUR

I Orsa Rovdjurspark bor det brunbjörnar, kamtjatkabjörnar, isbjörnar och kodiakbjörnar, men också sibiriska tigrar, leoparder, vargar, lodjur och järvar. Kodiakbjörnen flyttade in i sitt eget björnparadis ”Kodiak Island” sommaren 2012. Den är världens största landlevande rovdjur som kan väga upp till 1000 kg och bli tre meter lång! Parkens signum är att djuren lever naturligt i stora hägn. Så om du är intresserad av djur är du välkommen till Orsa Björnpark!

ORSAYRAN – MUSIK OCH FEST

Orsayran är en berömd gatumusikfest och har arrangerats i över 30 år. Hundratals musiker beväpnade med allt ifrån fiol till bastuba invaderar Orsas gator och restauranger under onsdagar i juli och augusti. Orsa är musik och fest under sommaren.