Skip to main content

Midnattssolen - solen som aldrig går ner

  • Sverige
  • Sommar

Inlandsbanan passerar polcikeln och i och med det öppnar sig fina möjligheter att se midnattssol och norrsken beroende på årstid vid klart väder. 

 

Vänder vi på ordet blir det sol vid midnatt och det är just vad det är. Vid norra polcirkeln är solen uppe dygnet runt vid sommarsolståndet som infaller omkring den 21 juni. Ju längre norrut du befinner dig, desto längre period lyser midnattssolen. Exempelvis vid Nordkapp i nordligaste Norge är det midnattssol från 13 maj till 31 juli och på Svalbard från 20 april till 23 augusti. Vid nordpolen går solen upp vid vårdagjämningen och ner vid höstdagjämningen, den är alltså uppe under sommarhalvåret och nere under vinterhalvåret. 

När kan man se midnattssolen?

Mitten av juni till mitten av juli norr om Polcirkeln.

  • Dundret (Gällivare) 4/6-9/7
  • Porjus 5/6-8/7
  • Abisko 12/6-4/7

Var kan man se midnattssolen?

Huvudregeln är norr om Polcirkeln vid klart väder, men det är sanning med modifikation. Tack vare jordens atmosfär är det faktiskt möjligt att se midnattssolen drygt en halv grad söder om norra polcirkeln. Nöjer du dig dessutom med att skymta solens övre kant kan du se midnattssolen ytterligare en kvarts grad längre söderut. Förutsättningen då är såklart att inget skymmer horisonten i norr.