Skip to main content

Vilhelmina

Mellan hus i Vilhelmina kyrkstad

Vilhelmina ligger i södra Lappland och är en av de till ytan största kommunerna i Sverige, drygt 8 000 kvadratkilometer stor, med mäktiga fjällmassiv i väst och vida skogar och myrar i öst.

Läs mer om vad som finns att uppleva och göra på Vilhelmina.se

NÄRA VILDMARKEN

Var helst man befinner sig inom Vilhelmina kommun finns naturen och vildmarken på nära håll. I tätorten är strandpromenaderna intill Volgsjön samt runt Baksjötjärn uppskattade av många. Här finns flera grillplatser att utnyttja för dem som önskar. En annan naturskön plats, ca 1,5 km från centrum är Gubbseleforsen. Hit tar man sig både till fots, cykel och med bil. Här finns även ett vindskydd där du kan grilla din medhavda korv, eller bara sitta ner och njuta av forsens brus. Cykel kan du hyra av Lundqvist stugmotell eller Saiva camping. Vill du prova fiskelyckan i våra sjöar och vattendrag finns fiskekort att köpa på turistbyrån samt Jakt och Fiske i Södra Lappland.

Från Kyrkberget, mindre än en kilometer från centrum, har man en hänförande utsikt över Volgsjön. Här uppe på berget finns även fina naturstigar där en av dem anpassats för barn. Om man håller ögonen öppna kan man nämligen hitta små troll och andra sagoväsen som lurar lite var stans i buskar och snår. Vill du ta del av samisk kultur kan du ta en promenad upp till Kyrkberget där samföreningen Vualtjere Doudji byggt upp kåtor och förvaringshus utifrån olika samiska byggnadstraditioner.

Vill man uppleva storslagna fjäll finns två fjälldalar att välja på: Kultsjödalen och Vojmådalen. För att färdas upp till fjällen är det enklast att färdas med bil, vilken ni kan hyra hos någon av våra hjälpsamma biluthyrare i Vilhelmina.

I FÖRFÄDERNAS SPÅR

I Vilhelmina tätort finns en kyrkstad från 1800-talet, bestående av timrade stugor. Vill du prova att bo i en av de genuina kyrkstugor är du välkommen att boka rum genom www.svenskaturistforeningen.se

I kyrkstaden finns också Vilhelmina museum, där du kan ta del av bygdens historia, från forntid till nutid. Utanför museet står Lapp-Lisa staty och om hennes fantastiska liv kan du läsa i en av utställningarna i museet. Är du intresserad av konst rekommenderar vi ett besök i Tage Lundins ateljé längs Storgatan i kyrkstan. Tage har rönt stora framgångar med sitt oljemåleri och har bland annat ställt ut på Louvren i Paris. Några hus längre upp efter gatan hittar du Magasin Mix där du kan göra riktigt fina loppisfynd.

Vill du ta del av samisk kultur kan du ta en promenad upp till Kyrkberget där samföreningen Vualtjere Doudji byggt upp kåtor och förvaringshus utifrån olika samiska byggnadstraditioner. Är du intresserad av samiskt hantverk kan vi rekommendera ett besök hos Risfjells sameslöjd, som flyttat från kyrkstaden till Volgsjövägen 46, centralt i Vilhelmina. Här kan du bland annat beskåda världens största samekniv och uppleva gamla samiska mönster på de knivar, skålar och textilier de säljer.

MAGISKA MATUPPLEVELSER

Naturliga råvaror och prisbelönt mathantverk – det hittar du i Vilhelmina. Vi har flera prisbelönta matproducenter i kommunen som serverar mat och producerar matprodukter i världsklass! Njut av kråkbärssaft, varmrökt pepparlax, hjortronsylt, tunnbröd och rökt renhjärta. Tänk dig sedan en bit mörk chokladpralin till dessert. Välj dina favoriter bland svensk husmanskost, norrländska delikatesser och lokalproducerad mat med italiensk känsla. Här finns mycket som frestar! Kontakta Turistinformationen så kan de guida dig till oförglömliga smakupplevelser.