Skip to main content

Jokkmokks marknad 2022

Status:
Fullbokat

INSTÄLLD 2022. Paketresan Jokkmokks marknad är inställd för 2022. För intresseanmälan till 2023, skicka mejl till oss på boka@inlandsbanan.se

Denna populära vinterresa tar dig med tåg på Inlandsbanan genom vildmark och vita vidder till festligheter, värme och gemenskap på Jokkmokk marknad. Den mytomspunna och mer än fyrahundra år gamla marknaden är epicentrum för den samiska kulturen och en folkfest fylld med aktiviteter och fantastiska matupplevelser när vintern är som kallast. En dagsutflykt till världsberömda Icehotel i Jukkasjärvi är en av de utvalda sevärdheter som ingår i detta välplanerade och innehållsrika paket med reseledare. Upplev mörkret och kylan, värmen och gemenskapen och få ett minne för livet! 

Programmet i korthet

Dag 1 - Ankomstdag Östersund
Dag 2 - Inlandsbanan Östersund -  Kåbdalis
Dag 3  - Dagsutflykt till Icehotel
Dag 4  - Jokkmokks marknad
Dag 5 - Jokkmokks marknad
Dag 6 - Inlandsbanan Kåbdalis - Östersund
Dag 7 - Hemresa

I paketet ingår

 

 • 4 nätter i stuglägenhet inkl. Frukost, linne/handdukar och slutstäd. Varje stuglägenhet delas av 2-4 personer.
 • Fossilfri tågresa med Inlandsbanan.
 • Lunch dag 2, 3 och 6.
 • Middag dag 2 och 3.
 • Avslutningsmiddag dag 6.
 • Dagsutflykt Icehotel inkl resa, entré, lunch och guidning.
 • Inträde på Ájtte museum
 • och Jokkmokks Tenn i Jokkmokk.
 • Övriga aktiviteter enligt program.
 • Reseledare följer med under hela resan.

 Tillval:

+ Egen stuga 

+ Avbeställningsskydd 300 kr per person.

+ Extranätter på hotell i anslutning till resans början eller slut

+ Anslutningsresor med tåg mot bokningsavgift

Boende

Östersund

I Östersund bor vi bekvämt på centralt beläget mellanklasshotell. 

Kåbdalis

I Kåbdalis, 6 mil söder om Jokkmokk, bor vi i Blåfjell stugby vid bergets fot. 

Stugorna byggdes 2008 och består av två lägenheter. Varje lägenhet delas av 2-4 personer. Det går bra att mot tillägg få en egen stuglägenhet.

Varje stuglägenhet består av ett dubbelrum med dubbelsäng och två mindre sovrum med våningssäng. Väljer man dubbelrum kan man beroende på gruppens sammansättning även bli tilldelad de två sovrummen med våningssäng.

Här kan du läsa mer om boendet i Kåbdalis, Blåfjell stugby

Blåfjell stugby, Kåbdalis

 

Inspiration

 

Jokkmokks marknads hemsida

Icehotels hemsida

Ájtte -svenskt fjäll- och samemuseums hemsida

Jokkmokks tenns hemsida

 

The Guardian har genom åren gjort två fantastiska bildspel som fångar stämningen på ett bra sätt.
 

Bildspel Jokkmokks marknad

Bildspel Icehotel

 

 

Dagsprogram

 • Denna resa har en köldgräns på -28 grader, vilket kan betyda att tåg ersätts med buss för resenärernas säkerhet och garanterad framkomlighet.

  Med reservation för ändringar.

 • Dag 1: tis 1 feb 2022: Ankomstdag Östersund

  Välkommen till vinterstaden Östersund och början på ditt äventyr! Individuell ankomst under dagen, behöver du hjälp med anslutningståg så hör av dig till oss. Hotellet är centralt beläget och kommer du tidigare på dagen rekommenderar vi en promenad ner till Vinterparken vid Storsjön eller att du ser dig omkring i den mysiga stadskärnan. På kvällen möts vi för en gemensam välkomstträff med mingel då du får träffa dina medresenärer och reseledare. Därefter kan en tidig kväll vara en bra idé så du är utvilad inför morgondagens äventyr.

  Ankomstdag Östersund
 • Dag 2: ons 2 feb 2022: Inlandsbanan till Kåbdalis

  Efter frukost på hotellet blir det en kort morgonpromenad till stationen där tåget väntar. Jämtländsk landsbygd i vinterskrud och små pittoreska byar passeras medan du njuter av det rogivande dunkandet från rälsen. Vi hinner passera gränsen till Lappland innan vi stannar vi för lunch. Därefter tuffar tåget vidare genom vinterlandskapet till Arvidsjaur, där vi stannar för middag. Efter mörkrets inbrott kommer vi fram till den snösäkra skidorten Kåbdalis där vi kommer att ha vår bas och bo flera nätter. Stugorna är vackert belägna vid bergets fot och väskorna får exotisk transport med snöskoter.

  Inlandsbanan till Kåbdalis
 • Dag 3: ons 3 feb 2022: Dagsutflykt till Icehotel

  Idag vaknar vi tidigt och gör oss redo för en heldagsutflykt till Icehotel i Jukkasjärvi. Tåget tar oss genom världsarvet Laponia via Gällivare ut på Malmbanan mot Kiruna. Efter busstransfer kommer vi fram till Icehotel där vi äter en fint uppdukad lunchbuffé med lokala delikatesser. Sedan får vi en guidad tur med berättelser om ishotellets fascinerande historia och uppkomst. För de som önskar stärka sig föreslås ett besök i Icebar. På sena eftermiddagen åker vi tillbaka till Kåbdalis via Jokkmokk där vi avslutar dagen med gemensam middag. Kanske är det första gången du äter i en samisk kåta?

  Golden Ice at Icehotel
 • Dag 4: fre 4 feb 2022: Jokkmokks marknad

  Efter frukost avgår Inlandsbanan till Jokkmokk för idag är det dags för den riktiga höjdpunkten. Jokkmokks marknad är en av världens äldsta marknader och vi ägnar hela dagen åt denna fantastiska vinterfest, så du har god tid på dig att upptäcka allt som erbjuds. Det är aktiviteter överallt och vi tar oss mellan föreställningar, marknadsstånd och utställningar. Sevärd är bland annat renrajden som går genom marknaden och avslutas vid stora scenen. Missa inte heller rentävlingen på sjön. Vi besöker Jokkmokks Tenn där vi får en guidad tur och ser prov på äkta samiskt hantverk.

  Jokkmokks marknad
 • Dag 5: lör 5 feb 2022: Jokkmokks marknad

  Även idag åker vi in till marknaden där det finns mycket kvar att upptäcka. Innan vi kommer fram till Jokkmokk gör vi ett stopp vid Polcirkeln för fotografering. Förutom marknaden så ingår idag entré till Ájtte -svenskt fjäll- och samemuseum där vi får lära oss mer om samernas historia.

  Jokkmokks marknad
 • Dag 6: sön 6 feb 2022: Inlandsbanan till Östersund

  Inlandsbanan avgår på morgonen efter en tidig frukost. Nu får du njuta av det lappländska landskapet även i dagsljus och konstigt nog upplevs det faktiskt annorlunda i denna riktning. På väg söderut stannar vi i Sorsele vid Vindelälven och äter lunch. Väl tillbaka i Östersund äter vi en gemensam avslutningsmiddag där vi får möjlighet att reflektera över våra upplevelser och ta farväl av nyfunna vänner.

  Inlandsbanan till Östersund
 • Dag 7: mån 7 feb 2022: Hemresa

  Resan avslutas idag efter frukost på hotellet och vi hoppas du fått många fina minnen att ta med dig hem!

Karta

Hotell

Sovrum med utsikt Clarion Hotel Grand Östersund

Clarion Hotel Grand, Östersund

Personligt fullservicehotell mitt i staden, shoppinggatan precis utanför. Välutrustade rum med trådlöst internet. Populär restaurang och bar med lokala och internationella rätter samt något gott att d...
Blåfjell Stugby

Blåfjell Stugby

Mysig stugby vid bergets fot. Blåfjell stugby i Kåbdalis består av 16 st identiska stugor i tvåplan med en lägenhet i varje plan. Stugorna är placerade på själva Kåbdalisberget nära Inlandsbanan...