Skip to main content

Upptäck Inlandsbanan

Följ med till några av de mest intressanta platserna i det mångsidiga inlandet, från öppna vidder till vidunderlig vildmark.


Resan börjar i Mora och tåget tar dig ända upp till Gällivare i Lappland. På vägen dit får du bland annat beundra Zorns målningar i Dalarna och färdas genom tid och rum på Jamtli i Östersund. Längre norrut längs Inlandsbanan möter du den samiska kulturen och kan förundras över storheten i världsarvet Laponias orörda natur. Du kommer att passera Polcirkeln och beroende på vilken tid du reser se midnattsljuset med egna ögon. Vägen kantas av spännande vildmarksupplevelser och kryddas med inlandets goda mattraditioner. Förbered dig på en resa för alla sinnen.

Med på din resa finns tågvärdarna

De hjälper dig tillrätta, tar upp dina mat- och fikabeställningar och löser i möjligaste mån mer praktiska önskemål. Tågvärdarna är kunniga och berättar också om platser, sevärdheter och naturen när ni färdas längs banan och landskapet. De följer inte med till boende eller aktiviteter, men finns däremot alltid tillgängliga ombord på Inlandsbanans tåg.

För dig som startar din resa i Kristinehamn

Det finns många sätt att ta sig kollektivt till Kristinehamn - med tåg, buss eller flyg. Du har fri ankomsttid till Kristinehamn då din paketresa börjar med en hotellövernattning på Park Hotell. Tågstationen är inom 5 minuters gångavstånd till hotellet. Vi hjälper dig gärna att boka dina anslutningståg. Om du vill boka dina anslutningståg på egen hand rekommenderar vi att du bokar via SJs hemsida

Om du reser till Kristinehamn med bil rekommenderar vi långtidsparkeringen vid tågstationen.

På resans sista dag ankommer du till Kristinehamn ca kl: 17-18:00. Om du vill stanna kvar för att utforska Kristinehamn ytterligare kan vi hjälpa dig att lägga till en avslutande hotellnatt här innan du reser vidare.

För dig som startar din resa i Mora

Det finns många sätt att ta sig kollektivt till Mora- via tåg, buss, båt eller flyg. Du har fri ankomsttid till Mora då din paketresa börjar med en hotellövernattning på Mora Hotell & Spa.

I Mora finns både Mora Station (den stora tågstationen/resecentrum, ca 15 minuters promenadavstånd till centrala Mora) och Morastrand (i centrala Mora, hit går inte alla tåg, se vad som gäller för just din tågresa). Inlandsbanans tåg stannar både på Mora Station och Morastrand. 

Vi hjälper dig gärna att boka dina anslutningståg. Om du vill boka dina anslutningståg på egen hand rekommenderar vi att du bokar via SJs hemsida

Om du reser till Mora med bil rekommenderar vi långtidsparkeringen vid Mora Station. Mer information om parkering i Mora hittar du här under rubriken "Parkeringslösning för resande med Inlandsbanan". 

Du ankommer till Mora Station på resans sista dag vid lunchtid. Om du vill stanna kvar och utforska Mora kan vi hjälpa dig att lägga till en hotellnatt här. 

I paketet ingår

 • Resa på Inlandsbanan inklusive platsreservationer
 • 8 nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum med WC/dusch inklusive frukost
 • Entré till Zornmuséet i Mora
 • Entré till Jamtli Historieland och musem i Östersund

Tillval

+  Avbeställningsskydd / 300 kr per person (giltigt mot läkarintyg)
+  Extranatt på hotell före och efter paketresan - kontakta oss i så fall innan du genomför din bokning. 
+  Anslutningsresor med tåg (kan även bokas direkt på SJ.se)

Dagsprogram

 • Du väljer själv om du vill att resan ska utgå från Mora eller i Kristinehamn.
  Beroende på var du startar blir resan 9 eller 10 dagar. Vid start i Kristinehamn ingår en hotellnatt på Park Hotell.

  Med reservation för ändringar.

 • Dag (1): Start Kristinehamn

  Kristinehamn är Inlandsbanans sydligaste punk. Med livlig stadskärna och skärgård i Vänern är Kristinehamn en fantastiskt sommarstad. Inlandsbanans tågbana är inte längre i bruk Kristinehamn-Mora men utvalda datum finns det direkttåg till Mora.

  Start Kristinehamn
 • Dag 1: Start Mora

  Välkommen till Dalarnas pärla Mora. Om du inte började din resa i Kristinehamn reser du hit på egen hand. Det är valfri ankomsttid eftersom resan börjar med en övernattning på hotell. Passa på att ta en kvällspromenad längs vackra Siljan.

  Start Mora
 • Dag 2: Mora-Östersund

  Idag hinner du förslagsvis med ett besök på Zornmuséet där entré ingår, Vasaloppsmuseet eller en skön promenad längs vackra Siljan innan tåget går. På eftermiddagen tar Inlandsbanan dig vidare genom Härjedalen. Här kommer du riktigt nära vildmarken och åker genom björntäta skogar. På kvällen färdas vi sista biten längs Storsjön där odjuret bor, innan vi når Jämtlands residensstad Östersund.

  Mora-Östersund
 • Dag 3: Heldag i Östersund

  Östersund är en riktig sommarstad med stort utbud av sevärdheter och aktiviteter. Du kan promenera till Jamtli och möta människor och miljöer från flera tidsepoker, entrén ingår. Kanske vill du upptäcka staden på egen hand? Cykel finns att hyra- trevlig tur! Du kan även ta bussen ut till Frösö kyrka och kompositören Peterson-Bergers Sommarhagen där du kan njuta av storslagen utsikt. Middagen intas med fördel på en av stadens många uteserveringar.

  Heldag i Östersund
 • Dag 4: Östersund-Arvidsjaur

  Dagens etapp tar dig genom Jämtland och Västerbotten in i Sveriges största landskap Lappland. I Sorsele gör vi ett kort stopp för besök på Inlandsbanemuseet där vi får en inblick i hur det gick till att bygga banan för mer än hundra år sedan. På eftermiddagen kommer du fram till Arvidsjaur.

  Östersund-Arvidsjaur
 • Dag 5: Arvidsjaur-Gällivare

  Förmiddagen är fri för egna aktiviteter, vi rekommenderar varmt ett besök i Lappstaden. På eftermiddagen kliver du på Inlandsbanan norrut och strax innan Jokkmokk passerar du Polcirkeln, där tåget gör ett stopp. Därefter åker du sedan genom världsarvet Laponia innan du når Inlandsbanans och dagens slutstation, Gällivare.

  Arvidsjaur-Gällivare
 • Dag 6: Heldag i Gällivare

  Gällivare, Inlandsbanans nordligaste destination, erbjuder en uppsjö av intressanta sevärdheter och spännande aktiviteter.
  Promenera längs Kulturstigen intill Vassaraälv, upptäck den pågående samhällsomvandlingen eller hyr kajak och njut av utsikten över fjället Dundret. Besök gärna turistcentret, som ligger precis intill tågstationen, där möts ni av trevlig personal som ger er massor av tips upplevelser och sevärdheter i Gällivare.

  Heldag i Gällivare
 • Dag 7: Gällivare-Vilhelmina

  Idag reser vi söderut längs med Inlandsbanan till Vilhelmina. Orten som tidigare hette Volgsjö då den ligger vackert belägen vid sjön. Som sedermera ändrade namn till Vilhelmina efter drottningen 1804 Fredrika, Dorotea, Vilhelmina gift med kung Gustav IV Adolf.

  Gällivare-Vilhelmina
 • Dag 8: Vilhelmina-Östersund

  I Vilhelmina hinner du med både besök på hembygdsmuseet och i Kyrkstaden innan tåget avgår på eftermiddagen och tar dig vidare söderut mot Östersund. Färden går bland annat genom Strömsunds kommun. Här inspirerade naturlandskapet Beppe Wolgers till bland annat filmen om Dunderklumpen!

  Vilhelmina-Östersund
 • Dag 9: Östersund - Mora (Kristinehamn)

  Efter en tidig frukost avslutas resan med sista etappen söderut på Inlandsbanan till Mora eller Kristinehamn. Under denna etapp kommer du riktigt nära naturen med björntäta skogar. Om du reser till Kristinehamn rekommenderar vi varmt ett besök till Picassostatyn på bilden.

  Östersund - Mora (Kristinehamn)

Datum och priser

StartdatumAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
17/7Upptäck Inlandsbanan från KristinehamnLediga platser17 595:-Boka
22/7Upptäck Inlandsbanan från MoraLediga platser16 595:-Boka
24/7Upptäck Inlandsbanan från KristinehamnLediga platser17 595:-Boka
5/8Upptäck Inlandsbanan från MoraLediga platser16 595:-Boka
11/8Upptäck Inlandsbanan från MoraFå platser16 595:-Boka
13/8Upptäck Inlandsbanan från MoraFå platser16 595:-Boka

Karta

Hotell

Park Hotell, Kristinehamn
Börjar du din resa i Kristinehamn bor du första natten på Park Hotell. - Välkommen till ett gemytligt boende i lugn och avstressad miljö. Enkelt hotell i parkmiljö tre minuters gångväg från Kristineh...
Dubbelsäng med fåtöljer och bord i ett rum på Mora Hotell
Mora Hotell & Spa
Fyrstjärnigt anrikt stadshotell mitt i Mora med utsikt mot Siljan. Bar, spa med gym bastu, pool och bubbelpool. I restaurangen serveras en meny med inriktning på vilt med lokal anknytning. Sommartid s...
Hotell Östersund
När du bor på Hotell Östersund möts du av personlig omtanke, sköna sängar, utsökta måltider och elegant, stilren design vart man än ser. Det är helt enkelt en perfekt plats för avkoppling. Här finner...
Hotell Wilhelmina, Vilhelmina
Nyrenoverade dubbelrum, nybyggd relax, biljardrum m m. Förstklassig mat o dryck i resturang, a´la carte, lunchbuffé, bar o pub. Avstånd till Inlandsbanan: 500 meter Adress: Volgsjövägen 16, 912 34 Vil...
Lounge med brasa och soffor hotell Laponia i Arvidsjaur
Hotell Laponia, Arvidsjaur
Restaurang: Frukostmatsal och Laponiakåtan. Beskrivning: Ett av Lapplands största hotell med rustik och norrländsk inredning. 15 min fr. jvstn. Bastu, gym, SPA. Familjerum för upp till 4 p. Stort utbu...
Grand Hotel Lapland, Gällivare
Centralt, förstklassigt aktivitetshotell! Vi erbjuder spa med relaxavdelning, pool och jacuzzi på taket med en fantastisk utsikt, Gym, Bowling. Mitt emot hotellet ligger turistbyrån och tågstation, pe...