Skip to main content

Norr till söder

Status:
Snart öppnar vi bokningen! Men du kan redan nu anmäla ditt intresse till boka@inlandsbanan.se

Inlandsbanan tar dig med på ett äventyr där du får upptäcka den svenska naturens skiftningar från Gällivare i Norr till Mora i söder.

Upplev det svenska inlandet på ett sätt du inte gjort förut – med tåg från norr till söder. Inlandsbanan tar dig till unik kulturmiljö med nedslag på våra guldkornsplatser längs vägen. Under resan med fem övernattningar får du uppleva Gällivare, Jokkmokk, Vilhelmina, Östersund och Mora. Under resan stannar vi förstås till vid Polcirkeln. I paketet ingår också ett besök på Ájtte i Jokkmokk, samt entré till Jamtli i Östersund.

Vi reser genom djurrika landskap där även våra fyra rovdjur lever: björn, varg, lodjur och järv. Det är skygga djur, men ser inte du dem så kan du vara säker på att de i alla fall noterar tåget. Du kommer troligtvis att få se renar och har du tur kanske också skogens konung älgen. Björn, rovfåglar och ugglor skymtas också ibland.


Med på din resa finns tågvärdarna

De hjälper dig tillrätta, tar upp dina mat- och fikabeställningar och löser i möjligaste mån mer praktiska önskemål. Tågvärdarna är kunniga och berättar också om platser, sevärdheter och naturen när ni färdas längs banan och landskapet. De följer inte med till boende eller aktiviteter, men finns däremot alltid tillgängliga ombord på Inlandsbanans tåg.

I paketet ingår

 • Resa på Inlandsbanan inklusive platsreservationer
 • 5 nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum med WC/dusch inklusive frukost
 • Entré till Ájtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk
 • Entré till Jamtli historieland och museum i Östersund

  Tillval

+  Avbeställningsskydd / 300 kr per person (giltigt mot läkarintyg)
+  Extranatt på hotell före och efter paketresan - kontakta oss i så fall innan du genomför din bokning. 
+  Anslutningsresor med tåg (kan även bokas direkt på SJ.se)

 

Dagsprogram

 • Med reservation för ändringar.

 • Dag 1: Ankomstdag Gällivare

  Välkommen till Gällivare och starten på din paketresa med Inlandsbanan. Beroende på när du kommer till Gällivare kanske du hinner uppleva den rika kulturen och vackra naturen. Vi rekommenderar en vandring på lågfjället Dundret där du kan njuta av vidunderlig utsikt och även uppleva midnattssolen under ca en månads tid från början av juni.

  Ankomstdag Gällivare
 • Dag 2: Gällivare - Jokkmokk

  Efter en tidig frukost på hotellet avgår Inlandsbanan mot Jokkmokk, dit det är ca 1,5 timmes färd. I Jokkmokk finns massor att se och uppleva. Besök Jokkmokks Tenn och se hur ett fantastiskt hantverk går till och ta en promenad till de båda kyrkorna, var och en med sin spännande historia. Inträde till fjäll- och samemuseet Ájtte ingår i paketet. På väg mellan järnvägsstationen och hotellet kan du fynda samiskt hantverk och fina souvenirer.

  Gällivare - Jokkmokk
 • Dag 3: Jokkmokk - Vilhelmina

  På morgonen går tåget som ska ta dig genom Lappland ner till Vilhelmina. Alldeles söder om Jokkmokk korsar du Polcirkeln där vi gör ett stopp.

  Jokkmokk - Vilhelmina
 • Dag 4: Vilhelmina - Östersund

  I Vilhelmina hinner du både med besök på hembygdsmuseet och Vilhelmina Kyrkstad innan tåget mot Östersund avgår. Nu lämnar du Lappland för att på kvällen anlända till Jämtlands residensstad vid Storsjöns strand, Östersund. I Östersund bor du i två nätter.

  Vilhelmina - Östersund
 • Dag 5: Heldag Östersund

  Östersund brukar marknadsföras som vinterstaden, men är en minst lika bra sommarstad med stort utbud. Du kan promenera till Jamtli och möta människor och miljöer från flera tidsepoker, inträdet ingår i paketet. Jamtli består av ett innemuseum med utställningar, ett friluftsmuseum med historiska hus och gårdar samt Nationalmuseum Jamtli. Sen kan du upptäcka staden på egen hand och kanske spana efter det mytomspunna Storsjöodjuret. Det finns massor av mysiga restauranger och kaféer när det börjar kurra i magen.

  Heldag Östersund
 • Dag 6: Östersund - Mora

  Efter en god frukost på hotellet går du ombord på Inlandsbanan för den sista och avslutande etappen på resan, den ner till Mora. Färden går genom Härjedalen. Här kommer du riktigt nära vildmarken och åker genom björntäta skogar innan du vid lunchtid kommer fram till Mora vid Siljans strand.

  Östersund - Mora

Karta

Hotell

Frukost med kaffe och frukt,fil och bröd på Hotell Östersund

Hotell Östersund

När du bor på Hotell Östersund möts du av personlig omtanke, sköna sängar, utsökta måltider och elegant, stilren design vart man än ser. Det är helt enkelt en perfekt plats för avkoppling. Här finner...
 Hotell Wilhelmina, Vilhelmina

Hotell Wilhelmina, Vilhelmina

Nyrenoverade dubbelrum, nybyggd relax, biljardrum m m. Förstklassig mat o dryck i resturang, a´la carte, lunchbuffé, bar o pub. Avstånd till Inlandsbanan: 500 meter Adress: Volgsjövägen 16, 912 34 Vil...
Sjön Talvatis och kåta i förgrunden till Hotell Jokkmokk

Hotel Jokkmokk, Jokkmokk

Hotel Jokkmokk Med sina 75 rum och 120 bäddar ligger Hotel Jokkmokk beläget mitt i centralorten Jokkmok med kort gångavstånd till butiker, fjäll och samemuseum, fjällträdgård och övriga sevärdheter. B...
Fasaden av Quality Hotel Lapland

Grand Hotel Lapland, Gällivare

Centralt, förstklassigt aktivitetshotell! Vi erbjuder spa med relaxavdelning, pool och jacuzzi på taket med en fantastisk utsikt, Gym, Bowling. Mitt emot hotellet ligger turistbyrån och tågstation, pe...