Strömsund är Jämtlands näst största samhälle och ligger tio mil norr om Östersund. Beppe Wolgers gjorde trakten känd för hela landet genom filmen Dunderklumpen. På resan med Inlandsbanan passerar du centrala Hoting med marknad, travvecka, slöjdmässa och bilträff. Besök gärna våra andra orter som till exempel Hammerdal, Gäddede, Backe och Rossön.
Läs mer om vad som finns att uppleva och göra på Strömsunds kommuns hemsida.
Från Ulriksfors till Strömsund
När du reser med Inlandsbanan har du möjligheten att stiga av vid Ulriksfors, endast 4 km från Strömsund. Ett sidospår från din resa hittar du här, med ett besök till Hällmålningarna som finns bara 8 km från stationen. Dit tar du dig med bil eller en promenad/cykel. För mer information om Hällmålningarna, besök www.stromsund.se/4356.html .
För att ta dig in till centrala Strömsund från stationen finns en bekväm asfalterad gång- och cykelväg som tar dig direkt till centrum. Alternativt kan du förboka en taxi som väntar på dig när du kliver av tåget. Norra Jämtlands taxi erbjuder denna tjänst och kan nås på telefonnummer 0670-100 63.
Detta ger dig möjlighet att anpassa din resa och utforska både kulturella sevärdheter och natursköna områden under ditt stopp i Strömsund.
Strömsunds hembygdsgård
Strömsunds hembygdsgård är ett friluftsmuseum, centralt och vackert beläget vid Vattudalens strand i Strömsund. Här visas traktens historia genom ett trettiotal olika byggnader med utställningar och miljöer från förr. Den sex meter höga statyn ”Jätten Jorm” från filmen ”Dunderklumpen” hälsar alla besökare välkomna. Blir du hungrig finns Kafé Tomten. Under hela sommaren pågår en slöjdmässa med försäljning av förstklassiga slöjdalster. De asfalterade gångvägarna gör att det är enkelt att ta sig fram i området.
Här finns även en Infopoint som hjälper dig att hitta övriga smultronställen i vår kommun.
Vildmarksvägen – en resa genom ett samiskt kulturlandskap
Vildmarksvägen är Sveriges högsta asfalterade väg och går över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland. Hela vägen runt är ett oförglömligt äventyr på 500 kilometer och går genom de tre kommunerna Strömsund, Vilhelmina och Dorotea. Vildmarksvägens sträckning över Stekenjokk är en av få ställen i Sverige där vägen går rakt igenom kalfjället och ger dig möjlighet att fjällvandra på hjul i ett samiskt kulturlandskap.
Delen över Stekenjokk är öppen 6 juni till 15 oktober. Under vintern är det mycket snö i området och en liten del av Vildmarksvägen är stängd. Men resten av Sveriges vackraste väg kan du uppleva hela året!
Ett av Europas finaste bilmuséer hittar du i Hoting
Upplev ett trevligt och imponerande bil- och mc-museum. Nästan hundra bilar, ett fyrtiotal motorcyklar, modellbilar och annat motorrelaterat material gör att muséet kan räknas som ett av Europas finaste och största.
Här finns rariteter som Mercedes Benz 300 LS, den så kallade måsvingen, som trots att det är över 50 år sedan modellen presenterades, fortfarande verkar modern i sin tidlösa design.
Kung Gustav VI Adolfs och drottning Louises Daimler Princess med kaross från Vanden Plas har också funnit sin plats på muséet, liksom en pampig Renault från 1909. Den har troligen varit taxi i Paris och fraktat soldater till fronten vid striderna utanför Paris under första världskriget.
Men det är inte bara lyx- och kungafordon du hittar här, utan även ett stort utbud av bilar som var vanliga på våra vägar under 50-, 60- och 70-talen, men som idag i princip försvunnit.
Naturligtvis finns bland motorcyklarna både Indian och Harley Davidson men också sällsyntheter som Neracar och den svenska Hägg.
Kontaktinformation/bokning
Hotings camping, 0671-102 48
hotingscamping@telia.com
www.ivarsbilmuseum.se
Forntidsmuseum
Hoting Forntid är ett litet forntidsmuseum som ligger inne på campingplatsen. Du kan få information om museet i campingens reception.
I en av stugorna på campingplatsen visas scener och föremål från den fornminnesrika Hotingbygden.
I utställningen kan man bland mycket annat se en kopia av den unika Hotingskidan och lära sig hur den användes av stenålderns jägarfolk i dessa trakter. Modeller och uppbyggda scener visar hur människorna bodde i hyddor för många tusen år sedan. I trakten finns flera bevarade grunder efter stenåldershyddor.
Från vikingatiden är de riksbekanta gravhögarna på Långön strax utanför Hoting.
I utställningen visas vad gravarna innehöll och hur de begravda människorna var klädda för cirka tusen år sedan.
Det natursköna och fornminnesrika området Knortmon ligger på promenadavstånd från campingplatsen. Där finns en kopia av ett vikingatidshus i en glänta mellan träden. En skyltad gångstig passerar förbi fångstgropar, i vilka människor fångat älgar under forntiden.
Kontaktinformation/bokning
Hotings camping, 0671-102 48
hotingscamping@telia.com
www.hotingscamping.se