Skip to main content

Resenärsinfo Covid-19

Information till Inlandsbanans resenärer med anledning av det nya coronaviruset och Covid-19.

Sommartrafiken - trafikstart senareläggs till 6 juli

På grund av den osäkerhet kring resor som råder har vi beslutat att skjuta på trafikstarten till 6 juli. Berörda resenärer har informerats. 

Trygghet och säkerhet är vår högsta prioritet både för våra resenärer, medarbetare och samarbetspartners. Vi på Inlandsbanan följer löpande utvecklingen och de instruktioner och rekommendationer vi får från ansvariga myndigheter. På Krisinformation.se hittar du samlad information och svar på många frågor om coronaviruset och generella råd för dig som resenär.

PAKETRESOR TILL NORGE MED ANLEDNING AV UD:s BESKED DEN 13 MAJ

Utrikesdepartementet förlänger avrådan från alla icke nödvändiga resor till andra länder t o m 15 juli. Detta gör att vi nu ställer in samtliga avgångar för våra Norgeresor - "Inlandsbanan & Hurtigruten" samt "Tåg så in i Norden" t o m den 15 juli. De resenärer som berörs kommer att bli kontaktade och erbjudna fri om- eller avbokning. 

Är du inbokad på en resa med Inlandsbanan och Hurtigruten senare än den 15 juli?
Hurtigruten har lättat på sina resevillkor och vi kan därför erbjuda fri ombokning på samtliga avgångar i sommar, ombokning kan även göras till nästa år. Erbjudandet gäller t o m 29 maj. 

VAD HÄNDER OM MIN PAKETRESA STÄLLS IN PGA CORONA? 

Om din resa ställs in informeras du som resenär och du som konsument är skyddad av paketreselagen. Om en resa ställs in på grund av coronaviruset har du rätt att få pengarna tillbaka eller boka om din resa. Du kan läsa mer om de alternativ som erbjuds här: Inställd resa 

Resenärens ansvar

Den omfattande spridningen av coronaviruset gör att situationen för resenärer och pendlare snabbt kan förändras. På krisinformation.se finns information om vad du som resenär behöver tänka på innan du reser inrikes eller kollektivt. Du har själv ett ansvar för att följa utvecklingen och fatta informerade beslut. Krisinformation.se 

Res endast om du känner dig fullt frisk. Har du en resa inplanerad och känner av förkylningssymtom ska du enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer stanna hemma och undvika träffa andra än dem du bor med. 

Ombord på tåget

Finns det möjlighet så sitt gärna med avstånd från varandra ombord på tåget. För vår personals skull så undvik att betala med kontanter och förköp din biljett online på vår hemsida. Vi kommer att förhålla oss till den fysiska distanseringen som myndigheter rekommenderar genom att begränsa antalet platser ombord för att hjälpa till med att hålla avstånd. 

Utökade städrutiner

Städning och hygien är naturligtvis alltid viktigt för oss, men speciellt i dessa tider är de viktiga faktorer för att hjälpa till att minska spridning. Vi har därför utöver våra ordinarie städrutiner utökat städningen genom att vi tvättar av extra utsatta områden som t.ex. armstöd, dörrhandtag med mera med spritlösning.

Ta hand om varandra!

 

Inställd resa

På grund av det fortsatt osäkra läget för resor i Sverige senareläggs starten för sommaren 2020.

Vilka alternativ erbjuder Inlandsbanan mig som resenär?

Vi beklagar verkligen att vi måste senarelägga starten av sommarsäsongen och erbjuder följande alternativ för dig som påverkas: 

  • Fri ombokning till senare i sommar. Tillgängliga datum finns publicerade på vår hemsida och vi jobbar på fler, andra kan även vara möjliga vid förfrågan. 

  • Fri ombokning till nästa år 2021. Eventuella inbetalade pengar följer med och du får resa till 2020 års pris trots eventuella prishöjningar. Avresedatum väljer du senare.

  • Avbokning. I enlighet med paketreselagen har du rätt till full återbetalning om arrangören ställer in resan.

Lite mer information om de olika alternativen

Fri ombokning till senare i sommar
Vi har stora förhoppningar om att kunna genomföra övriga av sommarens resor som planerat. För att möta den ökade efterfrågan ser vi över möjligheten att erbjuda fler avresedatum än de ursprungliga. Dessa presenteras kontinuerligt på vår hemsida. Hittar du inget passande datum på hemsidan kan fler datum vara möjliga på förfrågan. Vi kommer även att erbjuda några nya produkter som du självklart kan välja att boka om till om du hittar något som lockar. 

Fri ombokning till 2021
Känns det för osäkert att boka om till senare i sommar så kan vi redan nu erbjuda ombokning till 2021. Det görs i så fall en preliminär bokning och så får du ta ställning till avresedatum längre fram.

Fri avbokning
Eftersom det är vi som researrangör som ställer in resan har du som resenär rätt att få pengarna tillbaka. Det vi ödmjukast ber om är att du funderar på om du skulle kunna tänka dig återbetalning i form av ett presentkort på motsvarande belopp att nyttja vid ett senare tillfälle. Många bäckar små...

Vad måste jag som resenär göra nu?

Det du nu behöver göra är att fundera på vilket av ovanstående alternativ som passar dig bäst. När du vet det så kontaktar du oss helst via mail på adress: boka@inlandsbanan.se 

För att genomföra den önskade ändringen behöver vi följande information: 

  • Bokningsnummer (sex siffror, framgår av bekräftelsen) 

  • Vilket av ovanstående alternativ du väljer (ombokning till senare i sommar eller 2021, avbokning återbetalning i form av presentkort eller pengar tillbaka). 

  • Ombokning till 2020: vilken avresa som önskas

  • Ombokning till 2021: om du redan nu har något önskemål om när du helst vill resa

  • Avbokning om du önskar hela beloppet återbetalat och har betalat via bankgiro: i så behöver vi dina bankuppgifter (banknamn, clearingnummer och kontonummer) för att kunna genomföra återbetalningen.

Hör av dig om du har några funderingar, vi ska göra vårt bästa för att lösa den uppkomna situationen för dig.

Mvh
Inlandsbanans kundservice