Skip to main content

Strömsund

Strömsund är Jämtlands näst största samhälle, tio mil norr om Östersund. Här strömmar vattendragen från fjällen ner genom mjuka dalgångar med trolsk urskog och blomstrande jordbruksbygder. Beppe Wolgers gjorde trakten känd för hela landet genom filmen Dunderklumpen. På resan med Inlandsbanan passerar du centrala Hoting med marknad, travvecka, slöjdmässa och bilträff. Besök gärna våra andra orter till exempel Hammerdal, Gäddede, Backe och Rossön.

Läs mer om vad som finns att uppleva och göra på Strömsunds kommuns hemsida.

Historisk hembygd

Hembygdsgården i Strömsund är vackert belägen vid Ströms Vattudal. Här finns ett tjugotal byggnader och intressanta samlingar av föremål. Den sex meter höga statyn ”Jätten Jorm” från filmen ”Dunderklumpen” hälsar alla besökare välkomna och Ströms Hembygdsgård visar en utställning om Beppe Wolgers. Under sommaren är alla byggnaderna öppna och kan besökas. Blir du hungrig finns Café Tomten som förutom kaffe även serverar lättare lunchmat. Under hela sommaren pågår en slöjdmässa med försäljning av förstklassiga slöjdalster. Infopoint hjälper dig att hitta övriga smultronställen i vår kommun. De asfalterade gångvägarna gör att det är enkelt att ta sig fram i området. 

Vildmarksvägen – ett samiskt kulturlandskap

En väg genom vildmarken från Strömsund i Jämtland över fjället till Vilhelmina i Lappland. Kalfjället breder ut sig med vidsträckta fjällhedar och lättillgängliga toppar. Luften är klar, tystnaden öronbedövande och vattnet läskande och givetvis drickbart. Många spännande naturupplevelser kantar Vildmarksvägen. Det 43 meter höga Hällingsåfallet, med norra Europas längsta vattenfyllda kanjon, är väl värt ett besök liksom Bjurälven och Korallgrottan. I dag är 6 km av grottan karterad vilket gör den till Sveriges längsta. För att enkelt ta sig till fjällen, hyr en bil hos OK/Q8 eller Folkes Bil i Strömsund.

ETT AV EUROPAS FINASTE BILMUSEER i Hoting

Ivars Bilmuseum i Hoting är ett ytterst trevligt och imponerande bil- och mc-museum. Nästan 100 bilar, ett 40-tal motorcyklar, modellbilar och annat motorrelaterat material gör att museet kan räknas som ett av Europas finaste och största. Här finns rariteter som Mercedes Benz 300 SL med den så kallade måsvingen samt kung Gustav VI Adolfs Daimler Princess med kaross från Vanden Plas. Förutom dessa lyxbilar finns ett stort utbud av bilar från 50-, 60- och 70-talen. Bland motorcyklarna hittar man både Harley Davidson och Indian, men också de unika modellerna Neracar och svenska Hägg. Avstigning vid Hotings camping.

forntidsmuseum

Hotings camping har ett litet forntidsmuseum inne på campingområdet som visar scener och föremål från fornminnesrika Hotingbygden.