Skip to main content

Vilhelmina

Mellan hus i Vilhelmina kyrkstad

Vilhelmina ligger i södra Lappland och är en av de till ytan största kommunerna i Sverige, drygt 8 000 kvadratkilometer stor, med mäktiga fjällmassiv i väst och vida skogar och myrar i öst.

Läs mer om vad som finns att uppleva och göra på visitvilhelmina.com

NÄRA VILDMARKEN

Var helst man befinner sig inom Vilhelmina kommun finns naturen och vildmarken på nära håll. I tätorten är strandpromenaderna intill Volgsjön samt runt Baksjötjärn uppskattade av många. Här finns flera grillplatser att nyttja för dem som önskar. En annan naturskön plats, ca 1,5 km från centrum är Gubbseleforsen. Hit tar man sig både till fots, cykel och med bil. Här finns även ett vindskydd där du kan grilla din medhavda korv, eller bara sitta ner och njuta av forsens brus. Cykel kan du hyra av Lundqvist Stugmotell eller Saiva Camping. Vill du prova fiskelyckan i våra sjöar och vattendrag finns fiskekort att köpa på turistbyrån samt Jakt och Fiske i Södra Lappland.

Från Kyrkberget, mindre än en kilometer från centrum, har man en hänförande utsikt över Volgsjön. Här uppe på berget finns även fina naturstigar där en av dem anpassats för barn. Om man håller ögonen öppna kan man nämligen hitta små troll och andra sagoväsen som lurar lite varstans i buskar och snår. Vill man uppleva storslagna fjäll finns två fjälldalar att välja på: Kultsjödalen med Vildmarksvägen som passerar bland annat Stekenjokk och Vojmådalen med Sagavägen som går in i Norge och passerar bland annat Kittelfjäll. För att färdas upp till fjällen är det enklast att färdas med bil, vilken ni kan hyra hos någon av våra hjälpsamma biluthyrare i Vilhelmina.

I FÖRFÄDERNAS SPÅR

I Vilhelmina tätort finns en kyrkstad från 1800-talet, bestående av timrade stugor. Vill du prova att bo i en av de genuina kyrkstugor är du välkommen att boka rum genom svenskaturistforeningen.se

I kyrkstaden finns också Vilhelmina museum, där du kan ta del av bygdens historia, från forntid till nutid. Utanför museet står Lapp-Lisa staty och om hennes fantastiska liv kan du läsa i en av utställningarna i muséet. Öppettiderna för museet är begränsade. Är du intresserad av konst rekommenderar vi ett besök i Tage Lundins ateljé längs Storgatan i kyrkstaden. Tage har rönt stora framgångar med sitt oljemåleri och har bland annat ställts ut på Louvren i Paris. Några hus längre upp efter gatan hittar du Magasin Mix där du kan göra riktigt fina loppisfynd.

Vill du ta del av samisk kultur kan du ta en promenad upp till Kyrkberget där sameföreningen Vualtjeren Saemien Siebrie byggt upp kåtor och förvaringshus utifrån olika samiska byggnadstraditioner. Är du intresserad av samiskt hantverk kan vi rekommendera ett besök hos Risfjells sameslöjd, som ligger intill Coop, centralt i Vilhelmina. Här kan du bland annat beskåda världens största samekniv och uppleva gamla samiska mönster på de knivar, skålar och textilier de säljer.

MAGISKA MATUPPLEVELSER

Naturliga råvaror och prisbelönt mathantverk – det hittar du i Vilhelmina. Vi har flera prisbelönta matproducenter i kommunen som serverar mat och producerar matprodukter i världsklass! Njut av bland annat varmrökt pepparlax, hjortronsylt, Andersmarkknäcke och rökt renhjärta. Tänk dig sedan en god Vilhelminakola till dessert. Välj dina favoriter bland svensk husmanskost, norrländska delikatesser och lokalproducerad mat med asiatisk touch. Här finns mycket som frestar! Kontakta Vilhelmina Turistinformation så kan de guida dig till oförglömliga smakupplevelser.