Skip to main content

Kristinehamn

Fru Nordenfelt stadsvandring

Vi är stolta över att presentera pärlan Kristinehamn. Promenera på den charmiga Trädgårdsgatan med anor från 1600-talet eller njut av Vänerns vatten som har Europas största insjöskärgård med tusentals öar, kobbar och skär. Här lockar äventyr för både stora och små året runt. Kliv ombord på en turbåt från centrum och res ut i Kristinehamns skärgård: öluffa, ta en tur med det historiska fartyget Christine af Bro eller åk båt till Karlstad.

Är du den mer aktive besökaren med kultur- och naturintresse kan du vandra den historiska Järnleden med anor från Gustav Vasas tid. Tre populära familjeaktiviteter är att åka pirattur för att hitta kapten Enögas skatt, slå rekordtid i Sannabadets vattenrutschkana eller känna farten i en dubbelgokart på Värmlands Gokartcenter.

Utbudet av konst och kultur är stort. Besök gärna Picassoskulpturen vid Vänerns vackra strand, känn doften av de 400 pelargonerna i Niklasdams Pelargonmuseum eller mys i gammal lanthandelsmiljö på Ölme diversehandel. Sedan får du inte missa att besöka den spännande utställningen på Kristinehamns konstmuseum eller gå på en guidad stadsvandring.

Välkommen att upptäcka en plats som knyter ihop historia och nutid, där berömdheter som drottning Kristina, Gustaf Fröding och Picasso satt sina avtryck.

Under några vårveckor fördubblade staden sitt invånarantal och nöjeslivet blomstrade. 

Glittrande Vänerhav

Välkommen till livet vid det glittrande Vänerhavet. Vid horisonten ligger 1 294 öar och skär och väntar på att bli utforskade, din ryggsäck är packad, flytvästen är på och det är dags att ge sig av. Doppa fötterna, gå på upptäcktsfärd, bada, grilla, fiska och tälta. Ta chansen att öluffa genom Värnens skärgård.

Kristinehamns konstmuseum

Här kan du se ett mångsidigt utbud med nationell och internationell konst. Utställningarna visar konst av såväl traditionell karaktär som nyare tekniker. Du kan njuta av god mat och härliga bakverk vid Vänerns strand på Panncentralen. Du kan hyra cykel och cykla längs Vänerviken för att komma hit eller ta dig hit med bussen. Här hittar du det som är på gång på Kristinehams konstmuseum.

Sockerslottet

Gunilla Wall som äger och driver Sockerslottet är prisbelönad tårtkonstnär. Du hittar en unik butik och café fyllda med egentillverkad choklad och andra söta delikatesser. Välkommen till Sockerslottet! 

Krukmakeri hemjord

Mysigt krukmakeri och butik i gammal miljö. Hos Krukmakarmästaren kan du även ta en fika, njuta av ekologisk hantverksmässig glass eller andra bakverk. Här hittar du Krukmakeriet Hemjord.

Ölme diversehandel & kafé

Tänk dig en tid när klockan inte var en världslig sak, då det varken fanns några rullband eller elektriska kassaapparater. Tänk dig en tid när mjölet inte paketerats till butiken eller sockret delades i finbitar och kaffebönorna maldes för hand. Den tiden, mitten av 1800-talet och hundra år framåt, finns ännu kvar på Ölme diversehandel och kafé. Här finns allt från leksaker till cigarettpaket med innehåll, livsmedel som mjöl, kakao, kryddor och kaffe - alla med innehåll och i originalförpackning. Naturligtvis kan du även handla i butiken. Kaféet är inrett med möbler i nyrokoko och gustaviansk stil. Här serveras alltid nybyggt kaffe och te, smörgåsar, fikabröd, lunch, ala carte och fullständiga rättigheter. Ta dej tillbaka i tiden och upptäck historian på Ölme diversehandel & kafe.

Historisk stadsvandring i Järnets stad

Under 1700- och 1800-talen var Kristinehamn lika viktiga för världsekonomin som Wall Street i New York är idag. Då sattes nämligen världsmarknadspriset på järn i just Kristinehamn.

Följ med fru Nordenfeldt på en stadsvandring genom de centrala delarna av Kristinehamn där det fortfarande finns många spår från den tid då järnet var en huvudsyssla. Bra och bekväma skor rekommenderas.

Picassoskulpturen

Vid Vänerns vackra strand står den 15 meter höga Picassoskulpturen. Området med båtliv, serveringar och strandpromenad är Kristinehamns mest välbesökta. Skulpturen står 7 km från centrum och det är vackert att promenera, cykla eller åka båt till skulpturen. Naturligtvis kan du även åka bil eller buss hit.

Gamla Stan

Följ de nio skyltarna och lär dig mer om Kristinehamns historia. Stadsvandringen är alltid öppen och tar ca en timme. Pappersguider finns att hämta på Kristinehamns turistbyrå, Kristinehamns Historiska och biblioteket.

Läs mer om att turista i Kristinehamn på visitkristinehamn.se

 

Karta