Skip to main content

Jokkmokks marknad

Bokningen för 2021 har inte öppnat, men du kan redan nu göra en intresseanmälan>>

En gnistrande vit resa till Jokkmokks Vintermarknad, Icehotel i Jukkasjärvi och andra utvalda vinterpärlor.

Startort: Östersund.

Det här är ett välplanerat och bekvämt paket för dig som vill uppleva det norrländska vinterlandet med reseledare under hela tiden. Under vinterresan på Inlandsbanan får du goda smakprov på det samiska kulturarvet genom ett innehållsrikt program.

Huvudattraktionen är den mytomspunna och mer än fyrahundra år gamla Jokkmokks marknad.

Utöver det blir det guidade turer till Icehotel i Jukkasjärvi och Jokkmokks Tenn samt besök på Ájtte, svenskt fjäll- och samemuseum.

 

Program

Dag 1 tis 2 feb | Ankomstdag Östersund

Välkommen till vinterstaden Östersund och början på ditt äventyr! Individuell ankomst under dagen, behöver du hjälp med anslutningståg så säg till vid bokningen. Hotellet är centralt beläget i Östersund och på kvällen möts vi där för en gemensam välkomstträff med mingel. Vi rekommenderar en tidig kväll så du är utvilad inför morgondagens äventyr. Kommer du tidigare på dagen rekommenderar vi en promenad ner till Vinterparken vid Storsjön eller en tur i den mysiga stadskärnan.

Dag 2 ons 3 feb  | Inlandsbanan till Kåbdalis

Efter frukost på hotellet går vi tillsammans den korta promenaden till Östersund västra där tåget väntar. Jämtländsk landsbygd i vinterdräkt och små pittoreska byar passeras medan du njuter av en kopp kaffe ombord. I Vilhelmina äter vi lunch med utsikt över vackra Volgsjön. Tåget susar vidare genom vinterlandskapet tills vi kommer till Arvidsjaur, där vi äter vår middag. På kvällen kommer vi fram till Kåbdalis där vi kommer att ha vår bas och bo flera nätter. Stugorna är vackert belägna vid bergets fot och vi bor fyra personer i varje stuglägenhet som är fullt utrustad.

Dag 3 tors 4 feb | Utflykt till Icehotel

Vi vaknar i Kåbdalis och gör oss tidigt redo för en heldagsutflykt till Icehotel i Jukkasjärvi. Denna dag färdas vi med buss genom det lappländska landskapet. Framme vid Icehotel äter vi lunch på restaurangen som ligger ett stenkast från ishotellet, en fint uppdukad lunchbuffé med lokala delikatesser. Sedan får vi en guidad tur med berättelser om ishotellets historia och uppkomst. För de som önskar stärka sig föreslås ett besök i Icebar. På sena eftermiddagen åker vi tillbaka till Kåbdalis via Jokkmokk där vi firar samernas nationaldag med middag i kåta. Väl tillbaka i stugan kanske ett bastubad väntar?

Dag 4 fre 5 feb | Samiskt kulturarv i Jokkmokk

Efter frukost avgår Inlandsbanan till Jokkmokk för idag är det dags för den riktiga höjdpunkten.
Jokkmokks marknad är en av världens äldsta marknader och vi ägnar hela dagen åt denna fantastiska marknad och vinterfest, så du har god tid på dig att upptäcka allt som erbjuds. Det är aktiviteter överallt och vi tar oss mellan föreställningar, marknadsstånd och utställningar. Sevärd är bland annat renrajden som går genom marknaden och avslutas vid stora scenen. Missa inte heller rentävlingen på sjön. Vi besöker Jokkmokks Tenn där vi får  en guidad tur och ser prov på äkta samiskt hantverk. Tillbaka i Kåbdalis kan den som önskar äta individuell middag på restaurangen.

Dag 5 lör 6 feb | Jokkmokks marknad

Även idag åker vi in till marknaden där det finns mycket kvar att upptäcka. Innan vi kommer fram till Jokkmokk gör vi ett stopp vid Polcirkeln för fotografering. Förutom marknaden så ingår idag entré till Ájtte -svenskt fjäll- och samemuseum. Vi möts upp och äter lunch tillsammans på restaurang Ája i samma byggnad som Àjtte.

Dag 6 sön 7 feb | Inlandsbanan till Östersund

Inlandsbanan avgår på morgonen efter en tidig frukost. På väg söderut stannar vi i Sorsele och äter lunch och vi äter en gemensam avslutningsmiddag i Östersund där vi tillsammans får möjlighet att reflektera över våra upplevelser och ta farväl av nyfunna vänner.

Dag 7 mån 8 feb | Hemresa

Paketresan avslutas efter en god frukost på hotellet. Ett tips är en promenad ner till Vinterparken vid Storsjöns strand om det hinns med innan hemresan.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Länkar

Jokkmokks marknads hemsida

Icehotels hemsida

Vårt boende i Kåbdalis, Blåfjell stugby

Bildspel

The Guardian har två fantastiska bildspel, titta gärna på dem för inspiration!

Bildspel Jokkmokks marknad

Bildspel Icehotel

I paketet ingår

 

 • 4 nätter i stuglägenhet inkl. Frukost, linne/handdukar och slutstäd. Varje stuglägenhet delas av 2-4 personer. Stuglägenheterna är fullt utrustade.
 • Fossilfri tågresa med Inlandsbanan.
 • Lunch dag 2, 3, 5 och 6.
 • Middag dag 2 och 3.
 • Avslutningsmiddag dag 6.
 • Icehotel inkl resa, entré, lunch och guidning.
 • Inträde på Ájtte museum     
 • Guidad visning på Jokkmokks Tenn i Jokkmokk. 
 • Övriga aktiviteter enligt program.
 • Reseledare följer med under hela resan.

 Tillval:

+ Egen stuga för två personer inkl. slutstäd

+ Avbeställningsskydd

 

Övrig information: 

 • Minimiantal 60 personer för att resan ska genomföras.
 • Denna resa har en köldgräns på -28 grader, vilket kan betyda att tåg ersätts med buss för resenärernas säkerhet och garanterad framkomlighet. 
 • Eventuell specialkost anges som "övrig upplysning" vid bokning.