Skip to main content

Dorotea

Dorotea brukar ofta kallas för ”Lapplands sydport”

Med en areal på  2 949 kvadratkilometer ryms mycket att se och göra. Här finns aktiviteter för dig som är intresserad av djur och natur, konst, historia eller kultur.Ett tips är att hyra en bil och ta dig tid att upptäcka Dorotea och byarna runt omkring. Här finns något för både stora och små. Ta med barnen på badutflykt till några av badplatserna i kommunen och njut av den omgivande naturen.

Läs mer om vad som finns att uppleva och göra på destinationsbolaget
South Laplands hemsida och på Dorotea kommuns hemsida

Äventyr i naturen

För dig som är mer äventyrlig finns fina möjligheter att pröva på friluftsliv i Doroteas storslagna natur. Ta med vänner och familj på fjällvandring, kanotpaddling, ridning, paintball eller följ med på viltsafari. Att blicka upp mot den majestätiska Borgahällan i Borgafjäll med sitt 800 meter höga stup är en upplevelse för livet. Här är även fisket en upplevelse utöver det vanliga med 16 fiskevårdsområden och rikligt med olika fiskarter i allt från lugna tjärnar, strömmande forsar och åar och sjöar i olika storlekar. Hit lockas såväl hardcore-fiskaren som den som bara vill meta en stund i lugn och ro.

Hembygdsgården Kullerbacken

När du vandrar mellan de olika byggnaderna vid hembygdsgården får du en känsla för svunna dagar i Doroteas historia från olika epoker. Inne i husen finns intressanta utställningar där du får en inblick i hur man levde förr i världen och här känner du doften från nybakat tunnbröd och kan se hur arbetet i bagarstugan gick till. Många Doroteabor har som tradition att fira gemensam midsommarafton på Kullerbacken.

SVERIGES ENDA HUSVAGNSMUSEUM

Vill du se något annorlunda, ska du absolut göra ett besök på Husvagnsmuseet i centrala Dorotea invid Europaväg 45, mittemot fabriken där SoliferPolar tillverkar sina husvagnar. Här får du följa husvagnarnas evolution genom årtionden. Polar grundades år 1964 och hade således 50-årsjubileum år 2014.

UNIKA KONSTVERK

I Dorotea hittar du 4 av de 13 konstverk som ingår i ”Konstvägen Sju Älvar”, som sträcker sig från kusten i öster till fjällvärlden i väster. Alla konstverk är placerade utomhus och skapar en unik stämning med en blandning av konst och natur. I kommunen finns också flera små trevliga hantverks- och gårdsbutiker som man inte får missa.

Karta