Skip to main content

Sorsele

Mitt i Lappland ligger Sorsele vid Vindelälven, – Om du kliver av här, kan du tillbringa några nätter i ett fridfullt litet samhälle med bykänsla, med den orörda Vindelälven rinnande längs promenadstråken. Till Ammarnäs tar du dig med fjällbussen, linje 341, som stannar till vid tågstationen i Sorsele. Och har du med dig din cykel är Vindelvägen, väg 363 som startar i Ammarnäs, en nio mil lång upplevelse längs skog, fjäll, älv, forsar och vattenfall.

Till fjälls med inlandsbanekortet

En anledning att besöka Ammarnäs är att det kan vara ett av de enklaste sätten för dig som Inlandsbaneresenär att åka rakt in i den svenska fjällvärlden. En annan av dem är matkulturen, det prisbelönta samiska mathantverket, som här lever i högsta välmående. En tredje anledning är att Ammarnäs är den självklara startpunkten för äventyr i Sveriges största naturreservat Vindelfjällen (Kungsleden). Här har några av Sveriges finaste vandringsleder gjorts i ordning, och du hittar leder som passar oavsett om du vill göra enkla dagsturer och bo bekvämt och njuta en fin trerättersmiddag, eller ge dig ut på långa vandringar. På STFs hemsida kan du läsa mer om lederna i Ammarnäs. En fjärde anledning att besöka Ammarnäs är människorna, som är genuint trevliga, och bland dem hittar man dessutom världskända slöjdare, historieberättare och storfiskare. Sen råkar stora delar av byn dessutom vara historiska riksintressen och självklara utflyktsmål: som den slående träkyrkan, Lappstan och potatisbacken.

Till Ammarnäs tar du dig med fjällbussen, linje 341, som stannar till vid tågstationen i Sorsele. Och har du med dig din cykel är Vindelvägen, väg 363 som startar i Ammarnäs, en nio mil lång upplevelse längs skog, fjäll, älv, forsar och vattenfall.

På gångavstånd

Om du vill kan du börja med ett besök på Inlandsbanemuséet, som huserar i det gamla godsmagasinet i Stationshuset. Eller koppla av med en kopp kaffe med dopp och prata fiskedrömmar eller smida planer tillsammans med Visitor Center, som också håller till här och ger turistinformation under sommaren. Men senare, när du kliver ut därifrån, våga ta din packning och gå neråt tills du når Sorseleholmen. Det är på ön mitt i Vindelälven Sorsele är som bäst. Förtöjd vid sin brygga mitt i centrum ligger Älvkungen, den unika turbåten på Vindelälven – med den kan du upptäcka undangömda och svåråtkomliga ställen längs älven.  Här finns också den idylliska Hembygdsgården som har café under sommaren.

Visitorcenter - Inlandbanemuseum

Äventyr eller Kulturupplevelser? Du bestämmer! Från Sorsele går det olika guidade turer går med olika upplevelser, prata med Visitor Center över en kopp kaffe café eller en glass så får ni personlig service. Besök vårt kalendarium för mer information om sommarens händelser Läs mer. 

Sommarens händelser

Festivaler eller utmaningar? Du bestämmer! Från Ammarnäs går startskottet till Vindelälvsloppet och Ammarnäs Ultra Trail, en trailrunningtävling i Vindelfjällen. I Ammarnäs arrangeras också filmfestival och en samisk kulturvecka. Annars kan man delta i fiskefestival, med utgångspunkt från stationshuset i Sorsele, eller hemvändarfestivalen Holmen gungar. Besök vårt kalendarium för mer information om sommarens händelser, läs mer här

Vi rekommenderar...

OM DU STANNAR ETT DYGN:

  • Sandsjön. Stanna vid den lilla stationen i Sandsjönäs, bli omhändertagen och koppla av en natt i de fina stugorna på Sandsjögården invid Sandsjöns stränder. Njut av utsikten i den vedeldade bastun, bada i sjön, ta en båttur, promenera runt i den pittoreska byn och avsluta dagen med en fin trerättersmiddag med lokala råvaror. Fredagskvällar har Sandsjögården grillkvällen chill and grill.
  • Älvkungen. Turbåten Älvkungen, byggd efter en historisk förlaga, avgår från brygga (Brandstation)på kort gångavstånd från Inlandsbanan och boende. Med Älvkungen kan du få en kulturhistorisk guidning samt olika berättelse om människor och byggnader efter älven. Prova att ta med cykeln eller hyr en cykel till båtturen och cykla tillbaka- Paket:Skepp & Hoj. Det är också möjligt att ta en tur under midnattsljuset. 
  • Sorsele. Bo och ät i Sorsele, alltifrån Hotell, Camping och Pensionat eller varför inte prova sova på vandrarhemmet i Sorsele. Sorsele har olika matställen för den lunchsugne eller ta en ”Swedish fika” på Sorsele hembygdsområdet, bageri Princess, Visitor Center. Vill ni hyra cyklar kan man göra det på Pensionat Holmen eller på Visitor Center, prova våra cykelleder eller vandringsleder. 

OM DU STANNAR TRE DYGN:

  • Ammarnäs. Fler dagar ger större möjligheter till aktiviteter. Det är enkelt att sätta ihop en egen fjällsemester med halv- och heldagars ridturer, kulturupplevelser, vandring eller trailrunning i Vindelfjällen på egen hand eller med guide. Vackra Tjulträsket (en av Europas vackraste sjöar)rekommenderas med att åka båttaxi på Tjulträsket eller passa på att lära sig flugfiske av duktiga guider. Här hittar du aktiviteter för alla plånböcker. Besök naturrum och deras fantastiska utställning.
  • Gargnäs. En kort promenad till busstationen i Sorsele tar dig vidare till andra delar av kommunen. I Gargnäs   hittar du familjevänliga aktiviteter, uthyrning av fiskespön, båt och kanoter, minigolf och fina kulturvandringsleder och flera fina boenden.
  • Sorsele . Om man inte vill stanna i tätorten, eller har gjort det som nämns ovan, kan man hyra bil och köra runt på egen hand – alternativt att anlita en guide – för att upptäcka vandringslederna och aktiviteterna i närområdet. Inom en tvåmilsradie finns ridning, sanddynerna på Skibbikken, ravinen och urskogen i Gimegoults, lågfjället Nalovardo och Abmoberget att upptäcka.

Kontakta VistorCenter  för mer information om hur du kan komponera din fjäll- eller skogslandssemester i Sorsele 0952-140 90!

Karta