Skip to main content

Jokkmokks marknad 2025

Upplev en gnistrande och isande vinterfestival i det arktiska klimatet 

- Välkommen till Inlandsbanan och Jokkmokks Vintermarknad 2025


Luta dig tillbaka och njut av en tågresa genom norra Sveriges arktiska snölandskap. Du passerar täta, djupa skogar på vägen upp till Jokkmokk och resans höjdpunkt Jokkmokks marknad. Har du tur kan du se norrsken under resans gång inte bara en utan flera gånger. Marknaden som har varit en obruten tradition sedan 400 år tillbaka(!) bjuder in att förkovra dig i den samiska kulturen, historian och hantverket på nära håll, i autentisk miljö. 

Resan startar i vinterstaden Östersund där Storsjöbygden står till ditt förfogande att upptäcka på egen hand. Här får du också testa på den jämtländska mattraditionen och ladda batterierna på ett av stadens SPA-hotell innan färden fortsätter norrut mot Kåbdalis dagen därpå. Kåbdalis är platsen där Inlandsbanan invigdes år 1937, här väntar ett mysigt boende i fjällstugor. 

Under två heldagar får du uppleva den berömda marknaden på plats i Jokkmokk. Du får ta del av dess rika historia, samisk kultur, hantverk och kulinariska smakupplevelser i gnistrande vintervit miljö. Helt enkelt en plats för spännande möten där du får gott om tid att skapa dina helt egna minnen och utforska det som tilltalar dig allra mest.


Med på din resa finns vår reseledare

Vår reseledare är kunnig och berättar om de platser, sevärdheter och naturen ni passerar och stannar vid under er tågresa. Reseledaren finns där för er under hela resan. 

Dagsprogram

 • Med reservation för ändringar.

 • Dag 1: Ankomstdag Östersund

  Välkommen till vinterstaden Östersund! Bland snötäckta landskap och gnistrande vinterhimlar startar din upptäcktsfärd. Innan vi tar tåget norrut får du tid att uppleva en del av Jämtland och Storsjöbygden på egen hand. Vid middagstid besöker vi Norra station, i mysig restaurangmiljö serveras en jämtländsk buffé. Efter middagen checkar vi in på Hotell Östersund och gör oss hemmastadda för nattens vila.

  Ankomstdag Östersund
 • Dag 2: Östersund-Kåbdalis

  Vi startar dagen med hotellfrukost. Sedan promenerar vi till Östersunds Centralstation för att stiga på tåget norrut.

  Efter några timmar stannar vi i Vilhelmina och äter på prisade Bergmans Fisk & Vilt innan vi fortsätter vår resa norrut. Vi njuter av utsikten och kanske får vi se vilda djur som älg eller räv. Vi tar en bensträckare med fika vid Inlandsbanemuseet i Sorsele.

  Vid middagstid serverar Lapplandsmat en tvårättersmiddag på tåget. Vi fortsätter vår resa norrut till Kåbdalis, där vi checkar in i mysiga stuglägenheter. Efter en smidig transfer till våra boenden kan vi koppla av, ta en bastu och förbereda oss för morgondagens vinteräventyr i Jokkmokk.

  Östersund-Kåbdalis
 • Dag 3: Heldag Jokkmokks Marknad

  Vi vaknar upp och avnjuter frukost på Blåfjells stuganläggning. Efter att ha fyllt på med energi beger vi oss mot Jokkmokks Vintermarknad. Här väntar en heldag att uppleva lokala traditioner, unika hantverk och kulturella upplevelser i ett magiskt vinterlandskap.

  Efter en förmiddag full av upplevelser erbjuds drop-in-lunch på Giessa Restaurangkåta, där vi kan njuta av traditionella samiska rätter i en mysig miljö. Mätta och belåtna utforskar vi området fritt. Entré till Ájtte- Svenskt fjäll- och samemuseum ingår. På Ájtte lär vi oss om samisk kultur och historia. Dagen bjuder på upptäckter och kulturella inblickar i hjärtat av Jokkmokk.

  Vid 18-tiden avgår tåget tillbaka till Kåbdalis. Efter en dag rik av intryck ser vi fram emot kvällen. På stugbyn väntar en härlig grillbuffé. Med mat och trevligt sällskap avrundar vi dagen i gemytlig atmosfär.

  Heldag Jokkmokks Marknad
 • Dag 4: Heldag Jokkmokks Marknad (alt. tillval dagstur till Ishotellet)

  Efter frukost beger vi oss återigen till Jokkmokk för en andra dag på marknaden. Nu har vi chansen att fördjupa oss ytterligare i lokala traditioner. Tips från oss är att besöka renkapplöpningen, uppleva samisk slöjd, besöka Jokkmokks Tenn och smaka lokal mat som speglar regionens kulinariska arv. Dagen fylls av nya insikter och minnesvärda upplevelser.

  Idag finns det möjlighet att boka på en dagsutflykt till Ishotellet mot tillägg. Vi reser dit med buss och stannar för lunch i Lappeasuando innan vi besöker Ishotellets utställningar och Jokkmokks kyrka, vilken är Lapplands äldsta kyrka. Dagen erbjuder kontraster och unika upplevelser.

  Tidig kväll lämnar vi folkmyllret och livligheten och åker tillbaka till Kåbdalis. Väl i Kåbdalis njuter vi av en tvårättersmiddag med lokala smaker, för de som vill, går det idag att köpa till ost- och vinprovning.

  Heldag Jokkmokks Marknad (alt. tillval dagstur till Ishotellet)
 • Dag 5: Kåbdalis-Östersund

  Dags för hemresa. Efter frukost packar vi ihop och beger oss till rälsbussen Y1 som ska ta oss tillbaka till Östersund. Under resan stannar vi för lunch på River Hotel i Sorsele och middag som tillagas över öppen eld på Doro Camp i Dorotea. På kvällen ankommer vi till Östersund Västra och checkar in på Clarion Hotel för vår sista natt tillsammans.

  Kåbdalis-Östersund

Datum och priser

StartdatumAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
5/2Jokkmokks Marknad 2025Lediga platser17 500:-Boka

Karta

Hotell

Hotell Östersund
När du bor på Hotell Östersund möts du av personlig omtanke, sköna sängar, utsökta måltider och elegant, stilren design vart man än ser. Det är helt enkelt en perfekt plats för avkoppling. Här finner...
Blåfjell Stugby
Mysig stugby vid bergets fot. Blåfjell stugby i Kåbdalis består av 17 st identiska stugor i tvåplan med en lägenhet i varje plan. Stugorna är placerade på själva Kåbdalisberget nära Inlandsbanan...
Clarion Hotel Grand Östersund
Mitt i stadens puls hittar du Clarion Hotel Grand Östersund- ett hotell med gångavstånd till allt Östersund har att erbjuda. - Hotellet har 197 hotellrum, relax med pool och bastu, bar och restaurang...