Skip to main content

Sorsele

SORSELE KOMMUN - FYRA DESTINATIONER I EN

Sorsele består av flera destinationer i en och är en del av Swedish Lapland och den arktiska vardagen. Här finns Europas största naturskyddade område Vindelfjällen tillsammans med nationalälven Vindelälven. Vi är också utsedda till ett av Unescos biosfärområden, så hållbarhet ligger oss väldigt varmt om hjärtat.

Fotograf: Sanne BrännströmFotograf alla bilder: Sanne Brännström

Välj själv de aktiviteter och upplevelser som passar dig - med eller utan guide. Här kan du fiska, vandra, paddla, cykla eller rida islandshäst. Ta också del av ortens lokala mattraditioner: från den klassiska palten till samiska smakupplevelser. Det finns också ett stort urval av olika boenden – allt ifrån exklusiva lodger till hotell, vandrarhem, camping och Bed & Breakfast. Kanske har du en dröm om att sova ute under bar himmel, i en mysig stuga i skogen eller i en samisk torvkåta på fjället?  Vi har allt. << Här >> kan du läsa mer om både aktiviteter och boenden.

Vad som också ligger oss extra varmt om hjärtat är Inlandsbanan. I Sorsele är det lätt att kliva av tåget för vidare äventyr och upplevelser. När du åker med tåget söderifrån och i riktning norrut, kommer du först till Sandsjön följt av Blattnicksele. På båda platserna kan du kliva av, men glöm inte att meddela tågpersonalen. Nästa stopp är på tågstationen i centralorten Sorsele. Det är också härifrån som bussen tar dig vidare till den samiska fjällbyn Ammarnäs. Inne i Stationshuset i Sorsele ligger Visitor Center. Här får du all den hjälp du kan tänkas behöva. I Ammarnäs vänder du dig till Naturum. Vi har också två Infopoints hos Ica Nära Dej i Ammarnäs och Ica Gargnäs. Vill du veta mer om vad du kan göra? Läs vår fina destinationsbroschyr, den hittar du << här >>

Gargnäs - familjevänligt och genuint

Stanna vid den lilla stationen i Sandsjönäs, bli omhändertagen och koppla av en natt i de fina stugorna på Sandsjögården invid Sandsjöns stränder. Njut av utsikten i den vedeldade bastun, bada i sjön, ta en båttur, promenera runt i den pittoreska byn och avsluta dagen med en fin trerättersmiddag med lokala råvaror.

I Gargnäs hittar du familjevänliga aktiviteter, uthyrning av fiskespön, båt och kanoter, minigolf och fina kulturvandringsleder. Här finns också ett flertal fina boenden och restauranger, bland annat Trollforsen och Änglagård. Här kan du också vandra med huskies eller ta en kanottur tillsammans med Cold Nose eller boka in en guidad fisketur med Lapland Time.

Blattnicksele – byn på båda sidor av Vindelälven

Blattnicksele ligger bekvämt till vid Vindelälven, väg E45 och Inlandsbanan, omkring 2 mil från Sorsele. Här finns en lanthandel, möjlighet att hyra cykel, paddla kanot eller boka fiske och boende hos Arctic Line eller Blattnicksele Fiskecamp.

Sorsele – med alla äventyr inom gångavstånd

Om du vill kan du börja med ett besök på Inlandsbanemuséet, som huserar i det gamla godsmagasinet i Stationshuset. Eller koppla av med en kopp kaffe med dopp och prata fiskedrömmar eller smida planer tillsammans med Hook & Cup Visitor Center, som också håller till här och ger turistinformation under sommaren. I Sorsele kan du bo på alltifrån hotell, camping och pensionat till vandrarhem eller mysiga stugor. Sorsele har olika matställen för den lunchsugne – besök Princess bageri med nybakat fika och bröd eller Sorsele River Hotel som bland annat har dagens lunch.

Missa inte våra många fina cykel- och vandringsleder i närområdet. Vill du hyra fatbikes och ta dig runt på egen hand så går det att göra på Pensionat Holmen eller hos Hook & Cup. För den fiskesugna finns oändligt med möjligheter och hos bland annat Sorselefisket hittar du både båtuthyrning och fisketips, eller varför inte boka en guidad tur tillsammans med Sorseleflugan. Vid Sorsele Camping finns en fiskesjö som passar utmärkt för hela familjen. Vill du se alla våra fiskevårdsområden, var du kan köpa fiskekort, boka guide eller hyra båt: bläddra i << Sorseles fiskebroschyr >>

Om man inte vill stanna i tätorten, eller har gjort det som nämns ovan, kan man hyra bil och köra runt på egen hand – alternativt att anlita en guide – för att upptäcka vandringslederna och aktiviteterna i närområdet. Inom en tvåmilsradie finns ridning hos Aha Lodge, sanddynerna på Skibbiken, ravinen och urskogen i Gimegoults och lågfjället Nalovardo att upptäcka.

Ammarnäs – till fjälls med inlandsbanekortet

En anledning att besöka Ammarnäs är att det kan vara ett av de enklaste sätten för dig som Inlandsbaneresenär att åka rakt in i den svenska fjällvärlden. En annan av dem är matkulturen, det prisbelönta samiska mathantverket, som här lever i högsta välmående. En tredje anledning är att Ammarnäs är den självklara startpunkten för äventyr i Sveriges största naturreservat Vindelfjällen, där också Kungsleden går. Här har några av Sveriges finaste vandringsleder gjorts i ordning, och du hittar leder som passar oavsett om du vill göra enkla dagsturer och bo bekvämt och njuta av en fin trerättersmiddag hos Ammarnäs Wärdshus, eller ge dig ut på långa vandringar. För att ta dig runt kan du hyra cyklar hos Ammarnäs Guidecenter eller Ammarnäs livs Nära Dej.  Till Ammarnäs tar du dig med fjällbussen, linje 341, som stannar till vid tågstationen i Sorsele. Och har du med dig din cykel är Vindelvägen, väg 363 som startar i Ammarnäs, en nio mil lång upplevelse längs skog, fjäll, älv, forsar och vattenfall.

Tillsammans med Geunja Sami Ecolodge kan du boka en guidad båttur på Tjulträsket eller ta dig vidare till startpunkten av Kungsleden. En ytterligare anledning att besöka Ammarnäs är förstås det välkända fisket, bland annat efter den beryktade Ammarnäsöringen. Boka en guidad tur eller boende via Fishyourdream, Ammarnäs Guidecenter eller Emils Fiskecamping.

Fler dagar ger större möjligheter till aktiviteter. Det är enkelt att sätta ihop en egen fjällsemester med halv- och heldagars ridturer hos Fjällhästen eller Ammarnäs Islandshästar, kulturupplevelser, vandring eller trailrunning i Vindelfjällen - på egen hand eller med guide. Här hittar du aktiviteter för alla plånböcker. Gör gärna ett besök på Naturum och deras fantastiska utställning.