Skip to main content

Muséer | Mitt i Äventyret

Ta tåget till några av Sveriges bästa muséer

Inlandsbanan passerar förbi orter med några av landets bästa muséer så ta chansen att besöka dem och få en fördjupad förståelse för landskapet som Inlandsbanan går igenom och människorna som bor i dessa delar av landet. 

 

 

Jamtli Historieland

Jamtli Historieland

Prisbelönt museum i Östersund

I varje vrå väntar något oväntat – en detalj att häpna över, en uppgift att lösa. Innan du vet ordet av, har du lärt dig massor om historien på ett lekfullt sätt!
Jamtli består av ett innemuseum med utställningar, och ett friluftsmuseum med historiska hus och gårdar. 

Nationalmuseum Jamtli 

Tanken på en permanent filial till Nationalmuseum i Stockholm uppkom omkring 2010 och det första spadtaget för en byggnad togs 1 december 2016. Konstmuseibyggnaden är uppförd i direkt anslutning till Jamtlis museum. I Östersund skapas en spegelbild av de högkvalitativa konstutställningarna som också visas i Stockholm.

Zorn

Zorn

Omtyckt konstmuseum i Mora

Zornmuseet

Zornmuseet i Mora hör till Sveriges mest omtyckta konstmuseer. Museet är tillägnat Anders Zorn (1860-1920) och kan stoltsera med världens största samling verk av konstnären. Ett urval av Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar finns alltid utställda, ofta tillsammans med konst och konsthantverk ur konstnärens egna samlingar.

Zorngården

Zorngården var en gång makarna Anders och Emma Zorns hem i Mora. Idag är värdparet borta men huset välkomnar ständigt nya besökare. 

Husets historia går tillbaka 1886, då den 26-årige Anders Zorn förvärvade ett stycke mark bredvid Mora kyrka. Dit flyttade han en liten timmerstuga som hade stått på hans morfars gård i byn Yvraden i Mora. Under de närmaste decennierna kom stugan att byggas till och om i olika etapper, särskilt sedan paret Zorn 1896 flyttat hem från Paris och permanent slagit sig ned i Mora. För ritningarna svarade konstnären själv. Omkring 1910 stod Zorngården klar så som vi känner den idag. Med inspiration från lokal byggnadstradition och engelsk Arts & Crafts skapade paret Zorn ett hem för sig själva och en plats för ett rikt umgängesliv. Det var på den tiden när gästerna hette prins Eugen, Carl och Karin Larsson, Albert Engström och Erik Axel Karlfeldt. I de okonventionellt inredda rummen blandades konst och konsthantverk från olika håll med kurbits och dalatradition – vävda tapeter, antika marmorskulpturer, målningar av äldre mästare och möbler som Zorn själv designat. Särskilt spektakulärt är Stora rummet på andra våningen, som mäter nio meter i takhöjd. I trädgården utanför står några av Zorns egna skulpturer bland rosenhäckar, bondpioner, köksväxter och fruktträd.

När Emma Zorns gick bort 1942 tillföll Zorngården Svenska staten, som en del av makarna Zorns donation. Gården öppnades samma år för allmänheten.

Observera att Zorngården kan endast besökas via guidade visningar.

 

Ájtte

Ájtte

Svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk

Ájtte är huvudmuseum för den samiska kulturen, specialmuseum för fjällkedjans natur och kultur och ett informationscentrum för fjällturisten.

Jokkmokk, inkörsporten till den lappländska fjällvärlden, ligger i skogslandet, där samerna levt sedan urminnes tider. Här har gruvbrytning pågått sedan 1600-talet och vattenkraften dramatiskt byggts ut under hela förra seklet. Här har skogsbruket exploaterat de sista större orörda skogarna. Men här finns också Laponia, Lapplands världsarv.

Ájtte berättar om människan i sin miljö om natur och kultur i ett ekologiskt helhetsperspektiv.
Museet har tre uppgifter att arbeta med:
– fjällregionens natur och kultur
– den samiska kulturen
– fjällinformation för turister

Fjällträdgården

Den unika Fjällbotaniska trädgården är en del av Ájtte och ligger centralt i Jokkmokk vid den östra änden av sjön Talvatis.  Fjällträdgården är Jokkmokks egna arktiska trädgård som ligger som en prunkande oas längs den brusande Kvarnbäcken. Kung Karls spira, fjällsippa och isranunkel är bara några av de många fjällväxter som frodas här. Under sommaren är Fjällträdgården öppen dagligen.