Skip to main content

Vandra i Tärnafjällen

Status:
Intresserad? Skicka din intresseanmälan till boka@inlandsbanan.se

Fjällvandring, fiske, och fjällöpning. Samisk kultur och god mat. Allt i Ingemar Stenmark och Anja Pärsons fotspår i Tärnafjällen. Till det en avkopplande resa med tåg på Inlandsbanan där det finns tid för både lugn och ro, god mat samt naturupplevelser utanför fönstret.

Tärnaby erbjuder varierad vandring för alla, oavsett förkunskaper eller fysisk status. Du vandrar lagom långa dagsetapper i ett tempo som passar dig medan du njuter av de praktfulla svenska fjällen. Kanske går turen till samernas heliga fjäll Atoklimpen? Nästa dag kanske du väljer att prova flugfiske för första gången. Tärnaby och omkringliggande fjäll har något för dig, vem du än är, oavsett om din bild av ”semester” är krävande terränglöpning, en skön cykeltur eller kvällsfika i midnattssolens sken. Vill du uppleva fjällen från sjösidan går även det bra då det går att hyra kanot, kajak, SUP och båt. På kvällen tar du igen dig på mysiga Tärnaby Fjällhotell där helpension ingår.

Välkommen till Tärnafjällen, där sommarens upplevelser väntar!

I paketet ingår

 

 • 2 nätter på centralt beläget mellanklasshotell i Östersund, rum med wc/dusch inkl. frukost.
 • Fossilfri tågresa med Inlandsbanan Östersund-Storuman T. o. R. inkl. Inlandsbanekort och platsreservationer.
 • Resa med Länstrafikens fjällbuss Storuman-Tärnaby T. o. R.
 • 6 nätter på Tärnaby Fjällhotell. Rum med wc/dusch. 
 • Helpension i Tärnaby (frukost, matsäck för dagen, tvårätters middag.) 
 • Fiskekort i Tärnaån under hela vistelsen i Tärnaby.

Väljer du startort Mora så ingår utöver ovanstående även:

 • 1 natt på mellanklasshotell i Mora, rum med wc/dusch inkl. frukost.
 • Entré till Zorngården eller Zornmuséet.
 • Fossilfri tågresa med Inlandsbanan Mora-Östersund T. o. R. inkl. platsreservationer.

 Tillval:

+ Avbeställningsskydd 300 kr per person.
+ Extranätter på hotell i anslutning till resans början eller slut
+ Anslutningsresor med tåg mot bokningsavgift. (Du även boka själv på SJ.se)

Aktiviteter

 

Samtliga aktiviteter måste förbokas vilket ni gör via hotellet.

1. Atoklimpen – samernas heliga fjäll

Följ med på en guidad tur till Atoklimpen tillsammans med Erica Fjällgren. Varje onsdag görs en tur, för övriga dagar kontakta Erica på tel. 070-655 88 25.

Pris: 250 kr per person, inklusive gemensam transport. Barn under 15 år kostar 150 kr. 

   


 

2. Flugfiske i ofiskat vatten

Måndag-onsdag erbjuder hotellet flugfiske på en sträcka som disponeras exklusivt av hotellets gäster och där man är garanterad ofiskat vatten.  Denna är en tilläggsaktivitet  kan du välja med eller utan guide.  Förbokning till hotellet via mail eller telefon.

   


 

3. Trailrun–clinic 

Prova Trailrun under en 2h clinic med erfarna instruktören Cajsa Af Ekenstam. Anmäl ditt intresse i samband med bokning. Tid bestäms i samråd på plats och samling sker på hotellet.

Pris: 495 kr per person

   


 

4. Boksjön Slow Adventure 

I Boksjön erbjuds flera mysiga aktiviteter och hotellet hjälper till med transport dit.

1. Vandring längs led mot samevistet Kopparberg 
2. Tunnbrödbakning med utsikt över vackra Boksjödalen  
3. Uppfriskande bastubad i Boksjön 
4. Hjortron och kantareller  

Mer information: https://www.tarnabyfjallhotell.com/sv/boksjon-slow-adventure  

Pris: Grundpriset är 495 kr per person och aktivitet. Kostnad för transport tillkommer.   

 

 

   


 

5. Paddla längs Jovattsån på egen hand

Hotellet ombesörjer transport till Joeström. Från gården i Joeström skjutsas ni och kanoten upp till hängbron uppströms Jovattsån. Vi får bära kanoten en liten bit från parkeringen ner till ån.  Här vinkas ni av och ni glider på egen hand ned längs den vackra, slingrande Jovattsån. Här på ån är det ofta stilla och bävern har byggt flera hyddor längs kanten, har du tur får du en skymt av honom!  Längs ån finns fina ställen att göra strandhugg på så ta med fika. Jovattsån mynnar ut i sjön Joeström och ni avslutar er tur med att paddla över sjön och landar på vår strand där ni parkerar kanoten. En kort promenad längs stigen bland fåren i hagen  tar er tillbaka till gården där skjutsen väntar. Kommer ni rätt tid under sommaren finns det även möjlighet att prova att hässja hö på traditionellt vis.  

Två till tre personer per kanot. I priset ingår transport från gården till sjösättningsplatsen, flytvästar  samt vattensäck.  Transfer från hotellet tillkommer.

Paddlingen är ca 6 km och tar 2- 4 timmar.  

Pris: 450 kr per person. Barn under 12 år gratis vid 2 vuxna betalande i en kanot.

Dagsprogram

 • Dagarna i Tärnaby är fria att disponera som man själv vill och programmet ska endast ses som ett förslag.

  Startort Mora: Resan börjar med en hotellnatt i Mora. Dagen efter, dag 1, hinner du med ett besök på Zorngården eller Zornmuseet innan Inlandsbanan avgår på eftermiddagen och ankommer Östersund på kvällen.
  Nattåg: kommer du med nattåg kan du välja bort första övernattningen i Östersund och istället bara byta tåg på morgonen för vidare färd med Inlandsbanan dag 2. Eller så får du en heldag i Östersund dag 1.

 • Dag 1: Ankomstdag Östersund

  Välkommen till sommarstaden Östersund. Hit reser du på egen hand och det är valfri ankomsttid eftersom resan börjar med en övernattning på hotell. Passa på att ta en kvällspromenad längs Storsjöns strand. Kommer du tidigt rekommenderar vi ett besök på Jamtli, Östersunds stolthet.

  Ankomstdag Östersund
 • Dag 2: Östersund-Storuman-Tärnaby

  Idag går du ombord på Inlandsbanans tåg som tar dig genom Jämtland och Ångermanland in i Sveriges största landskap Lappland. I Vilhelmina blir det lunchuppehåll hos den flerfaldigt prisade mathantverkaren Martin på Bergmans Fisk. I Storuman går du av och hinner se det byggnadsminnesmärkta stationshuset innan bussen mot Tärnaby avgår för dagens sista etapp som tar dig till fjällvärlden och Tärnaby.

  Östersund-Storuman-Tärnaby
 • Dag 3: Gamla Kyrkstigen och Avanäset 

  En fin promenad utan höjdmeter. Avanäsets udde är en magisk plats. Före eller efter går man även i lugn skog till en utekyrka som  var platsen för Tärnas första kyrka. Man går direkt från hotellet österut, ca 15 km totalt, men kan göras kortare till ca 8 km. 

  Gamla Kyrkstigen och Avanäset 
 • Dag 4: Vandring på Laxfjället

  Var det något av en mjukstart igår blir det tuffare idag. Direkt från hotellet beger man sig upp på Laxfjället. Ganska tuff stigning, men belöningen får man under hela turen när man vänder sig om! Väl på toppen är man så nära himlen man kan komma. Laxfjället har tre småtoppar som går över för att sedan ta vägen ner mot Tärnaån och Tärnaleden tillbaka hem. Ca 10 km och 250 höjdmeter.  

  Vandring på Laxfjället
 • Dag 5: Fiske i Tärnaån

  Då fiskekort ingår i paketet är det självklart att prova det! Du tar Tärnaleden till Tärnaån och har hela dagen framför dig med spännande och rofyllt strömfiske. Vindskydd med eldplats finns lite här och där. God fiskelycka!

  Fiske i Tärnaån
 • Dag 6: Heldag i Tärnaby

  Denna dag är fri för egna aktiviteter. Kanske har du hittat någon spännande tilläggsaktivitet du vill prova? På kvällen ingår som vanligt en tvårätters middag.

  Heldag i Tärnaby
 • Dag 7: Gautafjället och Gurkfjället

  Idag som är den sista dagen i Tärnafjällen väntar inte mindre än två närbelägna toppar att bestiga. Omväxlande vandring med bedårande utsikt och frihetskänsla. Att ta Gurken direkt från hotellet blir en lång dagstur på ca 2 mil totalt. Ett alternativ är att vi kör gästerna till foten av Gurken och att de sedan går hela vägen hem. Det blir då ca 14 km. Då kan den som törs passa på att bada i Solberg på väg hem! 

  Gautafjället och Gurkfjället
 • Dag 8: Tärnaby-Storuman-Östersund

  Efter den sista frukosten på hotellet är det dags att ta farväl av Tärnaby. Bussen tar dig ner till Storuman där du kliver på Inlandsbanan för färden till Östersund. Landskapet du färdas genom ser faktiskt annorlunda ut åt "andra hållet". Efter resdagen kan det vara extra skönt att krypa ner mellan vita lakan på hotellet.

  Tärnaby-Storuman-Östersund
 • Dag 9: Hemresa

  Paketresan avslutas efter frukost på hotellet. Därefter kan du ta Inlandsbanans tåg tillbaka till Mora, eller spendera dagen i Östersund för att ta Snälltågets nattåg söderut på eftermiddagen.

Karta

Hotell

Dubbelsäng med fåtöljer och bord i ett rum på Mora Hotell

Mora Hotell & Spa

Fyrstjärnigt anrikt stadshotell mitt i Mora med utsikt mot Siljan. Bar, spa med gym bastu, pool och bubbelpool. I restaurangen serveras en meny med inriktning på vilt med lokal anknytning. Sommartid s...
Sovrum med utsikt Clarion Hotel Grand Östersund

Clarion Hotel Grand, Östersund

Personligt fullservicehotell mitt i staden, shoppinggatan precis utanför. Välutrustade rum med trådlöst internet. Populär restaurang och bar med lokala och internationella rätter samt något gott att d...
Tärnaby Fjällhotell

Tärnaby Fjällhotell

Du bor bekvämt på Tärnaby Fjällhotell som är ett trevligt hotell med god mat och fantastisk utsikt. Hotellet erbjuder wi-fi, träningsrum samt sköna sällskapsrum. Helpension ingår med frukost, lunchpak...